С геройско каране Олдани спечели 12-ия етап на “Джирото”


С геройско каране Олдани спечели 12-ия етап на “Джирото”
Снимка: Getty Images/Guliver

864 0

Стефано Олдани (Alpecin-Fenix) достигна до първата си професионална победа в кариерата, след като триумфира в етап 12 от “Обиколката на Италия”. С този си подвиг, Олдани стана и вторият италианец с етапна успех в “Джирото” тази година.

24-годишният колоездач на “Alpecin-Fenix” пристигна на финалната линия заедно с Лоренцо Рота (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) и Гайс Леемрайзе (Jumbo-Visma), но беше най-бързият от триото и заслужено надделя в спринта за победата.

Тримата бяха част от първоначалното откъсване за деня, което наброяваше внушаващите 25 състезатели. Именно Олдани, Рота и Леемрайзе атакуваха на върха на второто категоризирано изкачване “La Colletta” и формираха нова лидерска група на бегълците. Те работеха усърдно за увеличаване на преднината си, докато отзад преследвачите им нямаха добра организация по догонването и караха предимно на атаки, което даде шанс на бегълците да пристигнат сами на финала.

Основната група прекоси финалната линия на 9 минути изоставане от първенците. Там се намираха и всички фаворити за генерално класиране, за които денят премина доста спокойно. Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) запазва розовата си фланелка (за лидер в състезанието) за поне още един етап.

Дванадесетият етап беше най-дългия в 105-тото издание на “Джиро Д’Италия” с дължина от 204 километра от Парма до Геноа. Три бяха категоризираните височи (и трите от трета категория) по трасето, но освен тях имаше няколко къси изкачвания, с които трябваше да се справят колоездачите.

Повече от 50 километра след старта на етапа, все още нямаше откъсване. Мнозина състезатели пробваха атаки, но никой от тях не успя да се установи трайно пред основната група. Изключително висока беше скороста, с която групата се движеше през първия час, докато маршрутът плавно се изкачваше нагоре към първото категоризирано изкачване за деня “Passa del Bocco”. Именно високото поддържано темпо беше и причината да няма никой, който да може да се откъсне напред.

Първият междинен спринт до “Борго Вал ди Таро” беше поставен на 56 километра след старта. Там спринтьорите влезнаха в спор за точките, които се раздават за цикламената фланелка (за най-добър спринтьор). Именно носителят на това трико - Арно Демар (Groupama-FDJ) пресече линията пръв, следван от големият си конкурент Фернандо Гавирия (UAE Team Emirates).

След спринта, множеството малки атаки продължиха, но интензивното темпо се запази. Това затрудняваше желаещите да се откъснат да натрупат някакъв аванс. Последва нова атака, този път обаче от цели 22-ма колоездачи, които успяха да създадат разлика между себе си основната група. По средата на първото изкачване, те вече бяха натрупали преднина от 30 секунди, което накара тимът на “Ineos Grenadiers” да излязат начело на “пелотона” и да започнат да контролират изоставането. Алесандро де Марки (Israel-Premier Tech) и Дрис Де Бондт (Alpecin-Fenix) бяха “проспали” откъсването и се движеха между двете групи по трасето в опит да се присъединят към първата такава.

Скоро след това, от “пелотона” застиганаха двамата преследвачи, но предината на откъсналите се състезатели продължаваше да нараства. При върхът на височината “Passa del Bocco”, разликата между отксъсналата се група, към която се бяха присъединили още трима колоездачи и основната такава, вече надминаваше пет минути. Бауке Молема (Trek-Segafredo) премина пръв през банера обозначаващ края на изкачването, с което добави и най-голям брой точки към актива си за синята фланелка (за най-добър катерач).

Спускането след тази височина беше включено в “Джирото” за пръв път от 2011-та насам, когато тук почина Уатър Вейланд.

Дистанцията между двете групи по трасето се задържаше около петте минути за дълъг период от време. Лоренцо Рота спечели второто категоризирано изкачване “La Colletta”, което колоездачите преминаха при малко над 50 оставащи километра до края. Рота реши да не спира след преодоляването на височината и се откъсна пред останалите, като единствено Леемрайзе и Олдани последваха акцията му. Давиде Балерини (Quick-Step Alpha Vinyl) също опита да прихване тримата бегълци и дълго време караше между лидерите и преследвачите, но скоро след като видя, че няма да успее да ги застигне, италианецът се върна в голямата група.

При преследвачите атаките валяха една след друга. Двамата най-изявени колоездачи от тях - Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) и Магнус Корт (EF Education-EasyPost) също пробваха редица ускорения, с които да се откъснат, но техните акции бяха прихващани от останалите.

След като нещата малко се поуспокоиха, четирима състезатели с общи усилия се отделиха напред и се впуснаха в преследване на лидерите. Квартетът беше съставен от Бауке Молема, Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe), Сантяго Буйтраго (Bahrain Victorious) и Лукас Хамилтън (BikeExchange-Jayco).

Последното класифицирано изкачване “Valico di Trensasco” (4,3км 8% среден наклон) започна на 30 километра преди финала. По това време, тримата лидери водеха с 40 секунди на първите си четирима преследвачи, останалите 17 колоездачи от първоначалната откъснала се група вече бяха загърбили опитите си за догонване, а “пелотонът” се намираше на близо 8 минути назад.

След преодоляването на височината и при 20 оставащи километра, водачите бяха натрупали още 10 секунди към аванса си и той вече наброяваше почти една минута. Доста време картината остана непроменена, като преследвачите се движеха на около 50 секунди назад, а оставаха само 5 километра до края. В същият момент, в основната група се движеха на повече от 9 минути изоставане.

С навлизането във финалните 1000 метра, Леемрайзе не искаше да чака спринта и ускори рано, но двамата италианци го прихванаха и в крайна сметка колоездачът на “Jumbo-Visma” финишира трети.

Неуспешното ускорение на Леемрайзе остави само Рота и Олдани в битката за етапната победа. Олдани започна да спринтира първи, Рота отговори, но нямаше силите, с които да го изпревари и така колоездачът на “Alpecin-Fenix” достигна до своята първа професионална победа в кариерата си.

Преследвачите прекосиха финалната линия на 57 секунди зад победителя. Това беше добра новина за Вилко Келдерман, който стопи голямата част от загубеното време си време спрямо другите лидери за генералното класиране, тъй като те финишираха на над 9 минути зад Олдани. Така Келдерман се изкачи до 13-то място в общото подреждане на 2’51” зад Хуан Педро Лопес, който продължава да държи лидерската позиция.

Следва 13-ят, който определено може да се окаже фатален за някого. С дължина от 150 километра от СанРемо до Кунео, машрутът може да поднесе много изненади.

Класиране в етап 12:

1. Stefano Oldani (Ita) Alpecin-Fenix

4h26’27”

2. Lorenzo Rota (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

st

3. Gijs Leemreize (Ned) Jumbo-Visma

+2s

4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

+57s

5. Santiago Buitrago (Col) Bahrain-Victorious

st

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

st

7. Lucas Hamilton (Aus) BikeExchange-Jayco

st

8. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën

+1’44”

9. Rein Taaramäe (Est) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+1’49”

10. Pascal Eenkhoorn (Ned) Jumbo-Visma

+2’55”

 

Генерално класиране след етап 12:

1. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

51h19’07”

2. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+12s

3. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

st

4. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+14s

5. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

+20s

6. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+28s

7. Mikel Landa (Esp) Bahrain Victorious

+28s

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+54s

9. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

+1’09”

10. Alejandro Valverde (Spa) Movistar

+1’23”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички