Алберто Дайнезе спринтира за победата в етап 11 от “Джирото”


Алберто Дайнезе спринтира за победата в етап 11 от “Джирото”
Снимка: Getty Images/Guliver

1096 0

Феранандо Гавирия (UAE Team Emirates) беше на първа позиция във финалните 100 метра и изглеждаше, че ще триумфира, но нисичкият Албанезе успя да го задмине в последния момент. Симоне Консони (Cofidis) завърши трети, което е и най-предното му класиране в това “Джиро”.

Смятаните за тримата най-големи фаворити за днешната победа - Арно Демар (Groupama-FDJ), Кейлъб Илън (Lotto Soudal) и Марк Кавендиш (Quick-Step Alpha Vinyl) останаха на незаветните за тях 4-та, 5-та и 6-та позиция. Съотборниците на Демар от “Groupama-FDJ” контролираха действията във финалния километър, но ранните ускорения на Гавирия и Дайнезе не оставиха шанс на останалите спринтьори да спорят с тях.

Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) остава с розовата фланелка (за лидер в състезанието) и за етап 12 след като през днешния ден съотборниците му го предпазиха от каквато ѝ да е загуба на преднината му в главното класиране. Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) вече е втори в общото подреждане, благодарение на трите бонус секунди, които спечели от междинния спринт.

Единадесетият етап стартира в “Сантарканджело ди Романя” и финишира в “Реджо Емилия”, маршрутът беше най-равния в това “Джиро”, нямаше нито едно възвишение. Това беше и една от последните възможности на спринтьорите да постигнат победа, тъй като следващите етапи ще бъдат обсипани с множество стръмни и дълги височини.

Филипо Талиани (Drone Hopper-Androni Giocattoli) и Лука Растели (Bardiani-CSF-Faizanè) се откъснаха напред почти веднага след старта, макар и да знаеха, че в такъв етап всяка атака би била обречена на провал. Двамата работеха в екип и си взимаха солидни смени отпред, като през първите 100 километра от деня изградиха аванс от 5 минути. Талияни спечели първият междинен спринт, който беше поставен по средата на маршрута.

Няколко километра по-късно в основната група настъпиха по-сериозно газта. Силен страничен вятър по пътищата след Болоня в посока към втория междинен спринт Сан Джовани в Персичето доведе до смут и хаос в “пелотона”.

“Ineos Grenadiers” окупираха челните позиции в колоната и повишиха скоростта, тези действия за момент разцепиха групата на две части като във втората беше останал Кейлъб Илън. За щастие на австралиеца, пропастта между двете половини се затвори и той отново установи контакт с предните редици в групата.

Двамата откъснали се състезатели бяха застигнати от “пелотона” малко преди втория междинен спринт, за който Карапаз беше перфектно изведен от съотборниците си в “Ineos” и успя да премине първи, с което грабна трите бонус секунди. Така еквадорецът стопи изоставането си от Хуан Педро Лопес на 12 секунди и се изравни с Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) на втората позиция.

58 километра преди края, Дрис Де Бондт (Alpecin-Fenix) направи солова атака и се откъсна пред всички останали. Не след дълго, белгиецът отвори разлика между себе си и групата от над минута и 30 секунди, като доста време тя остана непроменена. Силите постепенно започнаха да напускат Де Бондт, а групата отзад бавно, но сигурно го застигаше. И все пак, на по-малко от 10 километра до финала, той все още имаше преднина от около 20 секунди пред настигащите го отзад колоездачи.

Отборите на “Groupama-FDJ” и “Quick-Step Alpha Vinyl” заеха челните редици на групата, за да могат да осигурят най-добрите позиции за спринта на своите звезди Арно Демар и Марк Кавендиш, но до финалът оставаха по-малко от 5 километра, а Де Бондт все още се намираше на 19 секунди пред тях.

Оставаха само 1300 метра до финалната линия, когато Де Бондт най-после беше застигнат от връхлитащите го отзад състезатели. С навлизанеето в последният километър изглеждаше, че Демар е в най-добра позиция и ще успее да грабне третата си етапна победа в това “Джиро”.

Обаче не Демар, а Гавирия беше този, който пръв се осмели да започне спринта и профуча покрай французина цели 300 метра преди края. Победата на колумбиеца изглеждаше сигурна за момент, но Алберто Дайнезе беше хванал по перфектен начин въздушната струя на Гавирия и “излетя” от там на метри преди финала, за да грабне първата си победа в голяма обиколка.

Следващият етап е под номер 12 и ще бъде най-дългият в 105-тото издание на “Обиколката на Италия”. С три категоризирани височини, денят изглежда перфектен за победа от откъснала се група.

 

Класиране в етап 11:

1. Alberto Dainese (Ita) Team DSM, in 4h19’04”

2. Fernando Gaviria (Col) UAE Team Emirates, at same time

3. Simone Consonni (Ita) Cofidis

4. Arnaud Démare (Fra) Groupama-FDJ

5. Caleb Ewan (Aus) Lotto-Soudal

6. Mark Cavendish (GBr) Quick-Step Alpha Vinyl

7. Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo

8. Sacha Modolo (Ita) Bardiani-CSF-Faizanè

9. Phil Bauhaus (Ger) Bahrain-Victorious

10. Lawrence Naesen (Bel) AG2R Citroën

 

Генерално класиране след етап 11:

1. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

46h43’12”

2. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+12s

3. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

st

4. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+14s

5. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

+20s

6. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+28s

7. Mikel Landa (Esp) Bahrain Victorious

+28s

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+54s

9. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

+1’09”

10. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious

+1’22”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички