Феноменално! Българка е на финал за Световната купа по шахмат


Феноменално! Българка е на финал за Световната купа по шахмат
Снимка: Българска федерация по шах

3083 0

Страхотен успех за България! Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени. Състезанието се провежда в Баку.

По този начин 20-годишната българка си осигури и участие в турнира на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените.

ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ

На полуфиналите нашата международна майсторка отстрани поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се проведе днес, тя се наложи с 2,5:1,5 точки. В предишните два дни двете състезателки направиха ремита в партиите по класически шахмат.

Финалът ще проведе от 19 до 21 август.  Салимова ще се изправи срещу Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия списък и игра във финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

Салимова, която е бивша световна шампионка за момичета до 12 години, си осигури минимум 35 000 долара от наградния фонд на турнира. Ако триумфира със Световната купа, тя ще прибере още 15 000 долара.

Тя ще участва турнира за битката на претендентките за световната титла, в който осем шахматистки ще премерят сили, за да определят коя ще бъде съперник на действащата световна шампионка Джу Уенджън от Китай.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Истински гросмайстор! Виктория Радева с голям успех в Германия, веднага получи и оферта

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички