Исторически момент! Африканец за първи път спечели етап от “Джирото” (ВИДЕО)


Исторически момент! Африканец за първи път спечели етап от “Джирото” (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1473 0

22-годишният талант от Еритрея Биниям Гирмай (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) стана първия цветнокож африкански колоездач, който печели етап в “Обиколката на Италия”.

Влизайки в последните 500 метра, Гирмай се “изстреля” от задната капла на своя съотборник Доменико Поцовиво. Благодарение на страхотният си демараж, еритреецът надделя над Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) в заключителните метри и спечели първата си етапна победа в голяма обиколка.

Ван Дер Пул “нямаше краката”, с които да изпревари Гирмай и в знак на респект към своя съперник вдигна палец нагоре, докато той прекосяваше финалната линия.

Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) нянаше проблеми със запазването на розовата фланелка (за лидер в надпреварата) и остава начело с 12 секунди пред Жоао Алмейда (UAE Team Emirates).

След почивният ден, колоездачите трябваше да преминат 196 километра от Пескара до Джези. Първата половина от маршрута беше идеално равна, след което следваха няколко къси височини, от които три категоризирани (и трите от 4-та категория). Последното изкачване (4,2км 4,2%) предстоеше на по-малко от 10 километра преди финала.

Множество атаки заваляха веднага след старта на етапа, но в първите 15 километра нито една от тях не беше успешна. Малко по-късно Алесандро Де Марки (Israel-Premier Tech) последван от Матиа Баис (Drone Hopper-Androni Giocattoli) и Лорънс Наесен (AG2R Citroën) отвориха крехък аванс пред останалите. В основната група бяха доволни с толкова малко хора в откъсване, защото така контролирането щеше да бъде по-лесно. Те намалиха темпото, което даде шанс на тримата начело да изградят солидна преднина.

В първата половина от етапа, където нямаше никакви възвишения, разликата между откъсването и основната група достигна до 7 минути. Матиа Баис спечели първия междинен спринт, който беше поставен до пристанищното градче Чивитано̀ва Ма̀рке. От там маршрутът стана доста по-хълмист и постепенно в основната група започнаха да работят по догонването на лидерите.

Докато преминаваха през последователните къси и стръмни изкачвания и спускания, разликата между двете групи на трасето спадна до три минути.

Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) беше замесен в падане 80 километра преди края, но за щастие на Олимпийкският шампион неговите съотборници бързо успяха да го върнат в колоната. В същото време Кейлъб Илън (Lotto-Soudal) започна да изостава от основната група, с което стана ясно, че спринтьорът няма да може да спори за етапната победа. Към Илън малко по-късно се присъединиха Марк Кавендиш (Quick-Step Alpha Vinyl) и Ваут Пулс (Bahrain-Victorious), които също станаха жертви на повишената скорост.

43 километра преди финала Матиа Баис ускори в желанието си да спечели и вторият междинен спринт, с което да  затвърди лидерската си позиция по точки от тези спринтове. Никой от двамата му колеги не попречи на акцията на италианеца и след като преминаха банера обозначаващ бонуса, тримата отново се събраха. Техният аванс не спадаше толкова бързо, колкото на групата им се искаше и при оставащи 35 километра, те все още бяха 1’10” пред фаворитите. “Intermarché–Wanty–Gobert” бяха отборът, който работеше най-активно за скъсяването на дистанцията, в опит да вкарат Биниям Гирмай в битката за победа в днешния етап.

Де Марки, който беше най-силният в откъсването през целия ден, логично атакува двамата си спътници и се понесе сам начело на 30 километра преди финалната линия. Баис и Наесен не успяха да отговорят на Де Марки и малко след това бяха прихванати от основната група, докато италианецът беше запазил 45 секунди от аванса си.

Беше ясно, че акцията на Де Марки няма как да продължи дълго, защото скоростта в групата значително се повиши в последните 20 километра, тъй като всички търсеха най-изгодните позиции за финалното изкачване, което идваше на по-малко от 10 километра преди края. И така и последният оцелял откъснал се състезател беше застигнат от доста оредялата основна група.

Със започването на финалното изкачване до Монсано (4,2км и 4,2% среден наклон) - Тобиас Фос (Jumbo-Visma) беше първият осмелил се да атакува, но бързо беше хванат от колоездачите на “Alpecin-Fenix”, които водеха колоната наброяваща около 25 души. Последваха няколко атаки на колоездачи като ветеранът Винченцо Нибали (Astana-Qazaqstan), Алесандро Кови (UAE Team Emirates) и Саймън Йейтс (BikeExchange-Jayco), а след като остана без съотборници отпред и самият Ван Дер Пул ускори в опит да се откъсне, но всички тези действия бяха туширани от останалите колоездачи в “пелотона”.

С навлизането в последния километър започна и хаосът за намиране на позиция за финалния спринт. Тимът на “Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux” бяха останали с най-много колоездачи в челната група и точно затова се сработиха и най-добре. Поцовиво “настъпи” мощно, за да изведе Гирмай до първа редица преди да се отметне в последните 500 метра и да остави всичко в ръцете на еритреецът.

Гирмай направо полетя нагоре, като само Матю Ван Дер Пул беше способен да отговори на това финално ускорение. Двамата бяха рамо до рамо в последните 200 метра, но Гирмай се оказа твърде силен в този ден и надделя над нидерландеца.

Винченцо Албанезе (Eolo-Kometa) се справи с Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe) и Ричард Карапаз, за да завърши на трето място в етапа.

Победата на Гирмай е първа за неговата страна в голяма обиколка и първа за цветнокож африканец. 22-годишният колоездач вече спечели “Гент-Вевелгем” през тази година, а през миналата завърши втори на световното първенство за младежи под 23 години. Кой знае колко още големи  успехи може да пожъне талантът в кариерата си.

11-ят етап ще премине по пътищата на провинция Емилия Романя и ще бъде изцяло равен без дори нито едно възвишение за целите 203 километра, които предстоят на състезателите. Това ще бъде един от последните шансове на спринтьорите за етапна победа в това “Джиро”.

Класиране в етап 10:

1. Biniam Girmay (Eri) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, in 4-32-07

2. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

3. Vincenzo Albanese (Ita) Eolo-Kometa

4. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

5. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

6. Koen Bouwman (Ned) Jumbo-Visma

7. Romain Bardet (Fra) Team DSM

8. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-Victorious

9. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

10. Mauro Schmid (Sui) Quick-Step Alpha Vinyl

 

Генерално класиране след етап 10:

1. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

42h24’08”

2. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+12s

3. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+14s

4. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+15s

5. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

+20s

6. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+28s

7. Mikel Landa (Esp) Bahrain Victorious

+28s

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+54s

9. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

1’09”

10. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious

+1’22”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички