Боксът и щангите не попаднаха сред спортовете на Игрите през 2028-а


Боксът и щангите не попаднаха сред спортовете на Игрите през 2028-а
Снимка: SportLive.bg

1301 0

Боксът, вдигането на тежести и модерният петобой не попаднаха в първоначалния списък със спортове в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. Това стана ясно на 139-ото събрание на международния олимпийски комитет, открито днес от президента на организацията Томас Бах.

Все пак трите спорта ще имат своя шанс да бъдат част от Игрите в Ел Ей, ако до 2023 година покажат задоволителен напредък по проблемите, очертани от МОК в края на миналата година. По отношение на бокса международната асоциация AIBA трябва да покаже, че се е справила с проблемите с управлението си, прозрачността на финансирането и интегритета на съдийството. Относно щангите IWF (Международна федерация по вдигане на тежести) трябва да адресира проблемите на спорта с употребата на допинг. Модерният петобой ще трябва да замени една от дисциплините си - конната езда, както и да демонстрира завишаване на интереса към спорта сред младите.

В програмата за Лос Анджелис попадат три младежки ориентирани и традиционни за Калифорния спортове - скейтбординг, сърфиране и спортно катерене. Трите спорта се представиха успешно и събраха голяма популярност на Олимпиадата в Токио миналото лято. Домакините от Ел Ей ще могат да предложат допълнителни спортове за програмата през 2028-а, а МОК иска финалните дисциплини в отделните спортове да бъдат определени рано, за да имат спортистите повече време за конкретна подготовка.

В програмата за Париж и Лос Анджелис не попада и каратето, което донесе на България златен медал в Токио, благодарение на Ивет Горанова. Ето на какво е готов Петър Лесов, ако боксът остане извън Игрите в Ел Ей.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички