Обрат в “Джирото”! Йейтс спечели 14-ия етап, Карапаз пое водачеството


Обрат в “Джирото”! Йейтс спечели 14-ия етап, Карапаз пое водачеството
Снимка: Getty Images/Guliver

1121 0

Саймън Йейтс (Team BikeExchange-Jayco) спечели етап 14 от “Обиколката на Италия” след атака в последните 5 километра.

Това е втората етапна победа в тазгодишното “Джиро” за британеца, след като триумфира и в часовника по време на втория етап. Макар и да загуби всякакви шансове за добро генерално класиране, изоставайки на повече от 11 минути спрямо конкурентите си на височината “Блокхаус” преди няколко дни, Йейтс остана в състезанието с желание за добри етапни изяви, именно като днешната.

Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) е новият носител на розовата фланелка (за лидер в състезанието). Еквадорецът завърши трети в днешния етап, като на финала беше изпреварен от Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe), който се очертава като основният му конкурент за генералната победа. Двамата заемат челните две позиции в общото подреждане и са разделени от само 7 секунди. Заедно с тях, на финалната линия пристигна и ветеранът Винченцо Нибали (Astana-Qazaqstan), чийто надежди за подиум остават живи.

Досегашният водач Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo), който прекара 10 дни с розовата фланелка, днес финишира 10-ти на 4’25” зад Йейтс и отиде на 9-то място в генералното класиране с 4’04” изоставане от Карапаз.

С дължина от едва 147 километра, това беше най-късият етап с общ старт в 105-ата “Обиколка на Италия”. Макар и късата дистанция, състезателите трябваше да се справят с близо 3000 метра денивелация. Маршрутът стартираше от Сантена, откъдето следваха няколко къси височини, след което колоездачите се насочваха към две обиколки из покрайнините на Торино и финал в северозападния град. Във всяка от тези две обиколки имаше две височини от втора категория за преодоляване.

Имена като Саймън Йейтс, Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) и Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) бяха сред тези, които се опитаха да се откъснат рано след започването на етапа, но в основата група не позволяваха на никой да замине напред.

След като бяха преминати 40 километра от началото на маршрута, дойде и първото категоризирано изкачване за деня “Il Pilonetto”. По това време все още нямаше откъснала се група по трасето.

Диего Роза (EOLO-Kometa) премина пръв финала на височината от трета категория, с което увеличи аванса си в класирането за синята фланелка (за най-добър катерач). Благодарение на ускорението преди върха, Роза заедно с още 11 колоездачи, успяха да отворят дупка между себе си и основната група.

Освен италианецът, това откъсване включваше Оскар Ризебек (Alpecin-Fenix), Джо Домбровски (Astana-Qazaqstan), Нанс Петерс (AG2R Citroën Team), Филипо Дзана (Bardiani-CSF-Faizanè), Диего Камарго (EF Education-EasyPost), Игнатас Коноваловас (Groupama-FDJ), Бен Звиехов (Bora-Hansgrohe), Силван Монике (Lotto Soudal), Иван Рамиро Соса (Movistar), Джеймс Нокс (Quick-Step Alpha Vinyl Team) и Алесандро Кови (UAE Team Emirates).

Въпреки че тази група беше доста голяма и то със силни колоездачи, техният аванс нарастваше доста бавно и беше незначителен, тъй като от “пелотона” държаха нещата под контрол.

75 километра преди финала, от тимът на “Bora-hansgrohe” окупираха челото на колоната и ускориха мощно. Тази акция на германският отбор постави начало на битката за генералното класиране в днешния етап. Рязкото повишаване на скоростта дойде шоково за голяма част от групата и редица колоездачи започнаха да изостават. Не след дълго, това доведе и до застигане на откъсналите се състезатели.

Челната колона достигна до първото изкачване от двете обиколки около Торино. При започването на “Суперга”, дойде атака от страна на розовата фланелка - Хуан Педро Лопес. Акцията на испанеца разкъса групата за пореден път, като само 11 колоездачи успяха да го последват.

Сред 12-те колоездачи начело се намираха всички фаворити за генералната победа. Най-голямо предимство имаха “Bora-Hansgrohe”, тъй като те бяха единсветният отбор с трима колоездачи отпред - Джай Хиндли, Емануел Бухман и Вилко Келдерман. Останалите в тази дузина бяха Ричард Карапаз, Саймън Йейтс, Винченцо Нибали, Доменико Поцовиво и Ян Хирт от “Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux”, Жоао Алмейда (UAE Team Emirates), Пейо Билбао и Микел Ланда от “Bahrain Victorious”.

Лидерите преминаха първата обиколка в пакет, но тогава се достигна до второто преминаване на “Superga”, където се получи ново разкъсване. 28 километра преди края, Карапаз атакува и никой не успя да отговори на темпото му до върха. При преодоляването на изкачването, олимпийският шампион имаше аванс от около 20 секунди.

Неспирните атаки от различни страни, “пропукаха” Хуан Педро Лопес и той започна да изостава. Така стана ясно, че след 10 дни начело, нисичкият испанец ще предаде розовата фланелка на някой друг.

Оставаха 15 километра до края, когато при преминаването на последната категоризирана височина за днес - “ Colle della Maddalena” (3,6км 7,3%), Нибали и Хиндли атакуваха от групата на преследвачите в опит да догонят Карапаз. Двамата настигнаха лидера по изкачването, което достигаше до наклон от 20% за момент.

Скоро към челното трио се присъедини и Саймън Йейтс. Британецът вече не беше заплаха за генералното класиране, поради което не се поколеба да атакува останалите и ускори по последното кратко изкачване за деня “Parco del Nobile”.

Йейтс се изкачи на върхът с 20 секунди пред Нибали, Хиндли и Карапаз. Фокусирани върху целите си за генерално класиране, тримата не “отпуснаха краката” дори и за миг, макар и да беше ясно, че няма да успеят да настигнат Саймън Йейтс.

Така роденият в Бъри колоездач достигна до своята втора етапна победа в това “Джиро” и общо шестата си в италианската обиколка.

Тримата отзад преминаха финалната линия в Торино на 15 секунди зад Йейтс, като Хиндли се оказа най-бърз накрая, с което си спечели и 6 бонус секунди в генералното класиране. С третото си място в етапа, Карапаз поведе в подреждането със само 7 секунди пред австралиеца от “Bora-Hansgrohe”. Ветеранът Нибали показа, че е тук, за да се бори за нещо значимо в последната си година като професионален колоездач и с четвъртото си място в днешния етап, се изкачи до осмо в генералното класиране.

След 10 геройски дни в розово, силите на Педро Лопес днес се оказаха недостатъчни и той финишира на над 4 минути изоставане, което го остави на 9-та позиция в битката за голямата победа.

Следващият етап ще бъде по алпийските шосета и ще предостави на колоездачите 177 километра, 3980 метра денивелация, две височини от първа категория и една от втора. Дали фаворитите за генералното класиране ще ни поднесат ново шоу или пък откъснала се група ще спорят за етапен триумф - предстои да разберем!

Класиране в етап 14:

1. Simon Yates (GBr) Team BikeExchange-Jayco

3h43’44”

2.Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

+15s

3.Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan Team

st

5. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+28s

6. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+39s

7. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

+51s

8. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

st

9. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

+1’10”

10. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

+4’25”

 

Генерално класиране след етап 14:

1. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

58h21’28”

2. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe

+7s

3. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+30s

4. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

+59s

5. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+1’01”

6. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

+1’52”

7. Emanuel Buchmann (Ger) BORA-hansgrohe

+1’58”

8. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan Team

+2’58”

9. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

4’04”

10. Alejandro Valverde (Esp) Movistar

+9’06”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички