Изненадващото решение на Божидар Андреев, "капарирал" си медал за Париж 2024 - има ли път назад?


Изненадващото решение на Божидар Андреев, "капарирал" си медал за Париж 2024 - има ли път назад?
Снимка: LAP.BG/Любомир Асенов

4516 0

На Олимпийските игри в Токио България наруши много неприятна серия от години, в които нямаше златен медал (от 2008 година, Пекин). Освен отличията в японската столица, други родни състезатели също показаха достойно представяне и заслужиха одобрението на българския спортен фен, който иначе вече се беше подготвил за нови унищожителни критики.

Несъмнено едно от най-обнадеждаващите представяния сред тези, които не бяха достатъчни за медал, бе на Божидар Андреев при вдигането на тежести. Европейският шампион от Батуми (2019 година) и бронзов медалист от Световното в Патая (2019 година) впечатли с изявите си и е истинско чудо, че не се добра до бронзовото отличие. Андреев остана пети.

Горчилката бе много сериозна - както за него и екипа му, така и за всеки българин, който наблюдава състезанието. Същевременно обаче се изпълнихме с оптимизъм за бъдещето. Самият Божидар призна огромното си разочарование, но и при завръщането в България даде ясно да се разбере, че медалът няма да му убегне на следващата олимпиада - Игрите в Париж през 2024 година.

Дори нещо повече - целта бе самото злато. И тя не изглеждаше налудничава! Какво обаче се случи само няколко месеца по-късно? Като гръм от ясно небе Андреев обяви, че спира с вдигането на тежести и се отказва от спорта, а заявката му за Световното първенство в Ташкент през декември месец 2021 година бе оттеглена.

Не е ясно какво точно се е случило - защо един от най-перспективните ни състезатели и един от тези, които изглеждат най-близо до олимпийското злато, се отказа. Още повече, че той изглеждаше пределно мотивиран да грабне това злато. Личеше си и по думите му, и по начина, по който ги изричаше.

Андреев посочи като причина за това си шокиращо решение, че "не му се тренира повече". Изрично подчерта, че няма конфликт с личния си треньор - Пламен Братойчев. Именно на неговата покойна дъщеря Андреев също бе обещал медал от олимпийски игри - поредната движеща сила за горещото му желание.

Месеци по-късно все още няма яснота дали наистина Божидар е приключил поради посочената причина, или има друг фактор. Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов още тогава заяви, че се надява решението му да е временно.

На това се надяваме и всички ние. Каквото и да има пред Божидар Андреев, той е достатъчно силен да се справи. А цяла България се пита - има ли път назад за него? Без значение от това, което последва обаче, той вече е заслужил уважението на всички ни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички