8 любопитни факта за коридата


8 любопитни факта за коридата
Снимка: Getty Images/Guliver

7878 0

 

Смята се, че коридата се е зародила в древни времена. Иберийският народ, живял на територията н съвременна Испания, убивал бикове за ритуални цели. Постепенно бикоборството става популярно и при други народи от Средиземноморието.
Дълго време в коридата вземали участие както мъже, така и жени. Но в началото на 20-и век представителките на нежния пол получили забрана да участват в това кърваво забавление. Жените водили дълга борба срещу тази несправедливост и спечелили правото си отново да излизат на арената през 1974 година.

Смята се, че коридата се е зародила в древни времена. Иберийският народ, живял на територията н съвременна Испания, убивал бикове за ритуални цели. Постепенно бикоборството става популярно и при други народи от Средиземноморието. Ето няколко интересни факта за този "спорт":

1. Дълго време в коридата вземали участие както мъже, така и жени. Но в началото на 20-и век представителките на нежния пол получили забрана да участват в това кърваво забавление. Жените водили дълга борба срещу тази несправедливост и спечелили правото си отново да излизат на арената през 1974 година.

2. През Средновековието само представители на привилегированото съсловие излизали да се бият с бикове, рицарят се появявал на кон и в битка с разяреното животно показвало своите умения и смелост.Но в началото на XVIII век на испанския престол сяда французинът Филип V, който обявява коридата за дивашка и безсмислена жестокост. Знатните люде веднага загубили интерес към това развлечение. А бедните просто нямали пари да си купят кон, затова тръгвали на бой пеш.

3. От средата на 18-и век се води подробна статистика за нещастните случаи на арената. През годините около 700 бикоборци са станали жертви на своя спорт. Обучението в изкуството на боя с бикове започва на 10 години. Но на арената тореадорът може да излезе едва когато навърши пълнолетие. Има, разбира се, и изключения. Хайро Мигел, например, убил първия си бик на осемгодишна възраст.  

4. Бикоборците в Испания са много уважавани, а на доходите на най-добрите от тях могат да завидят много известни спортисти или звезди от шоубизнеса. Така, например, известният тореадор Ел Хули спечелил за 2005 година около 7 милиона евро. За всяка изява на арената той получава 270 000 евро. Всъщност, и разходите на бикоборците са значителни. Например, костюмът, в който излизат в битка, струва около 3000 евро. 

5. За участие в боевете биковете се отглеждат в специални ферми. На арената животните се появяват на 4-6-годишна възраст.

6. Всяка година в Испания се провежда улична корида. Смисълът на това много опасно забавление е да можеш да избягаш от гневен бик. Много участници в това "състезание" скоро се озовават на болнично легло.

7. Въпреки факта, че бикоборството е част от испанската култура, защитниците на животните все повече се застъпват за спирането на това кърваво зрелище. И дори постигат някакви успехи. По тяхно настояване коридата бе забранена в Барселона и на Канарските острови.

8. В Португалия пък бикоборството е по-хуманно, забранено е убийството на бикове на арената. Това се прави в зала под трибуните, но често се случва животните да бъдат изпращани обратно във фермата, откъдето са дошли. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички