На тази дата: Формула 1 се разделя с легендарния Аертон Сена (ВИДЕО)


На тази дата: Формула 1 се разделя с легендарния Аертон Сена (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

7103 0

На 1 май 1994 година на писта "Имола" изгасна животът на една от най-големите легенди в моторните спортове - Аертон Сена. Великият бразилец напусна този свят в разцвета на силите си - едва на 34 години. Феновете на автомобилния спорт го наричаха "Най-добрият пилот в историята на Формула 1", велик шампион, Вълшебникът и "Човека-Дъжд". За десет години на пистата той спечели 41 състезания и 65 полпозишъни.

На 1 май 1994 година на писта "Имола" изгасна животът на една от най-големите легенди в моторните спортове - Аертон Сена. Великият бразилец напусна този свят в разцвета на силите си - едва на 34 години.
Феновете на автомобилния спорт го наричаха "Най-добрият пилот в историята на Формула 1", велик шампион, Вълшебникът и "Човека-Дъжд". За десет години на пистата той спечели 41 състезания и 65 полпозишъни.
До Гран При на Сан Марино на фаталната дата в състезания от Формула 1 загинаха 30 пилоти. Последната трагедия се случва преди 12 години - през 1982 г. в Канада, когато италианецът Рикардо Палети изгаря жив. Оттогава мерките по безопасност били подобрени значително и се е вярвало, че нови смъртни случаи няма да има.
Но в седмицата преди смъртта на Сена се случили две тежки катастрофи. Като лидер на профсъюза на пилотите в неделя сутрин бразилецът свикал среща на пилотите, на която било решено да се създаде работна група по усилване мерките на безопасност. Само няколко часа по-късно легендата си отиде...
Всички фенове знаят какво се случи - Сена се разби с над 300 км/ч на завоя "Тамбурело" на "Имола". Пристигналите на място спасители и лекари констатираха сериозни травми по тялото на звездата - кръв и мозъчна течност изтичали от носа му, темпоралната му артерия е била разкъсана, а черепът в областта на дясното око е бил раздробен. Формално бразилецът е бил още жив, когато го откарали в болница, но изследванията показали, че мозъкът му не функционира. И няма шанс за спасение. В същия ден са изключени животоподдържащите му системи и светът научава, че Вълшебника вече го няма.
Смъртта му стана трагедия за много фенове по цял свят, но най-вече в Бразилия. Тамошното правителство обяви тридневен национален траур след смъртта му. В деня на погребението на Сена в Сао Паоло в траурната процесия се включиха няколко милиона души.На 1 май 1994 година на писта "Имола" изгасна животът на една от най-големите легенди в моторните спортове - Аертон Сена. Великият бразилец напусна този свят в разцвета на силите си - едва на 34 години. Феновете на автомобилния спорт го наричаха "Най-добрият пилот в историята на Формула 1", велик шампион, Вълшебникът и "Човека-Дъжд". За десет години на пистата той спечели 41 състезания и 65 полпозишъни.

До Гран При на Сан Марино на фаталната дата в състезания от Формула 1 загинаха 30 пилоти. Последната трагедия се случва преди 12 години - през 1982 г. в Канада, когато италианецът Рикардо Палети изгаря жив. Оттогава мерките по безопасност били подобрени значително и се е вярвало, че нови смъртни случаи няма да има. Но в седмицата преди смъртта на Сена се случили две тежки катастрофи. Като лидер на профсъюза на пилотите в неделя сутрин бразилецът свикал среща на пилотите, на която било решено да се създаде работна група по усилване мерките на безопасност. Само няколко часа по-късно легендата си отиде...

Всички фенове знаят какво се случи:

Сена се разбива с над 300 км/ч на завоя "Тамбурело" на "Имола".

Пристигналите на място спасители и лекари констатираха сериозни травми по тялото на звездата - кръв и мозъчна течност изтичали от носа му, темпоралната му артерия е била разкъсана, а черепът в областта на дясното око е бил раздробен. Формално бразилецът е бил още жив, когато го откарали в болница, но изследванията показали, че мозъкът му не функционира. И няма шанс за спасение. В същия ден са изключени животоподдържащите му системи и светът научава, че Вълшебника вече го няма.

Смъртта му стана трагедия за много фенове по цял свят, но най-вече в Бразилия. Тамошното правителство обяви тридневен национален траур след смъртта му. В деня на погребението на Сена в Сао Паоло в траурната процесия се включиха няколко милиона души.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички