Хесус Ерада триумфира в седмия етап от “Вуелтата”


Хесус Ерада триумфира в седмия етап от “Вуелтата”
Снимка: Getty Images

909 0

Хесус Ерада (Cofidis) спечели етап 7 от “Обиколката на Испания”, след като на финала надделя в спринт срещу Самуеле Батистела (Astana Qazaqstan) и Фред Райт (Bahrain-Victorious). Те бяха част от откъсналата се група, в която всички колоездачи работиха перфектно през целия ден и успяха да удържат натиска от страна на колоната.

Откъсването наброяваше шестима души - Ерада, Райт, Батистела, Хари Суини (Lotto Soudal), Омер Голдщайн (Israel-Premier Tech) и Джими Йансенс (Alpecin-Deceuninck). Единствен Голдщайн изостана по време на единственото категоризирано изкачване за деня, оставайки петима колоездачи отпред, които стигнаха заедно до финалната линия.

След преодоляването на “Puerto de San Glorio” (22,5км 5,5%), оставаха 64 километра и около три минути преднина в полза на бегълците. От основната група на няколко пъти започваха организирано догонване, но то нито веднъж не се оказа достатъчно надеждно и постоянно, заради което застигане нямаше.

Райт преведе бегълците през банера за последен километър 40 секунди преди от основната група да преминат от там. След като беше очевидно, че няма да бъдат хванати, петимата започнаха игра на котка и мишка, като именно Райт започна да спринтира пръв, но опитът и хитростта на Ерада си казаха думата и той успя да спечели. Батистела също изпревари Райт и почти се изравни с Ерада, но беше твърде късно. Това е втора етапна победа за испанеца в родната му голяма обиколка, до първата си такава той достигна през 2019-та.

След като в първите 6 етапа имахме шестима различни носители на Червената фланелка (за лидер в състезанието), Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl) стана първият в тазгодишната “Вуелта”, който успява да задържи лидерското трико. Белгиецът прекара целия ден в челните редици на основната група, а от “Quick-Step Alpha Vinyl” се постараха никой от конкурентите му за генералното класиране да не го атакува.

Етапът беше с дължина от 190 километра и включваше близо 3200 метра положителна денивелация. Стартът беше в Камарго, а финалът в град Систиерна, който за пръв път беше финален за етап от “Вуелтата”. Колоездачите трябваше да преминат само една категоризирана височина - “Puerto de San Glorio” (22,5км 5,5%), която започваше на 86,6км преди финалната линия и приключваше на 64,2км. След върха на изкачването следваха дълги километри с тенденция на спускане.

Още преди започването на етапа, стана ясно, че двама от колоездачите на “AG2R Citroën” напускат състезанието заради позитивни тестове за Ковид 19. Това бяха Яко Хянинен и Андреа Вендраме.

Скоро след като беше даден старта, Фред Райт, Самуеле Батистела, Хесус Ерада, Омер Голдщайн, Джими Йансенс и Хари Суини се изнизаха от “пелотона”. Те започнаха да изграждат известна преднина между себе си и групата, в която имаше множество контраатаки, но всичките неуспешни. С напредване на килоемтрите, авансът на бегълците достигна до 4 минути.

Тази ралзика обаче спадна, когато колоездачите достигнаха до подножието на първото и единствено категоризирано изкачване за деня, чийто наклон ставаше по-стръмен в заключителните километри. По средата на височината, Голдщайн се оказа неспособен да поддържа темпото на останалите петима и беше “изръсен” от челната група. Малко преди върхът, Ерада ускори, за да вземе максималните точки за Фланелката на сини точки (за най-добър катерач). По това време разликата между двете групи по трасето беше 2’45”.

В основната група от “Trek-Segafredo” бяха тези, които задаваха силно темпо с цел да “изръсят” Сам Бенет (Bora-Hansgrohe) от колоната. И макар Бенет наистина да изостана от групата в края на изкачването, с помощта на своите съотборници той успя да се върне в колоната по време на спускането. От “Trek” добре знаеха, че щом Бенет е в групата, дори и да се стигне до финален спринт, едва ли техният най-бърз мъж Мадс Педерсен ще успее да стигне до победата. Затова от американският отбор се отказа до идеята да догонват бегълците и в колоната отново настъпи спокойствие.

В следващите километри никой друг отбор не се нави да предприеме акция по застигане на бегълците. “Quick-Step Alpha Vinyl” седяха в предните редици на групата, но тяхната цел беше да предпазват от неприятности своя лидер Ремко Евенепул.

Оставаха 25 километра и 2 минути разлика, когато от “Bora-Hansgrohe” започнаха да се придвижват напред, за да се заемат с преследването. Изоставането започна постепенно да намалява, като от “BikeExchange-Jayco”, “Trek-Segafredo” и “Arkéa–Samsic” също изпратиха колоездачи, които да работят за догонването. Общата работа в групата даде резултат, рязликата спадна до почти минута при оставащи 10 километра, но бегълците не се предадоха и продължиха да карат с висока скорост. При 5 километра до финала, преднината на бегълците беше близо 50 секунди и изглеждаше така сякаш тяхната упоритост ще се възнагради.

От основната група не намалиха разликата и стана ясно, че някой измежду петимата бегълци ще стигне до етапния триумф. Фред Райт водеше останалите през по-голямата част от заключителния километър и именно той започна своя спринт първи, но бързо беше изпреварен от Хесус Ерада, а след това и от Батистела. Така Райт трябваше да се задоволи с третото място, късното тръгване на Батистела му стигна за втората позиция, а перфектното разчитане на ситуацията от страна на Ерада му донесе и етапната победа.

“Вуелтата” продължава с етап 8, който ще бъде едно сериозно планинско изпитание. 153,4 километра, 3300 метра положителна денивелация и цели 6 категоризирани изкачвания. Дали ще има нов екшън за генералното класиране или победата отново ще отиде в сметката на колоездач от откъсналата се група, предстои да разберем!

Класиране в етап 7:

1. Jesús Herrada (Esp) Cofidis

4h30’58”

2. Samuele Battistella (Ita) Astana Qazaqstan

st

3. Fred Wright (GBr) Bahrain-Victorious

st

4. Jimmy Janssens (Bel) Alpecin-Deceuninck

st

5. Harry Sweeny (Aus) Lotto-Soudal

st

6. Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe

+29s

7. Jake Steward (GBr) Groupama-FDJ

st

8. Kaden Groves (Aus) BikeExchange-Jayco

st

9. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

st

10. Daniel McLay (GBr) Arkéa Samsic

st

Генерално класиране след етап 7:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

25h21’34”

2. Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ

+21s

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+28s

4. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+1’01”

5. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+1’12”

6. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

+1’27”

7. Tao Geoghegan Hart (Gbr) Ineos Grenadiers

+1’27”

8. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+1’34”

9. Simon Yates (Gbr) BikeExchange-Jayco

+1’52”

10. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+1’54”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички