Нургюл Салимова се бори, измъкна се от "клопка" от руски гросмайстор и продължава да мечтае на финала за Световната купа (ВИДЕО)


Нургюл Салимова се бори, измъкна се от "клопка" от руски гросмайстор и продължава да мечтае на финала за Световната купа (ВИДЕО)
Снимка: община Бургас

29322 0

Родната шахматистка Нургюл Салимова направи реми с гросмайстора Александра Горячкина в първата среща от финала на Световната купа по шах за жени в Азербайджан днес (19 август).

Двете шахматистки направиха изключително стратегическа партия, в която бяха поети много малко рискове и след дълга битка на дъската решиха да си стиснат ръцете.

В началото на сблъсъка Нургюл бе доста агресивна и елиминира няколко фигури на рускинята. Българката, която е "международен майстор", много умело действаше с "гамбитите" и се възползваше максимално от рисковите ходове на своята съперничка от другата страна.

С течение на времето обаче бившата финалистка - Горячкина, закова царя на нашето момиче, което забави офанзивните ходове на Нургюл и тя трябваше да почне да се защитава. В края се стигна до ситуация, в която срещата не можеше да продължи, и ремито от първата партия бе официализирано.

Следващата партия между двете шахматистки ще се състои утре (20 август).

РАЗВОЙ НА ПАРТИЯТА

КАРТИНАТА:

ДЪСКАТА:

Двубоят започна равностойно. И двете шахматистки не поемаха рискове в началото. Българката започна със сицилианска защита, но кон на D3 на рускинята успя да я разнищи. Салимова прибягна към рокада в своята защита, за да подсигури своя цар.

Движение от G4 На H5 на бълграката обаче обърка противничката и, а тя от няколко минути не направи движение, като се предполага, че мислише как да контрира този ход. В крайна, сметка рускинята реши да елиминира кон на Нургюл, а веднага след това загуби офицера си с противниковия такъв.

Горячкина прие още един рисков ход и изкара своята дама първа. Тя постави най-силната си фигура пред тази на нашата шахматистка, но тя бе добре охраняван от неините топове. Рускинята се чудеше какво да направи.

*ЛЮБОПИТЕН ХОД: Горячкина предприе големия риск и елиминира царицата на Нургюл. Разбира се, българката направи логичното и взе нейната, използвайки своя топ, с който по-рано направи рокада, за да подсигури царя си.

Според суперкомпютъра на "chess.com" Салимова доминира в процента на правилните ходове към момента в мача. Родната състезателка е взела 93% правилни хода, а опонентката и 91.4%.

Последва смел ход от българката. Тя изкара своя топ и го прати в противниковото поле, отнемайки пешка. Рускинята започна да действа дефанзивно, връщайки своя кон назад.

*КЪМ МОМЕНТА и двете състезателки са без две пешки, без офицер, без кон и без царици.

Нургюл постави в неудобна ситуация своята съперничка за пореден път. Тя накара рускинята да мести своя топ до царя, а след това не се поколеба и го отне със своя такъв. Горячкина бе категорична и веднага мръдна царя, за да отнеме една от любимите фигури на Салимова.

Нургюл продължи да поставя в неудобни ситуации своята опонентка. Българката принуждаваше рускинята да се защитава, като беше доста агресивна в средата на дъската.

Движение от F4 на H5 на рускинята вкара българката в дилема. Родната шахматистка бе затруднена и продължава да и отнема време да извърши следващия си ход.

Нургюл пое още един риск, елиминирайки посления топ на съперничката си, оставяйки с нищо друго освен краля, кон и офицер от силните фигури.

В заключителните минути последваха няколко светкавични хода около царя на Нургюл. Рускинята се опита да поизпоти нашето момиче със своя кон, вкарвайки царя в шах, но българката се измъкна подобаващо от притеснителната ситуация.

Трудностите за Нургюл продължаваха. Рускинята не се отказваше от своята обсада и създаваше проблеми на нашето момиче. Царят на българката бе под обсада от коня на Горячкина.

*НАЛИЧНИ ФИГУРИ КЪМ МОМЕНТА:

Нургюл - Кон, офицер, цар и 6 пешки;

Горячкина - Кон, офицер, цар и 6 пешки.

При оставащи 39 минути на Нургюл, рускинята рискува и взе нейния кон със своя офицер. Нашето момиче реагира подобаващо и елиминира офицера със своя такъв. Горячкина продължава да се състезава в дефанзивен режим, ситуацията за Салимова е чудесна.

Последва серия от минути, в които не се случи нищо интересно освен няколко защитни движения на рускинята. В крайна сметка, тя успя да спре устрема на българката, обсади нейния цар и двете нямаха избор освен да си стиснат ръцете за реми.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

20-годишната Нургюл Салимова си гарантира участие на финала, след като се справи с поставената под номер 9 в схемата - украинската представителка Анна Музичук. Нашата международна майсторка се наложи над опонентката си с 3,5:2,5 точки.

24-годишната рускиня Горячкина е номер 2 в стартовия списък и има сериозен опит на световни финали. В първото издание на световната купа дамите през 2021 година тя бе победена от Александра Костенюк в решаващата среща. През 2020 година тя игра и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички