Макс Верстапен няма спирка! Отвя всички на Гран При на Канада и се изравни с великия Айртон Сена


Макс Верстапен няма спирка! Отвя всички на Гран При на Канада и се изравни с великия Айртон Сена
Снимка: Getty Images

6200 0

Макс Верстапен спечели тазгодишното издание на Гран При на Канада във Формула 1. Нидерландецът не сдаде първата позиция за миг и стъпи на най-високото стъпало на подиума в Монреал на "Жил Вилньов". Втори се нареди Фернандо Алонсо от Астън Мартин, а третото място остана за 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън.

За пореден път нидерландецът доказа, че машината му няма равен с останалите пилоти на решетката. Макс бе с 9 секунди по-бърз от втория Алонсо. Това бе 41-ва победа в кариерта на световния шампион и той се изравни по този показател с великия Айртон Сена от Бразилия. В същото време отборът на Ред Бул пък постигна победа номер 100 от създаването си.

Топ 10 пък бе запълнен от Шарл Льоклер, Карлос Сайнц (Ферари), Серхио Перес от Ред Бул се нареди шести, Алекс Албон (Уилямс) бе седми, а Естебан Окон, Ланс Строл и Валтери Ботас допълниха позициите, даващи правото на точки.

Разочарованието пък бе пълно за двамата отпаднали - Логан Сарджънт, който получи наставления да изключи двигателя рано-рано, а Джордж Ръсел, след като се разби и се завърна на пистата, в крайна сметка, се оттегли към края на състезанието.

СТАРТ: Страхотен старт направи Макс Верстапен с много чисто начало на спринта до първия завой. Третият Люис Хамилтън изненада неприятно Фернандо Алонсо, който закъсня, и зае втората му позиция. Джордж Ръсел също се опита да атакува испанеца, но двукратния световен шампион успя да се защити. В средата на колоната пък се очерта ранна битка между 12-ия и 11-ия Серхио Перес и Карлос Сайнц.

4/70: Верстапен скоростно регистрира най-бързата обиколка на "Жил Вилньов". Световният шампион продължаваше да защитава първото място пред Люис Хамилтън със секунда и половина аванс. Отборното радио на Мерцедес се свързва с Джордж Ръсел и посочи, че той не трябва да изпуска Алонсо и му дадоха наставления да продължи с атаките за третото място.

8/10: Фернандо Алонсо започваше да изостава от втория Хамилтън с всяка изминала обиколка и изглеждаше все по агресивен. Логан Сарджънт от Уилямс пък получи наставления веднага да спре колата заради критична ситуация, а организаторите веднага посочиха жълт флаг и виртуална кола за сигурност.

9/70: Маршалите бързо прибраха болида на Уилямс и виртуалната кола за сигурност се прибра. Започна страхотна битка за седмото място между Хюлкенберг, Льоклер и Норис, като и тримата пилоти ги разделяше време от <1 секунда.

12/70: Нико Хюлкенберг, Ник Де Врис и Ланс Строл бяха първите трима, които влязоха в бокса и смениха своите сликове. Секунди след това Джордж Ръсел се разби в стената, което доведе до хаос в бокса и кола за сигурност. Първи при механиците се появи Верстапен и сложи твърдите сликове и бе последван от Хамилтън и Алонсо, които предприеха същия ход.

При излизането от бокса се стигна до много тънка ситуация между Хамилтън и Алонсо, които едва не се блъснаха. Ситуацията се разглежда внимателно от FIA. За разлика от лидерите двете Ферарита, заедно със Серхио Перес, допълниха топ 6, като решиха да не влизат в бокса и продължиха със своите средно-твърди гуми. Щетите по колата на Ръсел не се оказаха сериозни и той продължи състезанието.

16/70: Колата за сигурност се прибра, а първият Макс Верстапен поднови надпреварата. Той не позволи на Хамилтън да го натисне в първия завой и бързо си осигури преднина от малко повече от секунда. До изпреварвания назад в решетката не се стигна.

20/70: Кевин Магнусен получи наставления от отборното радио на Хаас, които му заръчаха да сдаде седмата позиция на Естебан Окон от Алпин. Последваха и няколко изпреварвания в средата на решетката. 

22/70: Битката между Алонсо и Хамилтън най-накрая бе спечелена от испанеца. Бившия съотборник на британеца отвори задното си крило и на последния завой съумя да изпревари 7-кратния световен шампион и да се нареди зад Макс Верстапен.

27/70: Започна да се усеща напрежение между двете Ферарита в борбата за четвъртото място. Карлос Сайнц посочи, че се чувства много по-бърз от Льоклер, но от Скудерията не дадоха никакви наставления за изпреварване все още. Междувременно Ланс Строл влезе в бокса за втори път и смени своите сликове с чисто нов сет твърди.

29/70: Макс Верстапен се свърза със своя отбор и се оплака от твърдите гуми на Пирели, заявявайки, че няма никакво сцепление.

33/70: 37 обиколки преди края Верстапен имаше преднина от 4,3 секунди пред втория Алонсо, който продължаваше да се защитава успешно от атаките на Люис Хамилтън. Магнусен, Цунода, Жоу и Де Врис пък продължаваха да се борят за 12-ото място.

36/70: Стигна се до бърз жълт флаг в първи сектор, след като Кевин Магнусен и Ник Де Врис се сблъскаха неприятно и излязоха от пистата. Нямаше сериозни щети по болидите им и те продължиха, но изгубиха важните си позиции.

39/70: Петият Карлос Сайнц влезе в бокса и само за 2.8 секунди неговите гуми бяха сменени. Испанецът получи нов сет твърди гуми, които замениха средно-твърдите. Ландо Норис пък получи 5-секундно наказание от FIA заради твърде ниска скорост в бокса.

43/70: Люис Хамилтън се появи в бокса и получи чисто нови медиум сликове. Той веднага бе последван и от Фернандо Алонсо, който получи твърди гуми. Макс Верстапен пък смени своите твърди с медиум и излизайки от бокса бе с 5 секунди пред Алонсо. 

45/70: Отборът на Ферари за пореден път се наложи да успокои Шарл Льоклер, че неговият съотборник, който яростно го преследва - Карлос Сайнц, няма да го изпревари, а разликата между двамата бе по-малка от 2 секунди.

50/70: Подемът на Джордж Ръсел, който се озова на последната позиция заради сблъсъка си със стената, продължи. Британецът зае осмата позиция и само 200 стотни го разделяха от седмия Алекс Албон.

54/70: Фернандо Алонсо допусна грешка в един от завоите, което увеличи преднината на Макс Верстапен на върха до 7 секунди. Естебан Окон от Аплин продължаваше да държи осмата позиция, но Ботас продължаваше да го натиска.

60/70: 10 обиколки преди края Верстапен водеше с 8 секунди пред Алонсо. Испанецът обаче водеше здрава битка с Хамилтън, който постепенно го настигаше и разликата между двамата стигна до по-малко от 2 секунди.

63/70: Момент с марка "Алонсо" зарадва феновете на спорта. Отборното радио съобщи на испанеца, че Хамилтън го настига за втората позиция, а той просто отговори "Оставете го на мен".

ПРЕДИ СТАРТА

Във вчерашната (17 юни) квалификация на "Жил Вилньов" Макс Верстапен записа най-добро време от стартовата решетка. Зад него се наредиха Нико Хюлкенберг от Хаас, който обаче получи наказание и ще започне с 3 позиции надолу, а топ 3 оформи Фернандо Алонсо от Астън Мартин.

Свободните тренировки, както и квалификацията бяха съпътствани от обилен дъжд над "Жил Вилньов", а за състезанието днес също се очаква силна буря, която може да обърка плановете на много от отборите, които ще заложат на сликове, пригодени за дъжд.

Въпросът, който вълнува всички обаче е дали доминацията на Макс Верстапен и Ред Бул ще продължи? В седем състезания до този момент световният шампион е спечелил пет, а "биковете" и седемте, след като Серхио Перес също записа две победи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички