Йонас Вингегор спечели “Тур Дьо Франс”!


Йонас Вингегор спечели “Тур Дьо Франс”!
Снимка: Instagram: jumbovisma_road

3513 0

25-годишният датчанин Йонас Вингегор е победителя в 109-тата “Обиколка на Франция”! Колоездачът на “Jumbo-Visma” облече Жълтата фланелка (за лидер в състезанието) след 11-ия етап и направи всичко необходимо, за да я запази до финала в Париж. 79 часа 33 минути и 20 секунди бяха нужни на датчанина, за да измине всичките 21 етапа и общо 3328 километра, това означаваше средна скорост от 42,03км/ч, което прави това издание на “Тура” най-бързото в историята!

Другият герой в последния ден от “Тура” беше Яспер Филипсен (Alpecin-Deceuninck), който спечели парадният 21-ви етап. Никой от останалите спринтьори не успя да отговори на скоростта на белгиеца, когато той ускори и така състезателят на “Alpecin” достигна до втората си етапна победа в Обиколката.

Дилън Хроневехен (BikeExchange-Jayco) имаше най-доброто финално извеждане, но когато настъпи време за спринта, той не можа да се противопостави на Филипсен и остана на втора позиция. Ветеранът от Норвегия Александър Кристоф (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) финишира трети, което беше неговото най-добро класиране в тазгодишният тур.

Денят премина под обичайният спектакъл, с който сме свикнали да изпращаме “Обиколката на Франция” - снимки, шампанско, позиране пред камерите, много коментари и лежерно темпо в началото, което рязко се променяше при навлизане в центъра на Париж. Станахме свидетели на няколко по-сериозни атаки, никоя от тях обаче не беше реална заплаха за етапната победа, тъй като спринтьорските отбори държаха ситуацията под контрол.

Трима състезатели напуснаха надпреварата непосредствено преди финалния ден, това бяха Горка Изагире (Movistar) и съотборниците Майкъл Уудс и Гийом Боавен “Israel-Premier Tech”, които бяха дали положителен тест за Ковид 19.

И въпреки че носителите на фланелките бяха ясни още преди началото на този етап, ни остана това да разберем кой ще спечели “Неофициалното световно първенство на спринтьорите” (както често е наричан този етап)? Трасето беше добре познато на всички, 115,6 километра, стартирайки в “Paris La Défense arena”, след което колоездачите за малко излезнаха извън столицата, преди отново да се върнат там и да направят осем обиколки от по 6800 метра из центъра на Париж. Финалната линия беше на прочутият площад Шанз Елизе, който през годините си е изградил репутацията на най-престижният спринтьорски финал.

Веднага след старта, Ваут Ван Аерт и Тадей Погачар тръгнаха в една поредните си атаки, които придадоха толкова много характер на тазгодишния “Тур”. Двамата за последно напоминха за любовта си към ранните ускорения и направиха едно такова, за да зарадват феновете още в началото на финалния етап. Също толкова предсказуемо беше, че Йонас Вингегор веднага ще прихване Погачар, така и стана. Тримата носители на лидерските фланелки се откъснаха напред от всички за последно, с което за пореден път доказаха, че точно те бяха звездите на “Тура” през 2022-ра. След едва няколко километра, триото шампиони бяха застигнати и групата продължи да се движи с ниска парадна скорост.

Не след дълго, както всяка година така и тази, етапът се превърна във фотосесия на състезателите. Един от най-впечатляващите кадри беше този на колоездачите на “Jumbo-Visma”, които се бяха прегърнали и държаха номерата на отпадналите им съотборници - Примож Роглич, Стивън Кройсвайк и Нейтън Ван Хойдонк. След това от колата раздадоха на всеки по чаша шампанско, с което отпразнуваха и това че са първият отбор от 25 години насам, който печели Жълтата и Зелената фланелка в едно издание на “Тура”.

Други, които излязоха начело, докато “пелотонът” се движеше с най-бавната си средна скорост от началото на Обиколката, включваха хора като Филип Жилбер (Lotto Soudal), 40-годишният ветеран отбелязваше последното си участие в най-престижното колоездачно състезание, тъй като в края на годината слага край на кариерата си.

Симон Гешке (Cofidis) премина пръв през върха на единствената категоризирана височина за деня - “côte du Pavé des Gardes”. Гермаменцът беше лидер в класацията за Фланелката на червени точки (за най-добър катерач) до финала на 18-ия етап, след който Вингегор го измести от първото място. Гешке плачеше след приключването на този етап, тъй като беше направил всичко по силите си, за да задържи фланелката на раменете си, но Вингегор беше твърде силен. И макар да нямаше да се качи на подиума, Гешке носеше трикото на точките до финала в Париж по заместване, защото Вингегор носеше Жълтата фланелка, която е с приоритет.

Състезанието придоби коренно различен облик, когато колоездачите навлезнаха в осемте обиколки около центъра на Париж. Скоростта се беше покачила значително, но въпреки това имаше желаещи да се включат в откъсване. Йонас Руч (EF Education-EasyPost) пое инициативата, като към него бързо се присъединиха Дани Мартинез (Ineos Grenadiers), Матео Йоргенсън (Movistar), Ян Тратник (Bahrain Victorious) и Щефан Бисегер (EF Education-EasyPost). Петимата прекараха няколко километра пред колоната, но техният аванс в нито един момент не прехвърли 15 секунди, което доведе и до ранното им застигане.

30 километра преди финалната линия, нова група от колоездачи решиха да опитат късмета си и се изплъзнаха напред от “пелотона”. Групата от петима души беше съставена от Антоан Дюшен и Оливие Льо Гак от “Groupama-FDJ”, Максимилиян Шахман (Bora-Hansgrohe), Оуейн Дул и отново Йонас Руч (и двамата от EF Education-EasyPost). Те се сработиха добре и успяха да си докарат преднина от около 20 секунди, но беше ясно, че тяхната акция няма да се увенчае с успех, защото от “Lotto Soudal” и “Team DSM” се бяха впуснали в яростно преследване. Разликата спадна до 12 секунди на 10 километра и беше въпрос на броени минути, докато от групата “погълнат” бегълците.

Когато би камбаната за навлизане в последната обиколка, единствено германците Руч и Шахман продължаваха да се опълчват на групата. Те също бяха застигнати, след което дойде ускорение от страна на Тадей Погачар, последван от Герант Томас и Филипо Гана (и двамата от Ineos Grenadiers). Тяхната акция бързо беше потушена, но действията на словенеца още веднъж напомниха за непримиримия му дух.

След като всички опити за откъсване бяха обезвредени “Bahrain Victorious” и “QuickStep-AlphaVinyl” застанаха в челни редици от двете страни на шосето. “BikeExchange-Jayco” също се прокрадваха към най-предните позиции заедно с Яспер Филипсен, който се беше залепил плътно зад “влака” на австралийския отбор.

Филипсен беше най-бърз и прекоси първи финалната линия, с което си подсигури имиджа на най-добрия спринтьор в 109-тата “Обиколка на Франция”.

Междувременно, отзад колоездачите на “Jumbo-Visma” се бяха събрали отново заедно, за да пресекат финалната линия със стил и да отпразнуват последните няколко метра от състезанието, дори и с цената на няколко изгубени секунди за генералното класиране. Свирепият финален групов спринт завърши една от най-запомнящите се обиколки в последните години, Вингегор достигна до първата си победа, двойният шампион Погачар остана втори този път, но със сигурност ще иска да вземе реванш следващият сезон, а Ван Аерт демонстрира впечатляващи всестранни качества по време на цялата обиколка.

Дойде време за награждаването на най-добрите колоездачи в Обиколката. След гравираният медал, който Филипсен получи за етапната си победа, започна церемонията и на призьорите в главното класиране. Ваут Ван Аерт беше удостоен с приза за най-борбен състезател през цялата обиколка, белгиецът спечели три етапа, беше част от почти всяко откъсване и изигра огромна роля в спечелването на Жълтата фланелка от страна на Вингегор. След това целият тим на “Ineos Grenadiers” се качи на стълбичката, тъй като те бяха победители в отборното класиране, което спечелиха с повече от 30 минути разлика пред вторите “Groupama-FDJ”. Йонас Вингегор излезе, за да си получи Фланелката на червени точки, която се връчва за най-добър катерач. Тадей Погачар отново беше недостижим в класацията за Бялата фланелка, която се връчва на най-добрият състезател до 25-годишна възраст. Словенецът оглави класирането в тази категория още след първия ден и не позволи на никой дори и да си помисли за Бялото трико. Ваут Ван Аерт излезе още веднъж, този път, за да си вземе Зелената фланелка, която той спечели с туш. Това трико се печели от състезателя с най-много точки от финалите на етапите и междинните спринтове, белгиецът подобри и досегашния рекорд в тази категория и стана първият колоездач с 480 точки за Зелената фланелка. Настъпи моментът и за финалната церемония - тази на тримата най-добри. Герант Томас показа, че въпреки 36-те си години, той не се предава и все още притежава този непримирим дух. Уелсецът спечели тук през 2018-та, остана втори 2019-та, а сега допълни колекцията си от подиуми с трето място. Тадей Погачар показа какво е истински хъс за победа, словенецът се бореше за всяка възможна секунда, атакуваше, включваше се в спринтовете, откъсваше се и какво ли още не. И макар този път да не спечели, той не спря да опитва с изненадите и ускоренията спрямо съперниците си. Накрая дойде моментът и на Жълтата фланелка, след като в дебюта си на “Тура” през миналата година остана втори, този път нямаше кой да се опълчи на Йонас Вингегор. Не без огромната помощ на неговите съотборници от “Jumbo-Visma”, на които датчанинът не спря да благодари. Той спечели две етапни победи с голяма разлика, няколко пъти остана втори, но макар и проблемите, които имаше понякога, той остана непоклатим и заслужено спечели “Тур Дьо Франс”

Ще запомним 109-тото издание на най-престижната колоездачна обиколка с много зрелище, екшън, драма и обрати, падания, респект между състезателите и битката, която ни държеше на тръни от първия до последния метър. До догодина!

Класиране в етап 21:

1. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Deceuninck

2h58’32”

2. Dylan Groenewegen (Ned) BikeExchange-Jayco

3. Alexander Kristoff (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

4. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo

5. Peter Sagan (Svk) TotalEnergies

6. Jeremy Lecroq (Fra) B&B Hotels-KTM

7. Danny Van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

8. Caleb Ewan (Aus) Lotto-Soudal

9. Hugo Hofstetter (Fra) Arkea-Samsic

10. Fred Wright (GBR) Bahrain Victorious

Финално генерално класиране:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

79h33’20”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’43”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+7’22”

4. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+13’39”

5. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+15’46”

6. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+16’33”

7. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+18’11”

8. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux

+18’44”

9. Aleksey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan

+22’56”

10. Adam Yates (GBR) Ineos Grenadiers

+24’52”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички