Изхвърлиха Русия от големите международни състезания за 4 години


Изхвърлиха Русия от големите международни състезания за 4 години
Снимка: Getty Images/Guliver

2958 0

Русия получи забрана да участва в международни състезания за четири години. В това число влизат Олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022. Това безпрецедентно решение бе взето от Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Освен това страната е лишена от възможността да приема световни първенства.На днешното си заседание в Париж УАДА потвърди поисканото наказание от специалната комисия на организацията, която направи разследване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). "Препоръката на комисията по съответствие бе приета единодушно", се казва в краткото съобщение на УАДА.

Очаква се все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, да бъдат допуснати до участие на Игрите, но най-вероятно под неутрален флаг. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат допуснати официални представители на Русия.

Сензационното становище на комисията е провокирано от фалшифициране на информацията от антидопинговата лаборатория в Москва. Комитетът за проверка на съответствието на УАДА (КПС) препоръча на днешната среща на организацията в Париж. КПС мотивира препоръката с действия на руснаците, които определя като "изключително сериозни случаи на несъответствия с изискванията, в допълнение към утежняващи обстоятелства".

Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше прието през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира. Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети. В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била "нито пълна, нито автентична".

Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове. Част от информацията била изтрита през 2016 и 2017 г., след като избухна скандала. Но друга част била изтрита през декември 2018 и януари 2019 г., малко преди да бъдат дадени данните на УАДА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички