МОК обяви дали ще допусне спортисти от Русия и от Беларус на Париж 2024


МОК обяви дали ще допусне спортисти от Русия и от Беларус на Париж 2024
Снимка: Getty Images

1060 0

От Международния олимпийски комитет (МОК) взеха решение дали ще допуснат състезатели от Русия и от Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Отговорът е положителен, като те ще бъдат под неутрален флаг.

Изпълнителният съвет на МОК се събра и обсъди това, като решението бе взето, а участниците от споменатите страни ще трябва да изпълнят някои изисквания, за да участват.

"Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет взе решение, че индивидуалните неутрални спортисти, които са спечелили квота чрез съществуващите системи за квалификация на международните федерации, ще имат позволение да се състезават на Олимпийските игри Париж 2024.

Това ще се случи в съответствие с някои условия. Индивидуалните неутрални спортисти са спортисти с руски или беларуски паспорт" - обявиха от МОК.

Сред въпросните условия са: спортистите да не подкрепят военните действия срещу Украйна; атлети, които имат договор с армията или с агенции за национална сигурност - няма да имат позволение. Това важи и за треньори и други хора от щабовете им.

Освен това от комитета обявиха, че засега има едва 11 руски и беларуски състезатели с квоти, като направиха сравнение, че атлетите от Украйна с квоти са 60. Важно уточнение е, че тепърва ще има много квалификации в различни спортове.

Неотдавна президентът на Франция Макрон обяви, че Русия няма място на Олимпийските игри в Париж, но и направи важно уточнение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички