12 интересни факта за сърфа


12 интересни факта за сърфа
Снимка: Getty Images/Guliver

6803 0

Сърфингът е спорт за избрани, за силните духом. Ежедневна изтощителна работа над себе си, усъвършенстване на тялото - на това са способни единици хора. Не всеки може да се справи с огромните вълни край брега. Този екстремен спорт е създаден преди много векове в Полинезия. Той представлява яхване на вълната посредством специални леки дъски.

1. Сърфът бива 5 вида:

* На дълга дъска (около 3 м.)

* На къса дъска (от 180 см.)

* tow-in сърфинг - дъските тук са оборудвани с примки за краката, за да не се падне от тях, тъй като сърфистът прекарва много време във въздуха.

* бодибординг - сърфиране в лежащо положение на къса, мека дъска.

* бодисърфинг - тук като повърхност се използва тялото на сърфиста, използват се къси плавници на краката и специална ръкавица, даваща възможност за повдигане на главата.

Един от първите европейци, описали този спорт, бил капитан Джеймс Кук. Пътешествайки из островите на Полинезия в Тихия окена, той наблюдавал как туземците си организират рисковано забавление: те завързвали един за друг стволове на дървета и получилия се сал бил пускан срещу вълните, а след това, заставайки на сала, те се пускали по вълната.
Увлечението на сърфирането се разпространило извън границите на Полинезия благодарение на хвайския плувец Дюк Каханамоку (1890 - 1968). Именно той става баща на съвременния сърфинг. Името му е първото, вписано в Залата на славата на сърфинга. Той е практикувал този спорт не само в родината си, но го е промотирал в чужбина, където е участвал в състезания по плуване. В допълнение към това , той влиза в Залата на славата на плуването, след като печели медали през 1912, 1920 и 1924 година. 

2. Един от първите европейци, споменали и описали този спорт, бил капитан Джеймс Кук. Пътешествайки из островите на Полинезия в Тихия окена, той наблюдавал как туземците си организират рисковано забавление: те завързвали един за друг стволове на дървета и получилия се сал бил пускан срещу вълните, а след това, заставайки на сала, те се пускали по вълната.

3. Увлечението на сърфирането се разпространило извън границите на Полинезия благодарение на хвайския плувец Дюк Каханамоку (1890 - 1968). Именно той става баща на съвременния сърфинг. Името му е първото, вписано в Залата на славата на сърфинга. Той е практикувал този спорт не само в родината си, но го е промотирал в чужбина, където е участвал в състезания по плуване. В допълнение към това , той влиза в Залата на славата на плуването, след като печели медали през 1912, 1920 и 1924 година. 

4. Първите дъски за сърф са правени от здрава дървесина и често достигали до 3,6 м. дължина и тежали поне 45 кг. В края на 40-те и началото на 50-те станали популярни корковите дъски. Съвременните се изработват от полиуретанова пяна, притисната върху дървени дъски, които се наричат "стрингери".

5. Любимата дъска на Дюк Каханамоку е направена от коа - дърво, разстящо само в Хавай. Дъската на плувеца е била дълга 4,8 м. и е тежала 52 кг.

6. Развива се и прогнозата за времето за сърфистите. Тя започва да се развива активно, след като американската държавна администрация за океански и атмосферни условия открива своите данни за безплатен достъп в рамките на проекта Wavewatch III.

7. Съществуват басейни с изкуствени вълни (с контролируеми параметри за височина и скорост). Първият такъв басейн бил създаден в Япония.

8. В Книгата на рекордите на Гинес са вписани редица интересни постижения, които спират дъха. Днес за най-успешния сърфист в света се смята американецът Кели Слейтър от щата Флорида. Слейтър печели световната титла 9 пъти. Но най-известният съфист вероятно ще остане завинаги калифорниецът Грег Нол, по прякор Бикът, заслужил го заради упоротостта, с която е търсил все по-опасни привключения във водата. 

9. Според "Книгата на Гинес", на 5 март 2005 година в град Снапър Рокс, край бреговете на австралийския щат Луинсланд, 47 сърфисти едновременно са сърфирали на една уголемена дъска с дължина 12 метра. Това не е било лесно да се направи и гигантската дъска е била теглена по вода на буксир.

10. Знаете ли, че американецът Доналд Детлоф има 647 различни дъски за сърф. Той е собственик на най-голямата колекция от дъски за сърфинг и притежател на рекорда в "Книгата на Гинес". Дъските той пази в имението си Хайку на хавайския остров Мауи. За да събере тази "скромна" колекция му е отнело 15 години. От своите дъски Детлоф си е построил ограда. 

11. Британският сърфист Стийв Кинг извърши най-дългото возене на дъска за сърф по речна вълна, като се плъзна на 12,23 км. по приливната вълна "Severn Bore" на река Севърн в английското графство Глостършир. Това се случи на 30 март 2006 година.

12. Известният сърфист на големи вълни Майк Парсънс държи рекорда "Най-голямата вълна, която някога е "карал" човек". Американецът постига това грандиозно достижение на Кортес Банк, плъзгайки се по вълна с височина 23,4 м.

Источник: i-fakt.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички