Бездомен и на прага на фалита: Как феновете избавиха Шамрок от безвремието


Бездомен и на прага на фалита: Как феновете избавиха Шамрок от безвремието
Снимка: Getty Images

5197 0

Следващият съперник на Лудогорец в Шампионска лига - Шамрок Роувърс, е възприеман като синоним на футбола в Ирландия. И има защо да е така: Шамрок е един от най-старите клубове в страната, основан в началото на ХХ век, а към днешна дата е и най-титулуваният ирландски клуб със своите рекордни 19 шампионски титли и 25 национални купи.

Клубът има изключително богата и разнообразна история, която помни и 21-годишен период на скитане из ирландските терени. От 1987 година до 2009 година Шамрок Роувърс е бездомен: остава без свой стадион и е принуден да играе домакинските си мачове на какви ли не други терени. Съдба, която клуб с традициите на Шамрок не заслужава.

Шамрок Роувърс без стадион в продължение на 21 години

През 1987-а тогавашният директор на клуба Люис Килкойн решава да продаде терена на строителни предприемачи за построяването на жилищен комплекс. Килкойн действа подмолно и се възползва от статута си в клуба, за да направи предварително планираната продажба без съгласието на фенове и всички, свързани по някакъв начин с клуба.

Скоро след това феновете принуждават Килкойн да си подаде оставката, с което цялата фамилия Килкойн, притежаваща клуба, се оттегля. Започва дълга битка за връщането на терена обратно в притежание на Шамрок, но стадион "Glenmalure Park" вече го няма - той е унищожен, за да се построи поредната жилищна сграда в града.

Шамрок се скита из терените в Дъблин

В следващите години Шамрок Роувърс е принуден да играе на почти всеки терен в Дъблин. Макар и да враждува с отбори като Бохемианс, Сейнт Патрик Атлетик и Шелбърн, Шамрок е приет с отворени обятия от опонентите си, за да продължи да играе футбол. А феновете на Шамрок следваха любимците си неотлъчно, накъдето и да поемаха.

Надеждата за нов дом

През 1996 година клубът е продаден на консорциум, който обещава нов 10-хиляден стадион в едно от предградията в Дъблин. Феновете се ентусиазират, защото най-накрая виждат края на мъките за любимия си клуб. Но не всичко е толкова розово - лошо планиране, лошо финансиране и някои мръсни игри блокират строежа на новия стадион на всяка крачка.

През 2005-а, когато строителството най-после се задвижва и изглежда, че ще бъде завършено, Шамрок Роувърс влиза в администрация и е пред фалит. Клубът натрупва огромни дългове, а собствениците решават да се оттеглят. Шамрок търси нови финансови благодетели, но такива не се появяват. И тук идва ролята на феновете...

Феновете спасяват Шамрок от фалит

Група привърженици, които са помагали за спасението на клуба с дарения, решават да станат негови собственици. Те създават така наречения "Клуб 400" още през 2002-ра, чрез който набират средства за любимия си отбор. Първоначално планът им е да изплащат ипотеката на новия стадион, но на по-късен етап феновете започват да изплащат и дълговете на Шамрок.

Всеки член плаща по 50 паунда на месец, с което се набират нужните средства за оцеляване на отбора. Шамрок обаче е далеч от професионален отбор - превръща се в аматьорски клуб, в който няма как да се привличат звездни имена, а вместо това се поощряват млади таланти от школата. След един сезон Шамрок с дружни усилия успява да се завърне в елита на Ирландия - там, където му е мястото.

Отново у дома

Неволите около новия стадион обаче продължават с нови зложелатели, които се опитват да го отмъкнат от Шамрок. След дълги съдебни битки в края на 2007-а Шамрок законово получава правото да се завърне на своя стадион, а две години по-късно - през 2009-а, отново играе мач у дома... пред домашната си публика, без която нищо от това нямаше да е възможно.

В над 120-годишната си история Шамрок е преминал през какво ли не, но във всяка една беда до тях са били верните им привърженици. Така ще бъде и срещу Лудогорец - в добро и в лошо феновете на Шамрок не спират да подкрепят любимия си клуб и да дават всичко за неговото благо.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички