34 държави, включително Франция, се обявиха против участие на руснаци и беларуси на Игрите в Париж


34 държави, включително Франция, се обявиха против участие на руснаци и беларуси на Игрите в Париж
Снимка: Laurence Griffiths/Getty Images

1823 0

34 държави, които са членки на Международния олимпийски комитет, призоваха оргаанизацията да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г. Сред тях е и домакинът Франция, съобщава "ДПА".

САЩ, Великобритания и Австралия също са сред обявилите се против участието на спортисти от страните, водещи и подкрепящи войната в Украйна. В съвместно изявление вчера тези страни се аргументираха с това, че "умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия е улеснена от беларуското правителство".

Руският министър на спорта Олег Матицин каза по-рано този месец, че е "абсолютно неприемливо" чужди правителства да се опитват да повлияят на МОК. От самия МОК потвърдиха миналия месец, че възнамеряват да подкрепят санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди Олимпиадата, но ще разгледат възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг.

В изявлението си 34-те държави, противопоставящи се на участието на Русия и Беларус в Игрите, приветстват "придържането на МОК към съществуващите санкции", но посочват, че предложението за участие под неутрален флаг повдига "много въпроси и опасения". А ето колко украински спортисти и треньори са загинали във войната.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички