Ексклузивно: Русия на прага да бъде изхвърлена от Евро 2020


Ексклузивно: Русия на прага да бъде изхвърлена от Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

3378 0

Руският спорт може да претърпи нови крахове на невиждано ниво. Освен опасността да бъде пропусната Олимпиадата през 2020 година и страхът за евентуално същата съдба на Мондиала през 2022 година, се оказва, че "сборная" може да не вземе участие и на Европейското първенство догодина, за което нямаше никакви опасения доскоро.

Припомняме, че преди дни Световната антидопингова агенция (WADA) предложи ново спиране на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) заради това, че не са изпълнени някои изисквания. Предложението е за спиране на правата в срок от 4 години, което би нанесло изключително сериозен удар по спорта в Русия. 

Ако това се осъществи, страната ще бъде извадена от от всички международни състезания. Най-ясно бе за Олимпиадата догодина, като руснаците се надяваха да успеят да се спасят и да участват в квалификациите за Световното първенство в Катар след 3 години. Сега се явява нов проблем, а именно - ще участва ли "сборная" на Евро 2020. Освен това, домакинствата на турнирите, които страната трябва да организира, ще бъдат дадени на други държави. 

Първоначално Европейското не бе казус, защото форумът е под егидата не на ФИФА, а на УЕФА. Генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус обаче заяви, че всъщност има опасност отборът на Станислав Черчесов да бъде възпрепятстван от участие. Ето какво призна Ганус:

"Имахме поставени две условия, за да си запазим лиценза. Първото бе до 31-ви декември 2018 година да допуснем експерти в московската лаборатория и да им предадем електронната база данни, а второто - до 30-ти юни 2019 година да осигурим прехвърлянето и на материалните данни - пробите от списъка, които да бъдат представени в разследващия отдел на УАДА. Изпълнихме първото изискване, макар и със закъснение - в средата на януари, но УАДА го зачете. Разследващият отдел на агенцията обаче установи много несъответствия. Базата данни не беше автентична. Министърът на спорта Павел Колобков каза, че това са технически неточности. Аз обаче видях списъка. Всички ползваме компютърните технологии. Едно е да има неволно изтрит файл, но в случая става дума за липсващи данни, които касаят цялата структура. Щом видях въпросите на УАДА към Русия във връзка с манипулираните данни, изпаднах в шок. Как е възможно да бъде предадена подобна база данни, когато е ясно, че всичко ще излезе на бял свят и за спортните организации ще има последици".

Квалификациите за Евро 2020 приключиха - всичко, което трябва да знаете

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички