Потвърдено: Рускинята Камила Валиева е взимала допинг, казусът от Олимпиадата в Пекин се заплита


Потвърдено: Рускинята Камила Валиева е взимала допинг, казусът от Олимпиадата в Пекин се заплита
Снимка: Getty Images

3305 0

Международната агенция за допинг тестове (ITA) излезе с изявление относно положителната проба на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева, заради която по-нататъшното й участие на Олимпийските игри в Пекин е под въпрос.

Твърди се, че съмнителната проба е взета още на 25 декември от руската антидопингова агенция по време на първенството на Русия по фигурно пързаляне, което се е провело в Санкт Петербург. На 8 февруари от РУСАДА са заявили, че във взетата проба е открит триметазидин, заради който Валиева е била отстранена.

В съответствие с член 15 от Антидопинговите правила на МОК, решението на руската антидопингова агенция е за временно спиране на състезателните права и забрана за съответния спортист да участва в състезания.

Съгласно наложените правилата, от ITA са уведомили рускинята, че е временно отстранена с решение на РУСАДА, което е задължително и за МОК. Валиева обаче е оспорила временното си отстраняване още на 9 февруари и още тогава то е било отменено, заради което е можела да участва.

От МОК обаче ще обжалват това решение и делото ще се гледа от състав на Спортния арбитражен съд (CAS). Решението се очаква до 15 февруари, тъй като тогава е следващото участие на Камила Валиева в индивидуалната надпревара.

*Напълно възможно е да се стигне до преразглеждане на резултатите и класирането на Руския олимпийски комитет в отборната надпревара по фигурно пързаляне, която бе спечелена именно от тях!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво е временното класиране по медали на Игрите в Пекин?!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички