До какво ще доведе и какви ще са последствията от отлагането на Олимпиадата?


До какво ще доведе и какви ще са последствията от отлагането на Олимпиадата?

751 0

Вече е факт - Олимпийските игри в Токио няма да се проведат тази година, а през 2021 година. Това бе обявено официално днес от Международния олимпийски комитет, който до последно се стараеше да избегне това решение. След като Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат отборите си, а американският олимпийски комитет и Световната лекоатлетическа федерация се присъединиха към тях с призиви за отлагане, съдбата на Игрите в Токио бе предрешена.

Какви обаче ще са последствията след отлагането на толкова голям спортен форум?

Финансовата страна

Сметките показват, че столицата на Япония е похарчила около 12.6 млрд. долара за провеждане на Олимпиадата, според последния й бюджет. А експертите предвиждат, че отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план.

Освен това отлагането ще бъде и голям удар за спонсори и големи телевизионни компании, които разчитат на събитието, провеждащо се на всеки четири години, за големи приходи. МОК има застраховка за предпазване от потенциални прекъсвания на Игрите и около 2 милиарда долара резерв, за да запази себе си (и членството си) до следващия голям форум.

NBC, която притежава американските права за излъчване, също има застраховка. Компанията е в шестата година на сделката от 7,75 милиарда долара с МОК, която ще продължи до 2032 г. Главните спонсори на МОК, като P&G и Visa, също плащат милиони за правото да бъдат свързани с Игрите.

Как това ще се отрази на олимпийската квалификация?

Преди избухването на коронавирус около 57% от олимпийските места бяха заети, според МОК. Тези спортисти сега автоматично ли се класират за Игрите за следващата година? Или трябва да печелят отново местата си?

"В случай на отлагане, искам всеки спортист, спечелил мястото си, да бъде заключен в него ", написа щангитската ма и олимпийска квалификация Катрин Найе в Twitter. "Спечелихме си местат и дори не искам да мисля, че може да ги отнемат".

Що се отнася до останалите проценти, как изглежда процесът на квалификация да се движи напред? Дали е толкова просто като разсрочване на събития като по-големите олимпийски изпитания в САЩ в спортове като борба, плуване, лекоатлетическа и гимнастика до тази зима или следващата пролет и да я наречем ден? Тепърва предстои да се отговори на този въпрос.

Подготовката на атлетите

Подготовката на атлетите за Олимпиадата бе нарушена, като много от тях изразиха опасенията си, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието. Все пак не бива да забравяме, че спортистите следват строго определени програми.

Сега тези спортисти, които внимателно изработиха тренировъчни програми, за да достигнат своя връх през юли, трябва да се върнат отново в начален стадий и да планират всичко отначало. Има и такива, които се готвят за последното си участие на Олимпиада, но сега това ще им промени плановете и ще трябва драстично да удължат подготовката си.

Ще повлияе ли на провеждането на Зимните игри през 2022 година?

По всяка вероятност, не. МОК никога не е давал признаци, че Летните игри ще се отразят на зимните игри, които трябва да започнат през февруари 2022 г. в Пекин. Това обаче създава интересна ситуация, в която и Летните, и Зимните олимпийски игри вече ще се проведат за около осем месеца. МОК не е провеждал Летните и Зимните игри в една и съща календарна година от 1992 г.

Междувременно пък Международната федерация по лека атлетика (World Athletics) съобщи, че има готовност да промени датите за провеждане на Световното първенство през 2021 г., ако Олимпийските игри бъдат отложени за догодина във връзка с коронавируса.

В исторически план това е първото отлагане на Летни Олимпийски игри, в другите случаи те са били отменяни - ето повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Други


AS: Джорджина изложи Роналдо на риск, за да пазарува дрехи

Половинката на Кристиано Роналдо Джорджина Родригес си навлече критики в социалните мрежи, след като застраши...

Реклама
Реклама