Първи МЕДАЛ от Световното по вдигане на тежести! Промяна на съдийски решения лишиха Божидар Андреев от голям подвиг


Първи МЕДАЛ от Световното по вдигане на тежести! Промяна на съдийски решения лишиха Божидар Андреев от голям подвиг
Снимка: LAP.BG/Любомир Асенов

5202 0

Най-силният български щангист в категория до 81 килограма - Божидар Андреев, спечели първо отличие за България на Световното първенство по вдигане на тежести в Рияд, Саудитска Арабия . То дойде в отделно движение - изтласкване (195 килограма), което му осигури среброто. След 159 килограма в изхвърлянето приключи с двубой от 349 килограма и остана четвърти в двубоя.

Божидар Андреев четвърти в двубоя на Световното първенство по вдигане на тежести

Златото остана за Оскар Рейес Мартинес (европейският шампион, който вече е и световен) с двубой от 356 килограма. Рахмат Абдула взе среброто с двубой от 354 (145 и 209), докато Мохамадкодир Тощемиров от Узбекистан остана с бронза с двубой от 352 (164 и 188).

В първото движение - изхвърляне, българинът остана на шеста позиция. Той записа първи успешен опит от 154 килограма, а след това изглеждаше сякаш е успял и със 158 килограма. 2:1 бяха съдийските решения за това, че е съумял, но опитът бе прегледан допълнително.

Треньорът Иван Иванов също имаше съмнения дали ще бъде зачетено, като опасенията му се сбъднаха. Опитът бе нулиран. Последва опит и за 159 килограма, но вече разклатен и психически, Андреев не се справи с тази тежест. Това го остави и единственият състезател, който бе с две грешки в изхвърлянето. Мухаммадкодир Тощемиров от Узбекистан спечели златото при първото движение.

Още тогава позицията на българина да атакува челните места с двубоя стана много неудобна. Това го принуди да рискува много на изтласкването. Първият му опит бе на изключително сериозни килограми - 191, като бе успешен.

Последваха доста изненади при изтласкването - Кайседо, Оскар Рейес Мартинес, Харутюнян и Тощемиров записаха грешки, което отвори класирането и пътя за Андреев за отличия поне в движението. Имаше повече от реална заплаха за нули и огромни провали.

Бронзовият медалист при изхвърлянето - Харутюнян, не записа двубой след три провалени опита при изтласкването. Европейският шампион Оскар Рейес Мартинес събра двубой от 356 килограма и си гарантира световната титла. Той също бе близо до три провалени опита, но се справи със 193 килограма при третия опит за изтласкване. Кайседо пък остана без двубой след три неуспешни опита.

Среброто за Божидар Андреев на Световното по тежести

Тогава дойде ред и на Андреев, чийто втори опит за изтласкване бе на 195 килограма. Той отново изглеждаше да бъде успешен и да е гарантирал медал от движението (първи за България на Световното), но отново гласовете бяха 2:1 и след преразглеждане бе определен за неуспешен, въпреки че в случая далеч бе по-спорно.

Третият му опит също бе при 195 килограма, като този път показа голяма психика. Той го изпълни безупречно и записа успешен опит, след който направи салто пред журито. Само Рахмат Абдула бе по-силен на изтласкване и го изпревари за златото в движението.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички