Българинът, заради когото трибагреникът се вее на Джирото


Българинът, заради когото трибагреникът се вее на Джирото

1947 0

Никога за 105 години българин не беше успявал да стигне дори до участие във второто най-престижно и значимо състезание в колоезденето. През тази година 27-годишният Николай Михайлов написа нова страница в историята на българския спорт, след като беше включен в състава на полския отбор "Полковице" за 98-ата Обиколка на Италия.

За един спортист обаче само участието никога не е достатъчно. Дори когато идва от страна, която няма традициите на големите нации и която през миналата година дори не успя да организира собствената си национална обиколка. Миналия петък Михайлов доказа това в най-дългия етап от Джирото.

Състезателят от Свиленград дълго време беше част от групата от четирима бегълци, които водеха 220 км. Двадесет и един километра преди финала той се откъсна пред останалите и еднолично пое водачеството в етапа. За кратко, защото основната група направи застигане и всичко се реши с финален спринт.

Михайлов, който е национален и балкански шампион в индивидуалната езда по часовник, все пак привлече внимание с карането си. И в огромна част от най-дългия етап българският флаг беше на челна позиция.

"Моята цел е, когато има такава възможност, да заминавам в откъсналите се групи и евентуално, ако имам някой ден повече късмет, да постигна етапна победа", разказа пред "Дневник" Михайлов.

Българинът се надява представянето му от петък да не е най-доброто от него в Джирото. Преди днешния десети етап е 164-и от 188 останали колоездачи. Но не преследва място в крайното класиране, също като останалите осем души от "Полковице", който участва с "уайлд кард". Той е амбициран не просто да завърши състезанието, а да се бори за етапен успех.

Първите си стъпки в колоезденето Михайлов прави в свиленградски отбор, когато е на 13 години. Когато става на 18 заминава за Франция и прави голямата крачка напред към професионалния спорт. Заслугата е на един от големите български колоездачи от миналото - Христо Зайков, който е треньор в "Мартиг" от едноименния южен град.

"Във Франция попаднах при много кадърни хора в отбора на Христо Зайков. Той ме направи състезателят, който съм днес. Много съм му благодарен за всичко, което е направил за мен", разказва първият българин в историята на Джиро д'Италия.

Още през 2007 г. Зайков обяви, че в бъдеще българското колоездене ще може да разчита на Михайлов. И категоричността в думите му се оказа оправдана. Михайлов се състезава пет години в "Мартиг", преди през 2012 г. да премине в "Полковице". За това отново помага българин. След това всичко опира до личните му качества.

"С полския отбор ме свърза пак българин, местен бизнесмен, който имаше фирма за колела. Той беше спонсор на отбора и покрай него дойдох в отбора. Следващата година вече не беше спонсор, но останах. Допаднах си много с колектива, те явно ме харесаха и нещата се получиха", казва Михайлов.

Да си българин със сигурност не е плюс, когато става въпрос за колоездене. "Аз се радвам, че съм българин и се радвам, че съм стигнал до тук. Разбира се, в колоезденето е по-трудно, защото нас малко ни знаят и малко ни вярват", казва той.

През 2013 г. Михайлов участва на световното първенство в Тоскана (Италия), където прави две силни класирания. В индивидуалния часовник заема 34-о място, като оставя зад себе си състезатели като четирикратният национален шампион на Испания Луис Леон Санчес и завършилия десети в провелия се два месеца по-рано "Тур дьо Франс" Андрю Талански. Михайлов участва и в отборния часовник, където "Полковице" завършва на 21-о място от 36 тима.

В Джирото участва благодарение на добрата си форма и силната си ото си представяне през 2015 г. Той беше селектиран измежду 26-има състезатели. Окончателно наклони везните в своя полза със солидната езда в Обиколката на Турция между 26 април и 3 май. В третия от осемте етапа изведе отборния лидер Давиде Рибелин до победата, а с това и до лидерската позиция. Беше 19-и в класирането след шестия етап, когато слезе от велосипеда, за да се концентрира върху участието в Джирото.

"От четири години съм в този отбор, имат ми някакво доверие, натрупах и доста състезания, а и основното е моментната форма. Явно им е допаднала, преценили са, че имам място и съм щастлив от това", сподели Михайлов.

В италианската обиколка "Полковице" няма изявен лидер, претендент за някоя от фланелките или състезател, който да преследва определено класиране. Това дава свобода на Михайлов и съотборниците му.

"Специално на мен не са ми поставили конкретна цел. Като цяло целта е да се включваме в заминаващите групи и евентуално, ако се стигне до изпускане на откъсването от основната група, да спечелим етап. Много е трудно да се борим за фланелки или крайното класиране, особено за дебютиращ отбор като нашия", обясни той.

Обикновено началните километри на етапите не влизат в прякото предаване на телевизиите. А тогава се води много ожесточена борба кои състезатели да сформират откъсналата се група. Винаги съществува възможност основната група да остави състезателите в челото и някой от тях да спечели етапна победа.

В 264-те километра в петък от Гросето до Фиуджи Михайлов беше в отлична кондиция и логично беше един от лидерите. "Целта преди етапа беше да има някой от нас в откъсналата се група. Всеки ден се води много голяма борба преди откъсването. Огромен брой състезатели опитват. Аз в този ден се уцелих да се чувствам добре и заминах напред", казва българинът.

За негово съжаление спринтьорските отбори в основната група бяха решени да се борят за етапа и стопиха достигналия над 11 минути пасив. "Самият етап беше доста дълъг, а ние бяхме много време отпред. Беше много трудно да се задържи този аванс, защото бяхме само четирима, а отзад имаше доста заинтересовани да ни настигнат отбори", казва Михайлов.

Двадесет и един километра преди финала Михайлов направи атака, откъсна се от останалите трима и за кратко еднолично беше лидер в етапа, преди и той да бъде застигнат.

"Атаката беше символична. Знаех, че така или иначе ще бъда настигнат, но просто още няколко минути да бъда лидер, да представя отбора, спонсорите, страната си. Нямах надежди да завърша пред групата. Беше ясно, че ще ни стигнат, защото оставаха 20 км, а ние бяхме много изтощени. Ако имахме късмет да пристигнем на финала преди групата, мисля, че имах сили да спечеля етапа. Не се получи, но ще пробвам в някой от другите дни", казва той.

В края на най-дългия етап той финишира на 12 минути зад победителя. "Всеки път хвърлям много сили и към края не си давам толкова зор да се мъча да стоя с фаворитите. Едно, че са много класни, и друго, че са с много по-свежи крака. Гледам да се съхранявам и финиширам по-назад, за да може в следващия етап отново да съм в състояние да се пробвам", споделя той.

Сега основната му цел е индивидуалното бягане по часовник в 14-ия етап на 23 май. Има сериозни амбиции в любимата си дисциплина. Профилът на часовника също му допада, въпреки че етапът е доста дълъг за тази дисциплина - 60 километра.

"Аз обичам часовника, а профилът е подходящ за мен. Доста е дълъг за индивидуален часовник и накрая има две изкачвания, което е малко необичайно за тази дисциплина, понеже от началото до края трябва да караш на максимума на възможностите си", казва Михайлов.

"Тази седмица ще гледам да запазя свежест. Ще опитам да се съхранявам и да се представя добре. Не мога да се ангажирам с класиране, защото за първи път участвам в толкова голямо състезание, а тук няма случайни състезатели. Все пак се надявам да вляза в топ 20, ако имам добър ден и свежи крака ", допълва той.

Преди всичко най-важно обаче за него е да завърши това изтощително триседмично състезание, в което тепърва идват най-тежките високопланински етапи. "Вече отпаднаха десет състезатели. Тепърва ще отпадат още, защото идва най-трудното. В планините не мога да кажа, че съм сред най-добрите, но се справям добре. Надявам се да съм жив и здрав и да завърша обиколката. За мен това ще е успех", добавя българинът.

"Полковице" няма покана за участие в другите две големи обиколки - на Франция и на Испания. Следващото голямо състезание с участието на Михайлов вероятно ще е Обиколката на Швейцария (12-21 юни), която е сред най-престижните едноседмични състезания. "Ако не ме включат, ще отида от името на България с нашата федерация в Баку за европейските олимпийски игри", каза Михайлов, който се надява да може да участва и на световното първенство през септември.

Източник: тук

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички