Забраниха участие на Русия на Олимпиадата в Пьончан


Забраниха участие на Русия  на Олимпиадата в Пьончан
Снимка: Getty Images/Gulliver

1540 0

Международният олимпийски комитет взе решение да не допуска Русия до участие в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея.

Руските състезатели все пак ще могат да се състезават на Игрите, но под флага на МОК. Това съобщи президентът на централата Томас Бах след извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария. Ако някой съзтезател реши да се вземе участие, то ще трябва да е с неутрален екип, а дори да спечели медал, той няма да бъде записан в официалния рекорд на страната на такива форуми. Също така официални лица и представители на страната няма да бъдат допускани на Олимпиадата.

Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

"Имаше безпрецедентна атака срещу олимийските игри и спорта като цяло. Това трябва да служи като катализатор за една ефективна анти-допингова система на УАДА", заяви Бах.

През месец май миналата година "New York Times" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


От двете страни на "Дерби д'Италия": Кои футболисти играха за Интер и Ювентус?

"Дерби д'Италия" между Интер и Ювентус е най-чаканият мач от феновете на Серия А. За 242-ри път двата гранда...

Реклама

Най-четени новини


виж всички