Сам Бенет напомни за себе си с победа във втория етап на “Вуелтата”


Сам Бенет напомни за себе си с победа във втория етап на “Вуелтата”
Снимка: Getty Images/Guliver

867 0

Сам Бенет (Bora-Hansgrohe) се наложи във финала на втория етап от “Обиколката на Испания” след масов финален спринт. Това е втора победа за ирландецът пред тази година, който изглежда, че бавно, но сигурно се завръща към най-добрата си форма.

Световният шампион от 2019-та Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) отвори своя спринт рано, но беше задминат и трябваше да се задоволи с второто място в етапа.

Тим Мерлие (Alpecin-Deceuninck) беше сочен за големия фаворит в този етап, като това беше и причината неговите съотборници да контролират групата през целия ден. Настъпилият хаос преди финалните метри обаче го изкараха извън добра позиция за спринта, така на практика той нямаше как да се бори с Бенет за победата и финишира трети.

Нидерландецът Майк Тьонисен (Jumbo-Visma) остана четвърти, но пък облече Червената фланелка (за лидер в състезанието), тъй като неговият съотборник и досегашен водач Робърт Хесинг (Jumbo-Visma) финишира извън основната група.

Етап 2 от “Вуелтата” отново беше на Нидерландска земя, колоездачите трябваше да преминат 175 километра от Хертогенбош до Утрехт. Трасето беше изключително равно и включваше едва 500 метра положителна денивелация за преодоляване и една единствена височина, която имаше за цел да определи първия носител на Фланелката на сини точки (за най-добър катерач).

Денят започна с ранно откъсване на петима състезатели - Юлиус ван ден Берг (EF Education-EasyPost), Тибо Герналек (Arkea-Samsic), Йетсе Бол (Бургос-БХ), Ксабиер Микел Азпарен (Euskaltel-Euskadi) и Пау Микел (Kern Pharma). Никой не пожела да се присъедини към тях и така отксъсналата се група остана от петима души. Първоначално от “пелотонът” им позволиха да натрупат разлика от близо пет минути, но малко след това от “Alpecin-Deceuninck” застанаха начело в колоната и започнаха да задават темпо, което бързо стопяваше изоставането.

Плановете на бегълците да прекарат цял ден в откъсване започнаха да изглеждат оскъдни, тъй като от “Alpecin” изглеждаха твърдо решени да сложат край на тяхната акция доста по-рано. Разликата спадна до по-малко от минута, но тогава ситуацията и в “пелотона” се успокои, като за момент и двете групи по трасето се движеха с идентична скорост.

Бегълците достигнаха до първата и единствена височина за деня - “Alto de Amerongse” (2,1км 2,4%). Там Ван ден Берг премина пръв през върха и си спечели правото да облече фланелката за най-добър катерач след финала на етапа. Водещата група се разпадна по време на изкачването, а 58 километра преди финала, всичките петима отцепници бяха застигнати и изпреварени от връхлитащата ги колона, водена от “Alpecin-Deceuninck”.

Луис Анхел Мате (Euskaltel-Euskadi) реши да проба късмета си и ускори от челото на основата група, той се откъсна сам напред и се впусна в индивидуална езда. Дългият и равен път позволяваше на колоната да наблюдава Мате и да не оставят той да избяга твърде далеч. 20 километра преди финалната линия, от групата сложиха край на соловата акция на испанският колоездач от “Euskaltel-Euskadi”.

Така дойде ред и за подреждането за финалния спринт. Макар и перфектната работа, която свършиха от “Alpecin” през целия ден, Тим Мерлие не беше в най-добрата позиция за последните метри и не успя да поздрави отбора си с победа, завършвайки трети. Ранното тръгване на Мадс Педерсен се оказа неуспешно в опитът му да стигне до победата и датчанинът остана втори. Сам Бенет беше изведен по перфектен начин от своя съотборник Дани Ван Попел (Bora-Hansgrohe) и триумфира във първия етап с общ старт в тазгодишната “Вуелта”.

Надпреварата продължава с етап 3, който ще бъде последният в пределите на Нидерландия. 193 километра, като стартът и финалът ще бъдат в Бреда. Денивелацията този път ще бъде по-малко и от 250 метра, което отново ще даде възможност на спринтьорите да спорят за победата на финала.

 

Класиране в етап 2:

1. Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe

3h49’34”

2. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

st

3. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Deceuninck

st

4. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma

st

5. Pascal Ackermann (Ger) UAE Team Emirates

st

6. Daniel McLay (GBr) Arkea-Samsic

st

7. Itamar Einhorn (Isr) Israel-Premier Tech

st

8. Jake Stewart (GBr) Groupama-FDJ

st

9. John Degenkolb (Ger) Team DSM

st

10. Kaden Groves (Aus) BikeExchange-Jayco

st

 

Генерално класиране след етап 2:

1. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma, in 4h14’14

2. Edoardo Affini (Ita) Jumbo-Visma

st

3. Sam Oomen (Ned) Jumbo-Visma

st

4. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma

st

5. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma

st

6. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

st

7. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

8. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

st

9. Carlos Rodriguez (Esp) Ineos Grenadiers

st

10. Remco Evennpoel (Bel) QuickStep-Alpha Vinyl

+14s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички