Най-добрите в световното коло ориентиране идват в България за международно първенство


Най-добрите в световното коло ориентиране идват в България за международно първенство
Снимка: facebook.com/mtbo2022bg

1478 0

От 15 до 18 септември България и в частност Общините Търговище, Попово и Разград ще бъдат домакини на първото по рода си международно първенство по коло ориентиране. Най-добрите в дисциплината пристигат в Търговище, за да разпределят медалите в последният 3-ти кръг от Световната купа за мъже и жени, първото изобщо Световно първенство за младежи и девойки до 23 години и Световно първенство по коло ориентиране за ветерани!

Организатор на проявата е Българска Федерация по Ориентиране, заедно с местния Спортен клуб по ориентиране „Вариант 5“ Търговище и съдействието и подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Областна администрация Търговище, както и трите Общини Търговище, Попово и Разград.

В състезанието ще се включат участници от 27 държави, а програмата на събитието включва 4 състезателни дни и започва на 15 септември (четвъртък) с Масов старт в района на с. Островче (Община Разград), където ветераните ще се борят за световните титли в дисциплината.

На 16-ти септември (петък) ще се проведе Спринтовата дистанция в с. Кардам (Община Попово), на 17-ти септември (събота) състезателите се прехвърлят в района на с. Момино (Община Търговище), където ги очаква тежка дълга дистанция, а в последния ден от първенството – елитът ще спори за отличията в Смесената щафета, а ветераните – за титлите в средната дистанция, отново край с. Момино (Община Търговище).

Октриването на първенството ще се състои от 18:00 часа на 15-ти септември пред Община Търговище.

Водачите в Световната купа и Световната ранглиста Камила Соегорд (Дания) и Кристоф Богар (Чехия) пристигат в Търговище, за да се борят за медалите и крайните победи за сезон 2022.

България ще бъде представена от 6 мъже и 6 жени, част от които ще се борят за отличията и в категорията до 23-години. Сред имената на Българският отбор се отличава това на двукратният световен шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев.

„Организацията на едно такова събитие е доста трудоемка задача и е свързана с подготвянето на районите и маршрутите, с изключително голям обем от комуникация с всички състезатели и отбори, с институциите, с търсенето на спонсори и дарители, с общата организация на проявата, с изграждането на визия на събитието, привличането на участници и осигуряване на най-различни удобства за състезателите по време на мероприятието. Ние вложихме много усилия, за да може състезателите да получат редица положителни емоции и да си тръгнат от тук с прекрасни спомени и желание да се върнат отново! Екипът ни по време на дните на самото събитие ще бъде над 50 човека, за което още от сега мога да им благодаря, както и на всички допринесли за случването на това събитие!“ сподели директорът на състезанието и състезател на СКО „Вариант 5“ – Иван Сираков.

„Изключително сме щастливи, че след толкова години провеждане на международното състезание за купа „Великден“, на толкова Държавни първенства и редица други прояви, най-сетне ще организираме и събитие на Международната Федерация по Ориентиране от такъв мащаб. Всъщност това е 1 от 3-те най-важни състезания в Коло ориентирането в Световен мащаб.“ – сподели техническият директор на състезанията и председател на СКО „Вариант 5“ – Диан Бонев.

Състезанията ще могат да бъдат следени чрез резултати на живо, а за Световната купа организаторите ще предложат и телевизионно отразяване (с коментар на английски, в интернет) и GPS проследяване на живо.

Повече за състезанията може да намерите в сайта www.mtbo2022.com и Фейсбук събитието.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички