Президентът на МОК Томас Бах призова Украйна да се откаже от заплахите за бойкот на Олимпиадата в Париж през 2024 година


Президентът на МОК Томас Бах призова Украйна да се откаже от заплахите за бойкот на Олимпиадата в Париж през 2024 година
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

831 0

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) - Томас Бах, призова Украйна да се откаже от заплахите си за бойкот на Игрите в Париж през 2024 година, тъй като това би било нарушение на олимпийските принципи.

*Припомняме, че наскоро украинският президент Володимир Зеленски призова МОК да забрани на Русия участието на Олимпиадата във френската столица!

В писмо до президента на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Хутцайт, цитирано от "Reuters", Бах пише, че твърденията, че допускането на спортисти от Русия и Беларус на Игрите ще насърчи инвазията, са неверни. От МОК допълват, че евентуален бойкот ще наруши Олимпийската харта и че включването на руснаци и беларуси се основава на резолюция на ООН срещу дискриминацията в олимпийското движение:

"Участието на неутрални спортисти с руски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година все още дори не е обсъждано. Следователно вашето писмо... до вашите колеги от Националните олимпийски комитети, до международните федерации, членовете на МОК и до бъдещите домакини на олимпийски игри, оказвайки им натиск в опит да повлияете публично на вземането на решения, беше възприето от огромното мнозинство от тях най-малкото като изключително нежелателно. Отговорност на всеки НОК е да спазва основните принципи на Олимпийската харта", подчертава Бах.

МОК обяви миналия месец, че на спортисти от двете страни може да бъде позволено да спечелят места за Олимпийските игри чрез азиатски квалификации и да се състезават като неутрални състезатели, без знамена и химни на страните им. Кметът на Париж Ан Идалго пък каза, че е немислимо руски спортисти да дефилират като делегация, докато "бомби все още валят над Украйна".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - Олександър Усик нападна МОК заради допускането на Русия и Беларус на Олимпиадата

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички