Серхио Игита спечели “Обиколката на Каталуния” (обзор)


Серхио Игита спечели “Обиколката на Каталуния” (обзор)
Снимка: Getty Images

1567 0

Серхио Игита (Bora-Hansgrohe) е новият шампион в “Обиколката на Каталуния” за 2022-ра. Макар и да не спечели етапна победа, колумбиецът се оказа най-постоянен през всичките 7 дни, като така и успя да триумфира в генералното класиране. Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) показа, че навлиза в по-добра форма след проблемите си по-рано през сезона и остана на второ място. Жоао Алмейда (Quick-Step Alpha Vinyl) също направи солидна седмица в Каталуния и успя да се качи на последното място на подиума.

Това беше 101-вото издание на многоетапното състезание по тези земи и седмото от общо 33-те състезания от световния тур за сезон 2022-ра. Общата дължина на надпреварата беше 1213 километра, разпределени в 7 етапа между 21-ви и 27-ми март.

Ето и част от най-интересните и значими неща, които се случиха през миналата седмица Испанската автономна област:

Етап 1:

Веднага след развяването на флага за старт на състезанието, последваха и първите атаки за откъсване. Целият ден премина с група на бегълци, преследвачи и множество опити за индивидуални атаки. В крайна сметка, всички те бяха прихванати 7,7км преди финала и стана ясно, че победата ще се реши с финален спринт.

С навлизането в последният километър, в който противонаклона на пътя се увеличаваше все повече и повече и така чак до финала, Карапаз се осмели да тръгне първи с мощно ускорение. И докато еквадорецът по-скоро не искаше да губи секунди за генералното класиране и заради това седеше в начело на групата, то двамата големи фаворити за етапната победа, все още чакаха своя момент.

Майкъл Матюс (BikeExchange-Jayco) и Сони Колбрели (Bahrain-Victorious) бяха двамата най-силни състезатели в групата за такъв тип финали и логично се стигна до спор между тях. Матюс започна да спринтира от левия край на пътя, а Колбрели от десния. Двамата спретнаха страхотно шоу, но накрая Матюс успя да прекоси финала първи и да грабне победата. Колбрели остана втори, а трети се нареди Кентан Паше (Groupama-FDJ).

Освен със свирепата битка между Матюс и Колбрели, денят ще се запомни и с припадането на втория след етапа. Италианецът колабира на метри след финалната линия и моментално беше откаран в болница. В последствие, медиците обясниха, че състоянието на Колбрели е стабилизирано, но все още не може да се каже кога европейският шампион ще се завърне към състезанията.

Етап 2:

Вторият етап представляваше възможност за изявя на чистите спринтьори. Денят беше нервен и изпълнен с множество страничен вятър. Ешелонът доведе до големи проблеми и загуба на време на някои от лидерите за генералното класиране. Сред изостаналите, заради силния вятър бяха Том Дюмолен (Jumbo-Visma), Хю Карти (EF Education Easypost), Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe) и други изявени многоетапници.

Време загуби и най-големият фаворит за генералната победа - Саймън Йейтс (BikeExchange-Jayco). Англичанинът претърпя падане на 16 километра от финала, като така загуби 33 секунди в общото класиране.

Въmреки инцидента на Йейтс, денят за “BikeExchange-Jayco” се оказа доста добър след като достигнаха до втора победа от два етапа в обиколката. Младият австралиец Кейдън Груувс изпревари всички останали в масов спринт на финала. Фил Баухаус (Bahrain Victorious) остана подгласник на Груувс, докато трети финишира Хуго Хофщетер (Arkea-Samsic).

Етап 3:

Третият етап беше и първия с голямо значение за генералното класиране, поради планинският си профил.

Четирима състезатели успяха да се откъснат напред в началните километри и да отворят аванс от 8 минути за известен период от време. С напредването на етапа и приближаването на финалното изкачване, разликата се “стопяваше”. При навлизането в “La Molina”, изостването спрямо бегълците беше само 30 секунди, но и то бързо беше елиминирано.

Решаващата атака дойде от страна на Бен О’Конър (AG2R Citröen), 8,7 километра преди върха. За километър и половина, австралиецът успя да си извоюва 20-секунден аванс. Зад него, фаворитите караха на атаки и нямаше организация по догонването на О’Конър. Това позволи на колоездача на “AG2R Citröen” да влезе 20 секунди пред останалите във финалните 1000 метра. Отзад последваха мощни атаки, но никой така и не успя да застигне О’Конър, който спечели този престижен етап в Пиринеите.

Хуан Аюсо (UAE Team Emirates) пристигна на 6 секунди зад О’Конър, следван от Найро Кинтана (Arkéa Samsic) на същото изоставане. Подреждането в генералното класиране изглеждаше по същия начин.

Основният фаворит за победата - Саймън Йейтс, финишира на повече от 10 минути след победителя и стана ясно, че той все още не се е възстановил от 8-те етапа на “Париж-Ница”, където той завърши втори в крайното подреждане.

Така и трите изминали етапа дотук, бяха спечелени от австралийци.

Етап 4:

Вторият подред планински ден в Пиринеите, съдържаше три височини от първа категория и финал на изкачване.

Дълго време не можеше да се сформира група на откъснали се състезатели пред “пелотона”. В крайна сметка, 7 колоездачи успяха да се изплъзнат напред, но с наближаването на финалната височина, техният брой и аванс се стопяваше все повече.

Малко след започването на “Boí Taüll”, единствено Бруно Алмирал (Groupama-FDJ) беше останал пред групата на лидерите и то с аванс от едва 35 секунди.

След застигането на французина, последваха няколко индивидуални атаки от различни състезатели. Най-важна от тях се оказа тази на 1500 метра преди върха, когато Кинтана, Карапаз, Игита и Алмейда се “изстреляха” сами напред и никой друг не можа да отговори на техните ускорения.

Карапаз поизостана от останалите трима, които трябваше да определят етапния победител чрез финален спринт. Игита беше леко затворен след последния завои и не успя да се противопостави подобащо на Алмейда, който грабна етапния успех, пред Кинтана.

Интересно беше, че след четирите дни дотук, Кинтана и Алмейда бяха с абсолютно равни времена, но Кинтана беше лидер в генералното подреждане, заради по-предните си класирания в първите два етапа.

Етап 5:

Това беше най-дългият етап в тазгодишното издание на Обиколката, с дължина от 208,7км. Далеч от равнинен терен, но с равен финал, предоставяше последната възможност на някой от спринтьорите за етапен триумф.

Откъсването сформирано от трима испански състезатели, се беше получило немалко след старта. Испанското трио Урко Бераде (Equipo Kern Pharma), Годзон Мартин (Euskaltel - Euskadi) и Жоел Николау (Caja Rural - Seguros RGA), останаха пред “пелотона” повече от 160 километра, но в последните 20 бяха прихванати от връхлитащата отзад основна група.

Застигането на бегълците се случи малко преди междинният спринт, на който се раздаваха и бонус секунди. Там Алмейда успя да премине трети и да спечели една секунда, която му беше напълно достатъчна, за да отмъкне лидерската фланелка от Кинтана.

Логично се стигна до масов спринт на финала, в който Итън Верном (Quick-Step Alpha-Vinyl) запази самообладание в хаотичният последен километър и успя пръв да прекоси линията. Втори за втори път остана Фил Баухаус, а трети се нареди Дориан Годон (AG2R Citröen)

Това беше и първата победа от световния тур за 21-годишният британец от отбора на “Quick-Step Alpha-Viny”

Етап 6:

Това определено се оказа най-вълнуващият и решаващ ден за генералното класиране.

Серхио Игита и Ричард Карапаз се откъснаха от групата цели 125 километра преди финала на етапа. С добри смени помежду им и героично каране, двамата стигнаха да финала без да бъдат застигнати от когото ѝ да е. Накрая, Карапаз се оказа по-бърз и успя да грабне етапната победа, но Игита беше този, който облече лидерската фланелка, след като имаше аванс пред еквадореца от предните дни.

След като стана ясно, че двамата южноамериканци няма да бъдат хванати, Хуан Яюсо (UAE Team Emirates) опита своя ход и се откъсна от групата на фаворитите. Малко след това обаче, Аюсо беше принуден от отборната кола да намали и да изкача лидера на тима Жоао Алмейда.

Така, всички останали пристигнаха на 48 секунди изоставане от първите двама. Игита вече беше водач в общото класиране с 16 секунди пред Карапаз и 52 пред Алмейда, който беше запазил секундата си предимство спрямо Найро Кинтана.

Етап 7:

Последният етап на тази вълнуваща обиколка започна от Центъра на Барселона. От там, колоездачите се отправиха към по-хълмистите предградия, последвани от завръщане в сърцето на столицата на автономната област за 6 обиколки изпълнени с атрактивни изкачвания и спускания.

Денят беше изпълнен с множество атаки, особено във финалните обиколки в града. Игита прихващаше всеки опит за откъсване на някой от конкурентите му за генерална победа и за миг не показа слабост.

Стигна се до финален спринт в група от около едва 20 колоездачи, които да спорят за етапния успех. 23-годишният Андреа Баджоли (Quick-Step Alpha Vinyl) сега оказа най-бърз и спечели своята първа кариерна победа в световния тур. Младият многоетапник Атила Валтер (Groupama-FDJ) финишира втори, а Фернандо Барсело (Caja Rural - Seguros RGA) трети.

Игита запази своите 16 секунди преднина от вчера и така стана шампион в “Обиколката на Каталуния”. Карапаз направи всичко по силите си, за да избие пасива спрямо Игита, но не успя и трябваше да се задоволи с втората позиция. Жоао Алмейда, който спечели 4-тия етап и беше водач в класирането за един ден, все пак остана трети, само на секунда пред Найро Кинтана.

Това е най-голямата от общо седемте професионални победи на 24-годишният колумбиец и първата му на европейската сцена. Още едно от доказателствата за израстването на талантливия колоездач, който през зимата смени своят стар отбор “EF Education Easypost” и премина в този на “Bora-Hansgrohe”.

Встрани от генералното класиране, Серхио Игита имаше и най-много точки от височините, с което си спечели и фланелката за най-добър катерач. Спринтьорската фланелка остана на раменете на Кейдън Груувс, а тази за най-добър млад състезател също беше за Игита. “Bahrain Victorious” пък спечелиха отборното класиране.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички