Драма в етап 9 на “Джирото”, Йейтс отпадна от спора за победата


Драма в етап 9 на “Джирото”, Йейтс отпадна от спора за победата

1232 0

Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe) спечели деветия етап от “Обиколката на Италия”, което му позволи да се изкачи до пето място в генералното класиране. Австралиецът беше най-бърз в група от шест души на финалната права.

Хиндли изпревари Ромен Барде (Team DSM) и Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) с едва няколко сантиметра, което обаче беше напълно достатъчно, за да вземе етапа.

Един от големите фаворити за победата - Саймън Йейтс (BikeExchange-Jayco) и временният лидер в надпреварата Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo), станаха жертви на темпото,което зададоха от “Ineos Grenadiers” по изкачването на митичната финална височина “Блокхаус” (13,6км 8,4%).

Денвт стартира в историческия град Изерния, от там колоездачите се насочиха на север към Апенините, където ги очакваха общо 5 категоризирани изкачвания и внушителна денивелация от над 5000 метра събрани в 191 километра.

Атаките за откъсване започнаха веднага след развяването на флага за старт. Диего Роза (Eolo-Kometa), който прекара 140 километра сам начело в шестия етап, днес отново се отдели пред всички останали. Постепенно се образуваха две малки групи, които се опитваха да прихванат италианеца, но от “пелотона” тушираха всички действия за заминаване.

Пейо Билбао (Bahrain Victorious) катастрофира 15 километра след започването на етапа и на няколко пъти трябваше да ходи до медицинският автомобил. За щастие всичко с испанеца беше наред и съотборниците му успяха да го върнат в основната група.

Роза прекара само 25 километра еднолично начело този път преди към него да се присъедини група от 8 души, сред които бяха Джонатан Кайседо (EF Education-EasyPost), Джо Домбровски (Astana-Qazaqstan) и Нанс Петерс (AG2R Citroën). В челната деветка постепенно установиха солиден аванс, който варираше между 4 и 5 минути пред основната група.

Италианецът от “Eolo-Kometa” видя възможност да спори за обличането на синята фланелка (за най-добър катерач). Той взе максималният брой точки, които за раздаваха на първите три изкачвания и се приближи опасно близко до лидерът в тази категория Кун Бауман (Jumbo-Visma).

Докато колоездачите се насочваха към “Passo Lanciano”, разликата между лидерите и основната група, която беше водена от Джонатан Кастровиехо (Ineos Grenadiers), падна под 3 минути.

Със започването на “Passo Lanciano” 54 километра преди края, Нанс Петерс атакува от откъсналата се група, като беше последван единствено от двамата съотборници в “Drone Hopper-Androni Giocattoli” - Натанаел Тесфацион и Едуардо Сепулведа. Тримата успяха да сложат 40 секунди на останалите шестима състезатели пред основната група.

Обаче Диего Роза беше твърдо решен да премине първи и през тази височина, бързо застигна бегълците и дори ги задмина, като единствено еритреецът Тесфацион успя да се хване с него. Италианецът беше страхотен по изкачването и отново спечели точките за първия преминал, с което оглави и класирането при катерачите.

Неприятен момент се получи по спсукането, тъй като Тесфацион не прецени добре ъгъла на един от завоите, след което падна и се озова в храстите. Хубавото беше, че той нямаше поражения и бързо се върна на своят велосипед.

Оставаха само 20 километра до финала на етапа, което значеше, че започването на “Блокхаус” е близо. По това време ралзиката между основната група и водачите в етапа беше едва 40 секунди, а само 5 километра по-късно и последният оцелял колоездач от откъсването беше застигнат.

“Ineos Grenadiers” зададоха свирепа скорост още в подножието на изкачването и веднага “изръсиха”Джулио Чиконе (Trek-Segafredo) и Саймън Йейтс (BikeExchange-Jayco), който беше спряган за един от най-големите претенденти за генералната победа.

Носителят на розовата фланелка (за лидер в състезанието) Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) също се мъчеше с поддържаното темпо от Ричи Порт (Ineos Grenadiers) и започна да изостава.

Първата атака дойде на 4,6 километра преди края и беше дело на Ричард Карапаз, който профуча покрай австралийския си съотборник и се устреми нагоре. Единствено Ромен Барде и Микел Ланда (Bahrain-Victorious) последваха олимпийския шампион Карапаз по наклоните, достигащи до над 14%.

При достигането на последните три километра, Хиндли, Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) и Доменико Поцовиво (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) застигнаха челната тройка. Барде пробва ново ускорение, което за момент раздели групата на две, но там процентът наклон намаля и те отново се събраха.

Хиндли засили преди последния завой, успя да излезе първи на финалната права и се откъсна на 2 метра пред останалите. Барде и Карапаз направиха мощен спринт, с който почти се изравниха с австралиеца, но в крайна сметка той надделя с едва няколко сантиметра пред съперниците си.

Така Джай Хиндли постигна своята втора етапна победа в “Джирото”, след като първата беше дошла през 2020-та. Ромен Барде още веднъж показа, че се намира в топ форма и е готов да спори за спечелването на голяма обиколка. Ричард Карапаз също заяви, че е тук само и единствено, за да повтори успеха си от 2019-та и да спечели “Джиро Д’Италия” за втори път.

Хуан Педро Лопес не се задържа с първенците в днешния етап, но успя да покаже характер и макар да загуби почти цялата си преднина, испанецът задържа розовата фланелка. Най-близкият до него в класирането, вече се казва Жоао Алмейда, португалецът е само на 12 секунди изоставане. С второто си място в етапа, Барде се изкачи на трета позиция в генералното класиране с 14 секунди пасив спрямо Лопес.

Тотален крах претърпя Саймън Йейтс, който днес загуби над 11 минути от победителя. Британецът неведнъж е страдал в жеги като днешната, в допълнение с проблемите му с коляното и това че “нямаше крака”, доведоха до огромната загуба на време и край на надеждите му за победа тук. Лидерът на “BikeExchange-Jayco” се срина до 25-та позиция в генералното класиране с изоставане от 11’11” спрямо първия Педро Лопес.

Интересен факт е, че между първите девет в днешния девети етап, се класираха тримата най-възрастни колоездачи в тазгодишната “Обиколка на Италия”. 42-годишният Алехандро Валверде финишира 9-ти, Поцовиво, който е на 39 остана 6-ти, а Винченцо Нибали (най-младият от тримата, “само” на 37) прекоси линията на 8-мо място.

За колоездачите предстои ден почивка, след който следва десетият етап. Първите 100 километра от дългият 196км маршрут ще бъдат изцяло равни, докато във втората половина са събрани няколко кратки изкачвания. Предстои да видим, дали спринтьорите ще спорят за нова победа или пък етапният триумф ще се реши от откъснала се група.

Класиране в етап 9:

1. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

5h34’44”

2. Romain Bardet (Fra) Team DSM

st

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

4. Mikel Landa (Esp) Bahrain Victorious

st

5. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

st

6. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+3s

7. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

+16s

8. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan

+34s

9. Alejandro Valverde (Esp) Movistar

+46s

10. Thymen Arensman (Ned) Team DSM

+58s

 

Генерално класиране след етап 9:

1. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

37h51’01”

2. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+12s

3. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+14s

4. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+15s

5. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

+20s

6. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+28s

7. Mikel Landa (Esp) Bahrain Victorious

+28s

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+54s

9. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

+1’09”

10. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious +1’22”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички