Феноменален Чиконе спечели 15-ия етап на “Джирото”! (ВИДЕО)


Феноменален Чиконе спечели 15-ия етап на “Джирото”! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

1170 0

Джулио Чиконе (Trek-Segafredo) достигна до знаменита победа в етап 15 от “Обиколката на Италия”, благодарение на соловата си атака 18 километра преди края по финалното изкачване до селцето Коне.

Това беше втора етапна победа от “Джирото” в кариерата на роденият в Киети колоездач и едва трета за сметката на неговият отбор “Trek-Segafredо”. Тазгодишното “Джиро Д’Италия” се развива страхотно за отбора, тъй като освен етапен успех, друг техен колоездач - Хуан Педро Лопес, прекара 10 дни с лидерската фланелка на раменете си.

Триумфът на Чиконе беше много емоционален, тъй като дойде в доста труден за него момент. Той пристигна в Италия като лидер на отбора с надежди за престижно генерално класиране, но тези амбиции бяха убити, след като загуби над 9 минути на височината “Блокхаус” в деветия етап. 27-годишният италианец не можа да скрие сълзите си след тази победа и дълго време плака в прилив на удовлетворение.

Италианецът, който беше част от 28-членното откъсване за деня, спечели с повече от минута преднина пред втория Сантяго Буитраго (Bahrain-Victorious).

Хю Карти (EF Education-EasyPost) също трябваше да заличи своите идеи за добра позиция в общото подреждане рано в състезанието, но и той показа добра форма в първия ден в Италианските Алпи. Британецът остана последния човек до Чиконе във финалното изкачване, но не успя да последва поредната му атака. Скоро след като беше “изръсен” от победителя, Карти беше застигнат от Буитраго и двамата караха дълго време заедно преди и той да замине напред. В крайна сметка колоездачът на “EF Education-EasyPost” премина финалната линия 4-ти, изпреварен от Антонио Педреро (Movistar) за третото място.

Ричард Карапаз и тимът му “Ineos Grenadiers” нямаха проблеми със запазването на розовата фланелка (за лидер в надпреварата). Съотборниците на еквадореца контролираха събитията в основната група през целия ден, като не оставиха шанс на никой от конкурентите му да пробва каквато ѝ да е атака.

Първият алпийски етап беше със старт в Риваро̀ло Канавѐзе и финал в Коне, с дължина от 177 километра, в които колоездачите трябваше да преминат 3980 метра денивелация, две височини от първа категория и една от втора. Именно на върхът на последното изкачване “Cogne-Centro” (22,4км 4,3%) бешe поставена и финалната линия. Предните две височини също бяха доста дълги (12,3км и 13,8км), но и с по-голям среден наклон (6,9% и 7,1%).

Едва 7 километра след старта, розовата фланелка Ричард Карапаз и победителят от предишния етап Саймън Йейтс (Team BikeExchange-Jayco), бяха замесени в катастрофа, от която за щастие се измъкнаха без сериозни последствия.

В ранните стадии на етапа, темпото в колоната беше доста високо, редица колоездачи пробваха различни акции в опит за откъсване, но всички действия бяха неуспешни.

Отне почти 80 километра от старта, за да се образува трайно откъснала се група. Реми Роша (Cofidis), Мерхави Кудус (EF Education-EasyPost), Ерик Ферер (EOLO-Kometa), Уолсън Крадък (Team BikeExchange-Jayco) и Тимен Аренсман (Team DSM) бяха петимата, които първи отвориха някакъв аванс пред основната група.

Скоро към тях се присъединиха още 23-ма колоездачи, сред които изпъкваха имената на Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix), Давид Де Ла Круз (Astana Qazaqstan), Джулио Чиконе, Бауке Молема (Trek-Segafredo), Кун Бауман (Jumbo-Visma), Хю Карти, Руй Коща и Давиде Формоло (UAE Team Emirates).

След като от голямата откъснала се група се установиха трайно напред, “Ineos Grenadiers” окупираха челната редица на “пелотона” и започнаха да контролират разликата.

Преднината на водачите по трасето беше над 4 минути и половина при достигане на първата категоризирана височина за деня - “Pila-Les Fleurs” (12,9км 6,9%). Бауман ускори на 4 километра преди преодоляването на изкачването, в преследване на максималния брой точки за синята фланелка (за най-добър катерач), които се дават на върха. Нидерландецът имаше малък аванс пред останалите бегълци, когато премина банера за финал на височината и спечели нови 40 точки, с които измести Диего Роза (EOLO-Kometa) от първата позиция за синята фланелка.

Разликата по спускането нарастна до над 5 минути. По това време Матю Ван Дер Пул и Мартин Тусвелд (Team DSM) се присъединиха към Бауман, откъсвайки се пред останалите от групата.

50 километра преди финала, тримата водачи имаха аванс от около 90 секунди, докато се движеха към подножието на второто категоризирано изкачване “Verrogne” (13,8км 7,1%). Зад тях, в голямото откъсване започнаха да се атакуват, което доведе до доста разкъсвания.

Чиконе, Буйтраго и Педреро застиганаха тримата лидери, а 7 километра преди върха на изкачването ги и “изръсиха”. Хю Карти, който беше хванал свое темпо, също се присъедини към челото на колоната малко преди преодоляването на изкачването, а по спускането Руй Коща и Мартин Тусвелд също установиха контакт в първата група.

Междувременно, в “пелотона” Гьом Мартен (Cofidis) атакува в опит да заличи част от изоставането, което натрупа в предния етап. Французинът изгради преднина от близо минута пред “пелотона” на 25 километра от финала.

Със започването на дългото финално изкачване, Хю Карти и Джулио Чиконе бяха най-силни в първата група и започнаха да се откъсват напред. Двамата си взимаха смени с продължение на няколко минути, преди Чиконе да направи ускорение на 18 километра от края, на което Карти нямаше отговор.

От тук до финала, разликата между Чиконе и останалите само растеше, като при оставащи 13 километра, той вече водеше с над минута.

Тази преднина ч се беше увеличила до 1’31” при преминаването на финалната линия от страна на Чиконе, който спечели своята седма професионална победа.

Буитраго се беше отделил от Хю Карти, за да грабне второто място в днешния ден, а малко по-късно и Антонио Педреро беше задминал британеца, като така допълни топ три на този безкрайно вълнуващ етап.

Атаката на Гьом Мартен беше успешна и той финишира на 10-та позиция на 1’42” пред групата на розовата фланелка, която прекоси линията на 7’48” зад етапния победител.

За състезателите предстои почивен ден, след който идва време за последните шест етапа от 105-тото издание на “Джирото”, в които ще се реши всичко.

Класиране в етап 15:

1. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo, in 4-37-41

2. Santiago Buitrago (Col) Bahrain-Victorious

+1’31”

3. Antonio Pedrero (Esp) Movistar

+2’19”

4. Hugh Carthy (GBr) EF Education-EasyPost

3’09”

5. Martijn Tusveld (Ned) Team DSM

+4’36”

6. Luca Covili (Ita) Bardiani-CSF-Faizanè

+5’08”

7. Natnael Tesfatsion (Eri) Drone Hopper - Androni Giocattoli

5’27”

8. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

st

9. Gijs Leemreize (Ned) Jumbo-Visma

st

10. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+6’06”

 

Генерално класиране след етап 15:

1. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

63h06’57”

2. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe

+7s

3. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+30s

4. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

+59s

5. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+1’01”

6. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

+1’52”

7. Emanuel Buchmann (Ger) BORA-hansgrohe

+1’58”

8. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan Team

+2’58”

9. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

+4’04”

10. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+8’02”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички