Ново състезание, нова победа - Макс Верстапен отново над всички в Австрия


Ново състезание, нова победа - Макс Верстапен отново над всички в Австрия
Снимка: Getty Images

5392 0

Макс Верстапен спечели Гран При на Австрия за пети път в своята кариера. Световният шампион за пореден път показа, че няма равен през сезона и "издуха" конкуренцията. Това бе и 42-ра победа за него във Формула 1 и по този начин той изпреварва великия Айртон Сена, който има 41.

Зад Верстапен се нареди Ферарито на Шарл Льоклер, който също показа сериозен прогрес. Съотборникът на Макс пък - Серхио Перес, финишира на третата позиция, въпреки че стартира от 15-ото място днес.

Топ 10 пък бе допълнен от Карлос Сайнц, който до последно се бореше с Чеко за третата позиция, но разликата в болидите си каза думата. Пети се нареди Ландо Норис, а зад него останаха Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Ланс Строл.

СТАРТ: Макс Верстапен потегли страхотно на "Ред Бул Ринг", като Шарл Льоклер се опита да го атакува още на старт-финалната права. Битката им продължи до четвърти завой, а след него нидерландецът съумя да сложи точка на спора между двамата до момента. Люис Хамилтън пък успя да изпревари Ландо Норис и зае четвъртото място. След това се появи кола за сигурност на трасето, тъй като Юки Цунода се озова в зоната за сигурност, съобщавайки, че има проблем по болида.

3/71: Колата за сигурност се прибра, а Верстапен поднови състезанието по чудесен начин и дръпна сериозно пред Льоклер и поведе със секунда пред монегаска. Забеляза се сериозна битка за 12-ото място между Естебан Окон и Серхио Перес.

6/71: В крайна сметка, Чеко успя да изпревари Окон и се озова на 12-ото място. Веднага след това мексиканецът се насочи към следващата позиция, която се заема от Джордж Ръсел. Междувременно Верстапен дръпна с 2 секунди пред Льоклер.

9/71: Разликата между двата автомобила на Ферари на 3-то и 4-то място бе по-малка от половин секунда. Карлос Сайнц има по-доброто темпо към момента, но все още няма новини от Скудерията дали ще позволи на испанеца да изпревари Льоклер.

10/71: Машината на Ред Бул отново показа колко е по-бърза от останалите. Стартиралия от 15-ата позиция Чеко Перес мина през Джордж Ръсел и вече се намира на 11-ата позиция със своите медиум сликове.

13/71: Серхио Перес вече е девети, минавайки през болида на Алекс Албон. Междувременно пък Хамилтън получи предупреждение, защото напусна очертанията на трасето на няколко пъти.

14/71: В сектор 1 от пистата Нико Хюлкенберг изгуби мощност и рейс директорите посочиха виртуалната кола за сигурност. От това се възползваха много от състезателите, които замениха медиум сликовете с твърди.

17/71: Ферари опитаха двоен стоп, но не успяха да го реализират както трябва и двамата им пилоти излязоха с твърди сликове. Междувременно пък Серхио Перес се възползва от цялата суматоха в бокса и от 15-ата позиция на старта вече е трети. 

19/71: Люис Хамилтън получи наказание от 5 секунди заради напускането на очертанията, веднага след това пък същата съдба сполетя и Юки Цунода от АлфаТаури.

21/71: Карлос Сайнц се възползва по перфектен начин от новите си гуми и си върна третата позиция, задминавайки Чеко Перес, който пък започва да губи темпо заради възрастта на сликовете си. Верстапен пък води с 14 секунди пред Шарл Льоклер.

25/71: Макс Верстапен влезе в бокса и изгуби лидерската си позиция. Льоклер излезе първи, а Макс в крайна сметка, се оказа трети зад Карлос Сайнц. Разликата между двата болида на Ферари е 6 секунди, а тази между Макс и Сайнц по-малко от половин секунда.

27/71: В крайна сметка, Макс използва новия си комплект гуми и успя да премине през Сайнц. Разликата между нидерландеца и Льоклер е под 6 секунди.

28/71: Хамилтън сбърка при завой 3 и бе изпреварен от Ландо Норис.

30/71: Поредният пилот, който получи наказание за напускането на очертанията бе Карлос Сайнц. Испанецът бе наказан също с 5 секунди. Чеко Перес също мина през бокса и се озова на деветата позиция.

34/71: Макс Верстапен отвори задното крило и опита да атакува Льоклер. В края на трети сектор обаче монегаскът бе перфектен в защитата си и не позволи на световния шампион да го изпревари.

35/71: Разликата в скоростта обаче си каза думата и Макс Верстапен си върна първата позиция.

40/71: Тото Волф се включи по отборното радио и направи забележка на Люис Хамилтън заради оплакванията му. Макс Верстапен пък вече дръпна с 5 секунди на върха пред Шарл Льоклер.

43/71: Люис Хамилтън влезе в бокса и сложи нови медиум гуми. Той изтърпя там и 5-секундното си наказание, а в това време пред него излязоха Пиер Гасли и Ландо Норис. Хамилтън в момента е осми. Преднината на Макс на върха вече стана 10 секунди.

 

46/71: Един от най-бързите пилоти днес - Карлос Сайнц, бе повикан в бокса, където изтърпя своето наказание. Испанецът получи твърди сликове и веднага с излизането на трасето изпревари Ландо Норис, който има проблем с предната част на своя болид.

50/71: С преднина от 26 секунди Ред Бул повика Макс Верстапен в бокса. Твърдите гуми на нидерландеца бяха заменени с медиум, а преднината му пред втория Серхио Перес вече е 6 секунди.

59/71: Перес получи предупреждение от отбора да бъде по внимателен с очертанията, защото не може да си позволи да получи наказание от 5 секунди. Междувременно битката му с Карлос Сайнц за третото място продължи като разликата между двамата бе по-малка от половин секунда.

61/71: В крайна сметка, лютата битка между Перес и Сайнц бе спечелена от мексиканеца. Карлос се защитаваше доста добре, но просто мощта на болида на Ред Бул си каза думата. Чеко е трети, Льоклер втори, а Макс води пред монегаска с 22 секунди.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Във вчерашния ден (1 юли) се състоя спринтовата надпревара, в която 8 точки си гарантира Макс Верстапен. Зад него се наредиха съотборникът му в Ред Бул - Серхио Перес и Карлос Сайнц от Ферари.

Днес от първата позиция ще потегли отново нидерландеца, който в петък (30 юни) си осигури петия пореден полпозишън през кампанията, записвайки най-добро време от 1:04.391. От втора и трета позиция пък ще потеглят пилотите на Скудерията - Шарл Льоклер, който е и миналогодишния победил в Австрия, и Карлос Сайнц. 

С евентуална победа днес Верстапен ще задмине великия Айртон Сена, тъй като в момента и двамата имат по 41 победи в състезания от Формула 1. Към настоящия момент Макс води във временното класира през сезона със 195 точки - с 69 пункта повече от втория Серхио Перес, топ 3 пък допълва Фернандо Алонсо от Астън Мартин с неговите 117 точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички