5 часа и 1/2 пълна драма! Нургюл излезе от критична ситуация, притисна Горячкина, НО: Ще има тайбрек (ВИДЕО)


5 часа и 1/2 пълна драма! Нургюл излезе от критична ситуация, притисна Горячкина, НО: Ще има тайбрек (ВИДЕО)
Снимка: FIDE / Maria Emelianova

47444 0

Гордостта на българския шах - Нургюл Салимова, ще играе тайбрек срещу Александра Горячкина, за да се определи кой ще спечели Световната купа по шах за 2023 година при жените. Двете шахматистки не успяха да се победят и във втория мач от финала след ремито вчера (19 август).

ИЗВЪНРЕДНОСлед убийствена драма - Нургюл Салимова спечели любовта на милиони!

Родната шахматистка може да съжалява, че не спечели партията. Нургюл имаше отличния шанс да затвори срещата, след като бе притиснала съперничката с повече на брой фигури, но прецизна игра в защита на руския гросмайстор спря шансовете на нашето момиче. Ключов бе моментът, в който българката жертва кон за пешка и предимството ѝ се изпари.

Трябва да се отбележи, че Нургюл бе притисната от времето в немалък период от партията. След ход номер 40 и двете състезателки получиха по 30 минути, а след всеки следващ с по още 30 секунди към времето си. След 40-те хода рускинята наложи доминация и беше бърза във вземането на решения, докато 20-годишната българка изпитваше трудности, което "изстиска часовника ѝ". Въпреки това Нургюл стигна до горепосочената ситуация, справяйки се с малкото време, преди да се раздели с предимството си.

Към края рускинята опря българката до стената, когато навлезе в нейната половина и започна малко по малко да обсажда царя. Стигна се до няколко гамбита, а впоследствие Салимова остана само с топ и цар. В същото време Горячкина бе с топ, цар и кон.

Във финалния етап дълго време опитваше да притисне българката, въпреки че ремито изглеждаше неизбежно. В крайна сметка те отнеха топовете си и си стиснаха ръцете за равенство. Освен това наближаваше и лимитът, след който така или иначе щеше да последва реми, наближаваше.

Всичко ще се реши утре (21 август, понеделник) в тайбрека. Припомняме, че допълнителната среща ще се изиграе по правилата за бърз шах и в него ще бъде определен големият шампион.

ИЗВЪНРЕДНОСлед убийствена драма - Нургюл Салимова спечели любовта на милиони!

Развой на партия номер 2

Нургюл започна дефанзивно с белите фигури. Българката реши да защити дамата си, изкарвайки кон, офицер и две пешки пред нея. Двете шахматистки се разделиха с по 1 пешка, а след това страхотна рокада от нашето момиче подсигури и нейния цар.

Офанзивата на Горячкина продължи, тя изкара своя кон на F6 и офицер на А6. Ходовете не отнемаха много от нейното време, докато тези на Нургюл стопяваха часовника малко по малко. Царицата на Салимова бе първата помръдната. Българката я премести от D1 на C1.

Часовникът на рускинята продължаваше да изглежда доста по-добре от този на родната състезателка. Горячкина също изкара своята царица на дъската и заплаши дефанзивната формация на Нургюл. На българката и отнемаше значително повече време в премислянето на ходовете си.

Стигна се и до първата по-сериозна размяна на фигури. Нургюл пожертва своя офицер за противниковия такъв, а веднага след това дамата на рускинята елиминира фигурата на родната шахматистка. 

Нургюл направи много интересен ход, пращайки своята дама напред, с която пряко заплаши коня на своята противника по диагонала. Българката най-накрая прояви нужната агресия и накара гросмайсторката да се замисли.

Последва затишие след размяната на ключовите фигури. Двете шахматистки не искаха да поемат рискове и се стигна до няколко движения на пешки, които не промениха много-много ситуацията на дъската.

Подобно на първата партия, Нургюл взе решението да елимира дамата на своята опонентка - отговорът бе мигновен и рускинята направи същото с защитаващия я топ и остави нашата състезателка без най-силната и фигура.

Горячкина продължи да не предприема излишни рискове. Ситуацията на дъската не се промени и двубоят стана много оспорван, като изявен фаворит след 2 часа и половина продължаваше да няма.

Родната състезателка успя да се добере до обрат във времето. През по-голямата част българката изоставаше в него, но нещата се обърнаха и разликата между времената стигна до 5 минути в полза на Нургюл.

При оставащи точно 18 минути за българката - тя успя да се добере до царя на своята опонентка и да я прати в шах. Тогава липсваха по една дама и един офицер за двете състезателки. Нургюл пък имаше с 1 пешка повече на дъската.

Българката съумя да окупира зоните около царя на своята противничка. Нургюл има преднината към момента и с 2 минути повече пред рускинята.

Последваха няколко хода на отчаяние на рускинята, която реши да рискува и атакува директно нашата представителка. Нургюл загуби пешка, но защитата около царя и бе добра и трудно пробиваема.

Преднината на Нургюл се изявяваше в по-големия брой фигури. Загубени фигури към онзи момент:

Нургюл - 4 пешки, офицер и дама;

Александра - 5 пешки, офицер и дама.

Суперкомпютърът на "chess.com" изчисляваше към онзи момент, че Нургюл е взела правилните ходове в 95.7% от случаите. В същото време рускинята е с 91.7.

*След 40. ход и двете състезателки получават по 30 минути, а след всеки следващ с по още 30 секунди.

Стигна се до експресна размяна на ключови фигури. Първо, Нургюл елиминира офицера в своята половина с кон, а веднага след това рускинята си го върна, елиминирайки го с пешка, за да изравни размяната.

За съжаление, времето на Салимова намаляваше с всеки изминал ход. Българката се нуждаеше от повече време, за да обмисли своите ходове, докато рускинята бе по-бърза във вземането на решения. Загубени фигури към онзи момент:

Нургюл - 7 пешки, 2 офицера и дама;

Александра - 5 пешки, офицер, кон и дама.

Нургюл продължи да търси път, по който да излезе от сложната ситуация, но рускинята я беше притиснала. Стигна се до размяна на няколко фигури, които усложниха ситуацията на родната шахматистка. Особено ключов бе моментът, в който Нургюл жертва коня си за пешка.

Тактическото надлъгване продължаваше. Припомняме, че при 122 хода следваше техническо реми. Продължи дълго преследване, в което рускинята бе с цар, кон и топ, а българката - с цар и топ. Въпреки че ремито бе неизбежно, Горячкина чакаше груба грешка от съперника, която да ѝ донесе победа.

В крайна сметка до такава не се стигна, двете шахматистки си взеха последните топовете и си стиснаха ръцете. Всичко ще се реши в тайбрек утре (21 август).

КАРТИНА НА ЖИВО:

ПРЕДИ ПАРТИЯТА

Във вчерашния сблъсък двете шахматистки изиграха много оспорвана тактическа партия, в която рускинята имаше надмощие в началото, но нашата представителка успя да се измъкне и да я постави в неудобно положение.

В крайна сметка, Горячкина успя да обсади царя на Салимова, като се стигна до трикратно повторение на позицията. Двете състезателки решиха да си стиснат ръцете и си разделиха по 1,5 точки в ремито.

Днес българката ще има предимството на първия ход, тъй като ще започне с белите фигури. Победа пък ще бъда достатъчна за всяка една от състезателките, но ако отново се стигне до реми, то в понеделник (21 август) ще бъде изигран тайбрек по бърз шах за определяне на големия шампион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички