Бронз за Божидар Андреев от европейското по вдигане на тежести


Бронз за Божидар Андреев от европейското по вдигане на тежести
Снимка: Lap.bg/Liubomir Asenov

1968 0

В кат. 81 кг. младежкият олимпийски шампион Божидар Андреев спечели бронз с двубой 343 кг. В изхвърлянето Божидар стигна до третото място по куриозен и много драматичен начин. Първо не успя на стартовата тежест 150 кг, после рискува без успех във втория опит с 3 кг отгоре, но при последното си излизане на подиума закова над главата си 153 кг.

В изтласкването Божидар Андреев започна със 185 кг, после се справи и със 190 кг и опита без успех за среброто в крайното класиране 195 кг. В крайна сметка бронз в двубоя, бронз в изхвърлянето и сребро в изтласкването.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион за мъже от Батуми 2019 г. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на Европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп.

Миналата година той се нареди пети на Олимпиадата в Токио и заслужи бронз в изхвърлянето на Европейското първенство в Москва.

Това е пето отличие за Българя от шампионата в Албания. Предишните дни злато грабнаха Ангел Русев, Иван Димов и Валентин Генчев, а Габриел Маринов също отвоюва бронз. Общо с отделните движения медалите са ни 14, а в класирането по нации България е лидер при мъжете.

Тази вечер на подиума в Тирана страната ни ще бъде представена от 17-годишния световен шампион за мъже Карлос Насар, който от 18 часа българско време ще вдига в кат. 89 кг, а от 21 часа на подиума в кат. 76 кг ще излезе Мария-Магдалена Кирева.

Още спортни новини четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички