"Ако Божидар Андреев не беше българин, щеше да е световен шампион": Треньорите му обясниха "гаврата"


"Ако Божидар Андреев не беше българин, щеше да е световен шампион": Треньорите му обясниха "гаврата"
Снимка: LAP.BG/Любомир Асенов

4726 0

Божидар Андреев спечели сребро на изтласкване (195 килограма), но в двубоя на Световното първенство по вдигане на тежести в Рияд остана четвърти. Той имаше общо три незачетени опита и докато тези в изхвърлянето бяха закономерни, то при изтласкването сякаш бе сериозно ощетен.

Там вдигна 195 килограма от втория си опит и съдиите дадоха 2:1 гласа за успех, но след преглед от журито опитът не бе зачетен. Това не му позволи да атакува още по-сериозни килограми в движението и да гони злато там, както и място в челната тройка от двубоя. Вместо това повтори опит на 195 килограма и след безупречно изпълнение направи демонстративно салто през съдиите и изрази радостта си.

Треньорите на Андреев - Иван Иванов и Пламен Братойчев, определиха решението на съдиите като "пълна подигравка". Според тях, ако Божидар не бе българин, той щеше да е световен шампион. Те обясниха и какво точно се случи:

Беше ли ощетен Божидар Андреев на Световното по вдигане на тежести?

"Решението на журито за втория опит в изтласкването беше абсолютна подигравка . Проблемът е, че ние няма как да присъстваме, когато те взимат решенията си. Не ни се дава възможност да обясним и те да обяснят къде точно е нарушението. Смятам, че това решение с добутването ще бъде отстранено в най-скоро време.

Може би са виждали, че едното рамо е влязло преди другото зад главата, но ние няма как да разберем те какво точно решават. Както двамата съдии зачетоха опита, така щях да го преценя и аз. Разликата в изпълнението, в динамиката - е по-важна.

Тук опитът беше съвсем чист, перфектно изпълнен, нямаха право на това. Това, което се получи вчера, не беше чест на хората, които оценяват опитите в нашия спорт. Какво се случи - ако сгънеш едната ръка, опитът е несполучлив. Ако сгънеш двете, опитът е сполучлив. Ако пуснеш щангата преди сигнала, опитът също е сполучлив..." - сподели Братойчев пред "бТВ".

"Не мога да кажа, че е тенденциозно. От време навреме преиграват в стремежа си да се докажат на Международната федерация. Защото тук самите съдии получават оценки, на базата на които ще съдийстват на олимпийските игри. Ние нямаме съдии международна категория, които да са част от международни състезания.

Когато нямаш лоби, винаги правят всичко възможно да те отстранят. Особено, ако пречиш на друга държава. Ако Божидар Андреев не беше българин, щеше да е световен шампион. Няма как да не е разочарован, след като опитът му е редовен, а в следващия момент ти казват, че не е. Ако опитът е неуспешен, можем да реагираме с challenge card, но когато вече журито се намеси, ние нямаме право на challenge card. Толкова фино порязване за първи път ми се случва. Но това вече е минало, трябва да гледаме напред. Опитът на 195 кг за мен е 100% чист. И съдиите го дадоха сполучлив, просто журито се намеси" - допълни Иван Иванов пред медията.

Вижте всичко за представянето на Божидар Андреев на Световното първенство по вдигане на тежести и ПЪРВИЯ МЕДАЛ за България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички