Шумахер, Сена и Фетел: Трите рекорда, които се изплъзнаха от Верстапен във Формула 1


Шумахер, Сена и Фетел: Трите рекорда, които се изплъзнаха от Верстапен във Формула 1
Снимка: Getty Images

1152 0

Макс Верстапен направи един от най-доминиращите сезони в историята на Формула 1. Нидерландецът бе над всички за втора поредна кампания, в която завоюва третата си поредна световна титла. 

По пътя си да се превърне в един от най-успешните пилоти в историята на спорта, пилотът на Ред Бул записа рекорди като спечелване на най-много състезания за сезон и най-много последователни състезания в спорта. Въпреки това, Макс Верстапен имаше възможността да подобри още 3 рекорда, но това няма да се случи поне в рамките на настоящия сезон (2023). 

Най-много полпозишъна в един сезон

Въпреки че спечели рекордните 18 победи в състезания през сезон 2023, Макс Верстапен е стартирал в надпреварите от полпозишън само 11 пъти. Пилотът на Ред Бул е започвал пръв повече от всички пилоти тази година, но това няма да е достатъчно, за да подобри рекорда на Себастиан Фетел от 15 полпозишъна през сезон 2011, когато германецът защитаваше цветовете на Ред Бул.

Безсмъртните рекорди на Сена и Шумахер

Бразилската легенда спечели осем полпозишъна един след друг през сезон 1989 с отбора на Макларън, съревновавайки се заедно със своя съотборник Ален Прост в може би една от най-добрите битки за титлата. Макс Верстапен успя да спечели само пет последователни полпозишъна през 2023 година, от Монако до Силвърстоун. След като до края има само едно състезание, рекордът засега остава със Сена.

През 2002 година Михаел Шумахер се качи на подиума във всичките 17 състезания през сезона, като спечели 11 от тях. Верстапен обаче няма да подобри този рекорд, след като пропусна място сред топ 3 на Гран при на Сингапур, където завърши пети поради технически причини, които го ограничиха да се бори за първите три позиции.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ален Прост назова качеството, което прави Верстапен велик.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички