България събра елита в коло ориентирането за Световно първенство и Световна купа


България събра елита в коло ориентирането за Световно първенство и Световна купа
Снимка: Владислав Русев

2042 0

От 15 до 18 септември България и Общините Търговище, Попово и Разград бяха домакини на първото по рода си състезание по коло ориентиране в страната – последният 3-ти кръг от Световната купа за мъже и жени, първото в историята Световно първенство до 23 години и Световно първенство за ветерани.

Организатор на първенствата е Българска Федерация по Ориентиране съвместно с местния клуб по ориентиране „Вариант 5“ Търговище, с пълната подкрепа на Министерството на Младежда и Спорта, както и Област Търговище, Община Търговище, Община Попово и Община Разград.

 

Кметът на Община Търговище Д-р Дарин Димитров

В програмата на състезанията бяха включени 3 състезателни дни за Световния елит и 4 - за ветераните. На 15-ти септември събитието започна с Масов старт за Световното за ветерани край с. Островче (Община Разград), а на следващия ден в с. Кардам (Община Попово) се проведе много динамична Спринтова дистанция, валидна за всички възрастови групи.

През уикенда състезанията се пренесоха в района на с. Момино (Община Търговище), където на 17-ти септември състезателите бяха изправени пред дълги, тежки и интересни маршрути в надпревара за отличията в Дългата дистанция, която беше и последният старт за Световната купа и определяше крайното класиране за годината. В неделя в програмата за световният елит имаше Смесена щафета, а за ветераните – Средна дистанция.

В състезанията се включиха участници от 27 държави – Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Израел, Италия, Япония, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Съединените Американски Щати и България. Общият брой на участниците беше над 300.

Войчех Лудвик от Чехия спечели три златни медала при мъжете след като беше безапелационен победител в Спринтовата и Дългата дистанции, а в Смесената щафета, заедно със своите съотборници Мари Камаритова и Кристоф Богар също бяха непобедими.

 

Войчех Лудвик (Чехия) си тръгна с три златни медала от Световната купа

Кристоф Богар от Чехия успя да запази преднината си в генералното класиране за Световната купа и така да вдигне купата за сезон 2022. Чехия беше и победител в отборната Световна купа за сезона.

При жените Камила Сойгард от Дания се увенча с два златни медала в индивидуалните дисциплини, като в Спринта тя подели първото място с младата представителка на Финландия – Руска Саарела. Датчанката беше водач в Световната купа и преди последният 3-ти кръг в България, но с двете победи твърдо затвърди позициите си през сезона и грабна купата за сезон 2022.

 

Камила Сойгард (Дания) продължи силния сезон и взе победите в индивидуалните стартове от 3-тия кръг на Световната купа, а с това и крайното класиране за сезон 2022

Първи Световни шампиони до 23 години в историята на спорта станаха Бартош Ниебиелски от Полша и Каарина Нурминен от Финландия в Спринтовата дистанция и Игнас Амбразас от Литва и Николин Сплиторф от Дания в Дългата дистанция.

България беше представена от 6 мъже и 6 жени, сред които се отличаваше името на двукратният световен шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев.

 

Двукратният Световен шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев по време на спринтовата дистанция от Световната купа в с. Кардам

Станимир Беломъжев се класира на 30-о място в спринта и на 39-о място в дългата дистанция на Световната купа. Христина Козарева записа най-доброто българско класиране в индивидуалните стартове, като завърши 25-а на дългата дистанция. Косара Ботева бе най-напред от българите в спринта, като завърши 29-а. Достойно се представиха и останалите състезатели от българския отбор (Николай Генов, Боян Георгиев, Илдар Михнев, Марко Пелов, Михаил Стоев, Славена Петкова, Калина Стоева, Гергана Стойчева, Теодора Табакова), част от които се състезаваха и за Световното младежко първенство до 23 години.

Близо 60 българи участваха в Световното първенство за ветерани, някои от които успяха да се окичат с медали в различните дисциплини – Елена Гвоздейкова (Ж35), Силвия Шандуркова (Ж40), Миглена Маринова (Ж50), Таньо Танев (М70) и Тончо Нейчев (М70).

При 65-годишните мъже участие взе и бивш олимпийски медалист в ски-спусканията – Петър Мюлер от Швейцария, който също беше сред призьорите в Световното първенство по коло ориентиране за ветерани.

 

Христина Козарева записа най-предно класиране от всички българи в индивдуалните стартове – 25-то място в Дългата дистанция

В Световното първенство за ветерани участваха състезатели и в 70- и 75-годишните жени и мъже. Датчанката Анелис Макласен (Ж-70) се справи с всички маршрути и си тръгна с 4 златни медала, а Ристо Ортапа (Финландия) успя да надделее също във всички стартове над конкурента си в М75 – Роб Тимерманс от Белгия.

 

Ристо Ортапа (Финландия) надделя над конкуренцията при 75-годишните и взе 4 златни медала

 „Искам на първо място да благодаря на Министерството на Младежта и Спорта за оказаното съдействие и подкрепа в организирането на тази мащабна проява. Благодарности и на Област Търговище и на Общините Търговище, Попово и Разград. Благодарности и на всички партньори и спонсори, които се включиха кой с каквото може, за да направим това събитие на високо ниво. Със сигурност не на последно място благодаря на всички над 50 съдии и доброволци, които се раздаваха във всеки един момент от организацията през дните на първенството!“ сподели директорът на състезанието Иван Сираков, който е и един от най-добрите ни състезатели в лятното ориентиране.

„Изключително сме щастливи, че след толкова години провеждане на ежегодното международно състезание за купа „Великден“, на редица Държавни първенства и други стартове от национален мащаб, най-сетне успяхме да спечелим домакинство на нещо наистина значимо. Международната Федерация по Ориентиране повярва на нас и нашите възможности да се справим с такава организация и мисля, че не сбъркаха“, коментира председателят на СКО „Вариант 5“ и технически ръководител на състезанията Диан Бонев.

„За първи път в България направихме телевизионно отразяване на състезание по ориентиране онлайн, което беше гледано от близо 1000 души всеки един от дните и въпреки, че не всичко беше гладко, съм доволен от резултата в това наше начинание. В последния ден на състезанията ме събудиха с вест за много неприятна силна буря в района на състезанието – цялата финална арена беше отнесена, но всички се мобилизирахме и направихме всичко по силите си, за да може няколко часа по-късно състезателите да се състезават като за Световно и най-добрите да спечелят. Справихме се добре и това беше високо оценено от всички, тъй като атмосферните условия наистина бяха критични.“, каза още Иван Сираков.

„Получавах безброй поздравления за екипа ни и състезанията, за техническата част, за атмосферата, и за свежите съдии от ръководителите и състезателите на топ нациите, от няколко десетки други участници във всеки един от дните. Все още продължават да го правят – по имейл и в социалните мрежи. Наистина беше много мило да чуваме тази висока оценка за екипа ни, който беше съставен предимно от членове на СКО Вариант 5, но и много други наши приятели от цялата страна! Това ни зареждаше и мотивираше да продължаваме в същия дух, въпреки умората. Аз лично имах възможност да спя само по 2-3 часа на нощ в седмицата на състезанията.“, сподели още директорът на състезанието Иван Сираков.

Повече за състезанието може да намерите на сайта му: www.mtbo2022.com

 

Кейт Доусън (Великобритания), Представител на Международната Федерация по Ориентиране

Подкрепителен пункт по трасето

Победителите в 3-ти кръг на Световната купа в Спринтовата дистнация

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички