Роглич смълча критиците с триумф в четвъртия етап, за да оглави "Вуелтата"! (ВИДЕО)


Роглич смълча критиците с триумф в четвъртия етап, за да оглави "Вуелтата"! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

804 0

Примож Роглич (Jumbo-Visma) отговори на всички въпросителни относно формата, в която се намира, след като спечели 4-ия етап от тазгодишната “Обиколка на Испания”. Словенецът се наложи над конкурентите си в спринт в оредяла основна група на финала, който беше поставен на късо, но стръмно изкачване.

Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) финишира на втора позиция в трети пореден етап от “Вуелтата”. Датчанинът се опита да изпревари Роглич във финалните метри, но шампионът от последните три издания на обиколката разпредели силите си по перфектен начин и не остави шанс на конкуренцията. Подгласникът от миналата година Енрик Мас (Movistar) успя да завърши трети, с което да вземе и последните бонус секунди, които се раздаваха на финала.

Освен десетата си етапна победа във “Вуелтата”, в краят на деня Роглич облече и Червената фланелка (за лидер в състезанието). Така след 4 състезателни дни, четирима различни колоездачи на “Jumbo-Visma” носеха лидерското трико.

След дълъг трансфер от Нидерландия, етап 4 беше първият на испанска земя в 77-то издание на “Вуелтата”. 152,5км в сърцето на Страната на Баските от “Vitoria-Gasteiz” до “Laguardia”. Състезателите трябваше да се справят с две категоризирани височини (по една от втора и трета кат.), както и с още няколко некатегоризирани изкачвания, като на последното такова беше поставена финалната линия.

Етапът започна с вълна от атаки на колоездачи, които желаеха да се включат в откъсване. Шестима бяха тези, които успяха да се обособят пред основната група - Алексей Люценко (Astana Qazaqstan), Алесандро Де Марки (Israel-PremierTech), Джеймс Шоу (EF Education-EasyPost), Жарад Дризнерс (Lotto Soudal), Амдер Окамика (Burgos-BH) и Йоан Боу (Euskaltel-Euskadi). Те бързо успяха да натрупат преднина от повече от три минути, което постави Люценко начело във виртуалното генерално класиране.

92 километра преди финала дойде ред за първата категоризирана височина - “Пуерто де Опакуа” (5км 6,9%). “Jumbo-Visma” и “Bora-Hansgrohe” излезнаха в челото на “пелотона” и бавно започнаха да стопяват аванса на бегълците. Действията на двата отбора доведоха до разтегляне на основната група и редица колоездачи, които се опитваха да не изостанат. Йоан Боу прекоси пръв върха, с което взе 5 точки за Фланелката на сини точки (за най-добър катерач), което го изведе на лидерска позиция в тази класация.

Километрите над хълмистият Баски терен напредваха, темпото, което поддържаха в групата на бегълците се оказа твърде силно за Боу, Окамика и Дризнерс и скоро те бяха “изръсени”. Люценко, Де Марки и Шоу продължиха да опорстват пред основната група, която по това време се водеше от Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl).

Малко след межднният спринт в Лагран, тримата оцелели бегълци също бяха застигнати. Скоростта в последните 30 километра беше неумолима, “Ineos Grenadiers” и “Jumbo-Visma” си поделяха работата в челото на колоната, докато се насочваха към изкачването от трета категория “Пуерто де Ерера” (7,3км 4,8%). 23 километра преди края, групата достигна до подножието на височината и редица колоездачи започнаха да изостават, сред тях беше и носителят на Зелената фланелка (за най-добър спринтьор) Сам Бенет (Bora-Hansgrohe). Двама от смятаните за едни от фаворитите за етапната победа - Серхио Игита (Bora-Hansgrohe) и Итън Хейтър (Ineos Grenadiers) също се озоваха в края на групата, но и двамата успяха да се задържат.

Малко след преодоляването на върха беше поставен спринта за бонус секундите за генералното класиране. Жулиян Алафилип (Quick-Step Alpha Vinyl) започна остра атака, на която Роглич бързо отговори и дори успя да прескочи световния шампион, вземайки 3 бонус секунди, който го поставиха начело във виртуалното генерално класиране. Следваше бързо и яростно спускане, по което Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha-Vinyl) задаваше скоростта начело в групата.

Спускането приключи на близо 4 километра преди финала и колоната отново се събра. Следваха няколко километра, в които пътят постепенно се изкачваше нагоре, преди да се стигне до заключителните 1000 метра, в които наклонът беше над 8%. От “Movistar” седяха отпред, тъй като искаха да предоставят добра позиция на своя ветеран Алехандро Валверде, но Мадс Педерсен беше този, който пръв атакува преди финалната линия. Роглич беше пресметнал перфектно силите си и ускори в точния момент, той изпревари датчанина и не остави шанс на никой от останалите да оспори триумфа му. Това е 65-та победа в кариерата на словенеца, който облече и Червената фланелка след края на този етап.

Следва ново полупланинско предизвикателство, като този път колоездачите ще бъдат изправени пред 187,2 километра и общо 5 категоризирани височини. Предстои да разберем дали някой от избягала група ще стигне до етапната победа или тя отново ще бъде за сметката на някой от фаворитите за генералното класиране.

Класиране в етап 4:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma, in 3h31’05”

2. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

st

3. Enric Mas (SPA) Movistar

st

4. Quentin Pacher (Fra) Groupama-FDJ

st

5. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

st

6. Ben O'Connor (Aus) AG2R Citreon

st

7. Ethan Hayter (Gbr) Ineos Grenadiers

st

8. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

st

9. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

st

10. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

st

 

Генерално класиране след етап 4:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma, 11h50’59”

2. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma

+13s

3. Ethan Hayter (GBR) Ineos Grenadiers

+26s

4. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

st

5. Tao Geoghegan Hart (GBR) Ineos Grenadiers

st

6. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+27s

7. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+33s

8. Carlos Rodríguez (Spa) Ineos Grenadiers

st

9. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+34s

10. Simon Yates (GBR) BikeExchange-Jayco

+51s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички