CNN представя трагичната история на човека, победил Флойд Мейуедър - Серафим Тодоров


CNN представя трагичната история на човека, победил Флойд Мейуедър - Серафим Тодоров

14174 0

В събота ще се проведе дългоочакваният двубой между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао - среща, която предизвика умопомрачителен интерес, а освен това се очаква да генерира приходи от близо милиард долара.

Спокойно на мястото на американеца можеше да е Серафим Тодоров - забравеният български боксьор, който е последният човек, победил Мейуедър на боксовия ринг.

В невероятен материал на американския гигант CNN Тодоров разкрива, че е получил оферта да стане професионалист и да остане в САЩ от същите агенти, които дават старт на кариерата на Мейуедър. Той обаче отказва, а животът му оттам нататък претърпява сериозен обрат и от велик шампион той почва да води тежък живот, пълен с депресии и съжаления. А държавата, както обикновено, остава безучастна.

Представяме ви пълния материал на CNN (с превод на Sportline.bg). Видеото на американската телевизия ГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Когато така нареченият "Бой на Века" най-накрая се състои във Вегас тази събота, ще има огромен интерес към него на хиляди километри в един блок, изграден по съветски модел преди десетилетия.

Ако Флойд Мейуедър успее да защити непобедената си серия на професионалния ринг, за един българин ще има радост, каквато отдавна той смята, че е невъзможна.

Защото, поне доскоро, Серафим Тодоров беше забравен от света на бокса.

Сега, когато глобалният интерес се насочва към най-скъпия мач в историята, на бял свят излезе тъжната история на последния боксьор, който побеждава Мейуедър - преди почти две десетилетия.

Американецът ще спечели по-голямата част от боя, оценен на 300 милиона долара, независимо от това кой спечели. В същото време, Тодоров ще трябва да почака малко повече от 35 хиляди години, за да събере тази сума със своята пенсия, която е по-малка от 500 долара.

И въпреки че Тодоров таи сериозни угризения и съжаление, те не са насочени към Флойд.

"Поздравявам Флойд, защото всичко, което е постигнал, го е направил със сериозен труд", сподели Тодоров пред CNN за човека, чиито мечти за злато в Атланта той уби.

"Не му завиждам, защото той взе правилните решения, работи здраво и е постигнал всичко, което е искал в своята кариера. Той заслужава всичко, което има".

Повратна точка

Загубата в Атланта на 2-и август е повратната точка в кариерата на Мейуедър. Спорно решение носи победата на Тодоров с 10:9, пращайки българина на финал в дивизията. Оттогава насам, Мейуедър не поглежда назад и няма загуба от 47 професионални мача насам. Освен това е сред най-богатите хора на планетата. Той има титла от всички дивизии, а всеки от последните му 10 боя му носи минимум 25 милиона долара.

"Щастлив съм, че се получи така. Наистина съм щастлив, защото това ме накара да се боря и трудя здраво, за да стигна там, където съм в момента", коментира Флойд.

В същото време, в което кариерата на Мейуедър просперира, Тодоров потегля в обратната посока, почвайки се със следващия му мач.

"По време на мача за златото се чувствах така, все едно съдиите бяха корумпирани и бяха вкарани в някакъв вид схема", казва Тодоров за битката си срещу тайландеца Сомлук Камсинг в олимпийския финал.

"Бях побеждавал този съперник безброй пъти преди, дори само с  5 дни подготовка. Оттам нататък всичко тръгна надолу".

Както Мейуедър отдава значимото на загубата от 1996-а година, която го превърна в това, което е днес, така и Тодоров гледа към Олимпиадата като на повратната точка в неговия живот.

"В този момент просто исках да взема златния медал, което щеше да ми даде шанса да се считам за перфектния боксьор. След загубата трябваше да остана в Атланта за още два дни. Удавих мъката в алкохол и, когато се прибрах в България, исках да спра с бокса".

Съжалението

Пътешествието на Тодоров до ден днешен не е било никак приятно - живот, пълен с депресия, дошла след куп неспазени обещания и грешни решения.

Решението, което той взима веднага след победата над Флойд, все още го преследва. Тогава 27-годишният българин е бил отведен да даде допинг проба, когато към него са се приближили промоутъри от САЩ. На крачка от златото и с три световни титли в аматьорския бокс той е получил оферта да стане професионалист, и то за много пари - но отказва, без да се замисля особено. Тодоров е вярвал, че може да изчака преди да стане професионалист и е предпочел да продължи с успешната си кариера при аматьорите с надежда, че ще стане олимпийски шампион. По същото време Флойд подписва със същите тези промоутъри.

"Бях сигурен, че ще спечеля златния медал и ще се върна в България като шампион. Ако сега бях на това място, веднага щях да подпиша и да остана в Америка. Ако знаех, че животът ми ще тръгне надолу оттам насетне, щях да подпиша този договор без да се замислям.

Чувствах се сякаш съм без късмет, защото отказах невероятен шанс, а след това нямах друг вариант, освен да се прибера в България, където започна моята депресия. Според мен, най-доброто място да си професионален боксьор е Америка, а аз пропилях своя шанс".

Краят

След прибирането му обещанията за допълнителна финансова помощ, които е получил от Българска федерация бокс не се осъществяват, не са спазени. Това кара Тодоров, неспособен да издържа семейството си, да се опита да смени националността си и да се бие за Турция, където му предлагат по-голяма заплата, за да представя страната на Световното по бокс през 1997 година. Двете федерации обаче не стигнат до споразумение, а това го праща отново в начална позиция - политиката в бокса го праща назад още един път, този път една крачка твърде назад.

Тодоров спира с аматьорския бокс, след като отказва да представлява България. Следват няколко професионални боя заради нуждата от пари. Кариерата му приключва през 2003 година.

"Моят живот е моето семейство. Не говоря с хората вече. Страдах от депресия много пъти и дори сега съм в депресия. Просто си живея със семейството", казва Тодоров, чийто сребърен медал от Олимпиадата е загубен, след като е дарен на музей.

Не всичко е загубено

Победата над Мейуедър може и да не е донесла плодовете, които Тодоров си е представял, но 45-годишният мъж, който живее в малък български град на име Пазарджик, поне има малка награда в момента.

"В момента в цял свят знаят кой съм. Страхувах се, че са ме забравили. Преди, когато все още се боксирах, хората говореха за мен заради титлите ми, а сега съм известен заради Флойд", казва Серафим, на когото са предложили да кръстят боксова зала на неговото име. 

"Флойд, поздравявам те за това, че си непобеден. Надявам се това да остане така. Ще съм наистина горд, ако това стане, защото ще остана единственият боксьор, който те е победил", отправи Тодоров послание към Флойд за финал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички