След драматичен финал Жулиан Алафилип спечели "Флеш Валон"


След драматичен финал Жулиан Алафилип спечели "Флеш Валон"
Снимка: Getty Images/Guliver

1183 0

Жулиан Алафилип (Deceuninck-Quickstep) спечели третата си победа в кариерата на “La Flèche Wallonne”, използвайки превъзходните си познания за “Mur de Huy”, за да направи финална атака на Примож Роглич (Jumbo-Visma) в спиращи дъха последни 100 метра.

Алехандро Валверде (Movistar) показа искри на по-младия си Аз - петкратният победител в състезанието се бореше да запази темпото на Роглич и Алафилип, все пак ги изпусна преди финала, но имаше достатъчно аванс, за да се задържи на последното място на подиума.

Роглич, състезавайки се в първият си Флеш Валон, пръв направи решаваща атака, тръгвайки сам 350 метра преди финала, на най-стръмната част от изкачването и веднага отвори разлика между себе си останалите.

Алафилип, знаеки, че търпението е от ключово значение за Мюр Де Хюй, запази силите си и след това, когато процентът на изкачването намали, той се откъсна от Валверде и се впусна в бясно преследване на Роглич, за да вземе първата си победа в едноетапно състезания след Флеш Брабансон през октомври миналата година.

След състезанието, Алафилип обясни, че се е бил позиционирал перфектно за последното изкачване. След като успя да изкачи Мюр в първите позиции, Алафилип знаел, че няма да е лесно с Валверде и Роглич до него, но каза, че на финала краката са направили разликата. След победите си през 2018-та и 2019-та, Алафилип пропусна състезанието през миналата година, заради променения календар през сезона. В сряда, световният шампион най-накрая спечели, след трудна досега кампания за него през този сезон.

“Просто исках да покажа, че имам силна психика. От началото на сезона не съм печелил много, но това не ми попречи да се забавлявам, наистина исках да вдигна отново ръцете си на финала. Оказах някакъв натиск върху себе си - не натиск, но исках отново да спечеля. Това ми помогна много, за да успея да взема победата, особено с фланелката на световен шампион. Наистина съм щастлив”, продължи Алафилип в своето интервю след финала.

Атаката на Роглич привлече подгласника на Amstel Gold Race - Том Пидкок (Ineos Grenadiers), но британецът беше задминат от Майкъл Уудс (Israel Start-Up Nation) и Уарен Баргил (Arkéa-Samsic) преди върха, завършвайки на шесто място. Давид Годю (Groupama FDJ), Естебан Чавес (Bike Exchange), Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) и Макс Шахман (Bora-Hansgrohe) допълниха топ 10.

Резултатът беше облекчение и потвърждение за формата на Алафилип преди Лиеж - Бастон - Лиеж, където миналата година той отпразнува твърде рано на финала в Ла Доайен и загуби от Роглич в последния метър. Състезанието в Лиеж ще се проведе тази неделя (25.04), като предстои да видим дали борбата отново ще бъде между Роглич и Алафилип, или някой друг също ще се намеси битката за победата в Класиката.

 Автор: Иван Андреев

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички