Кубрат Пулев срещу Кевин Джонсън - последният тест преди атака на мечтания пояс


Кубрат Пулев срещу Кевин Джонсън - последният тест преди атака на мечтания пояс
Снимка: БГНЕС

2357 0

Кубрат Пулев се изправя срещу Кевин Джонсън в последния си двубой преди да получи така чакания шанс да се бори отново за световната титла в тежка категория на IBF. В боксовата гала-вечер "Final Countdown" българинът ще се бие с бившия претендент за световната титла, като шоуто е с начален час 19:00 и ще може да го следите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG. Срещата на Пулев се очаква не по-рано от 22:00 часа. 

Това е първи двубой за Кобрата през настоящата година, като той завърши 2016 година с убедителен успех в 3 рунда срещу Самюъл Питър. Този пъти обаче не се очаква подобен бърз развой на битката, тъй като Джонсън е в пъти по-добре подготвен от нигериеца и вече показа, че е в бойна готовност, печелейки в 6 рунда след съдийско решение срещу Джамал Уудс. Българинът е считан за абсолютен фаворит в срещата, но въпреки това очакванията са са по-оспорван двубой, в който Пулев да бъде тестван, след като Питър не можа дори да приближи българина.

Историята

Кубрат Пулев има 25 мача до момента на професионалния ринг, като изкачването по стълбата към елита започна през 2009 година. Само в рамките на 5 години той успя да се окичи със званието "главен претендент на IBF" и стигна до двубой срещу Владимир Кличко. Това обаче беше и единствената загуба на родния боксьор, нанесена в 5-ия рунд на двубоя, изиграл се в Хамбург. Оттогава насам Кобрата ниже само победи, най-паметната от тях срещу Дерек Чизора.

Джонсън има любопитно минало, което започва още през 2003 година. Считан за най-големия талант на американската школа по това време. След 6 години изкачване той достига пика си и излиза за световната титла в тежка категория срещу Виталий Кличко. Той издържа 12 рунда срещу по-големия брат от властващата над десетилетие украинска фамилия, но така и не успява да използва най-силното си оръжие (правият удар) и губи по точки. Преди най-важния си мач в кариерата Джонсън получава контузия в рамото, което му попречва и да покаже най-добрата си форма. Тогава започва и бавния залез на кариерата му, белязан от загуба от Дерек Чизора, поредица от слаби мачове и за финал - нокаут от Антъни Джошуа в едва втория рунд. Това беше и последният му двубой на професионалния ринг, преди да вземе решение да се завърне през настоящия сезон.

Обявяването на двубоя

Двубоят беше организиран сравнително неочаквано малко след средата на март, когато беше обявен съперникът на Пулев. Джонсън нарече срещата "шансът на един от двамата да се върне сред големите", визирайки че и Пулев, и самият той за загубили съответно срещу Владимир и Витали в опита си да се преборят за титлата.

"Джонсън е труден противник. Достатъчно е да погледнеш биографията му, за да разбереш, че това ще е истинско предизвикателство. Изправял се е на ринга срещу много боксьори от световна класа като Витали Кличко и Антъни Джошуа", пък каза Кобрата преди месец за своя съперник.

Словесната битка в София

Със самото пристигане на двамата в София започна "надпреварата" кой ще спечели битката преди самия двубой. И двамата сипеха закани, но медийните им изяви бяха далеч по-интересни от тези, които видяхме през декември, когато Самюъл Питър беше в България. Джонсън от самото начало започна да "блести" с коментари за Пулев и българските жени, а това само допринесе за зрелищността на събитието, чийто пик е тази вечер.

"Искам да се оженя там. Ще си намеря момиче и ще се прибера у дома с нов колан и нова жена" - каза още преди идването си в София Джонсън, а това остана и темата по време на цялото му пребиваване тук. А на фона на цялото шоу Кубрат Пулев беше далеч по-обраният от двамата и всеки път беше лаконичен, но категоричен.

"Вярвам в своите възможности и собствените си сили. Съперникът ми също е подготвен добре, има характер и е изиграл повече мачове от мен в професионалния бокс. Не е лесно да се пречупи такъв противник, но в петък аз ще покажа как ще го направя”.

Кантарът

Кубрат Пулев показа подобрена физика в сравнение с декември. Той е качил около килограм и половина оттогава, но си личи подобрената мускулатура по ръцете и тялото. Той е с 3.5 килограма по-тежък от съперника си и с 3 сантиметра по-висок (въпреки че разликата в ръста изглежда по-сериозна).

Предимствата

Опитът може да е на страната на Джонсън, поглеждайки към историята на двамата боксьори, но двугодишната пауза на американеца безспорно е най-големият плюс за Кубрат Пулев. На този етап той е по-обигран, в по-добра форма, с по-добър екип от специалисти около себе си и неслучайно е главен претендент за световната титла на IBF. Защитата му е подобрена значително, а с допълнителната мускулатура в ръцете му очакваме и още по-мощни прави удари и контраатаки от негова страна.

Самият Джонсън направи кариера с добрите си прави удари с водещата ръка, но на този етап плюсът му е, че съперникът му не знае какво точно да очаква. Едва ли 6-те рунда от преди месец са помогнали значително в разузнаването на Пулев за предстоящия двубой, но в същото време дългата пауза от бокса със сигурност ще се отрази на американеца, особено ако се стигне до по-дълъг двубой.

Очакванията

Само преди няколко дни бяха продадени под 4 хиляди билета. Феновете на бокса у нас като че ли останаха разочаровани от двубоя срещу Самюъл Питър, който дойде в София в трагично физическо състояние и едва изкара 3 рунда срещу пределно мобилизирания Пулев. Този път обаче всичко сочи, че няма да станем свитедели на едностранен двубой, който да приключи рано-рано. Американците винаги правят шоу, а когато Кобрата е на ринга, милиони българи са вперили очи в него. И ако поне половината закани на Джонсън бъдат изпълнени, то определено ни очаква страхотно зрелище. И победа на Кубрат Пулев, който след този двубой ще може да погледне смело към осъществяването на голямата си мечта - спечелването на световната титла в тежка категория.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички