Казусът "Фелипе Маса" превзе Формула 1: Какво всъщност се случи през 2008? (ВИДЕО)


Казусът "Фелипе Маса" превзе Формула 1: Какво всъщност се случи през 2008? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2695 0

Бразилският състезател и бивш пилот на Ферари във Формула 1 Фелипе Маса се готви да прати на съд Международната автомобилна федерация (FIA) за небезизвестния случай "Крашгейт" на Гран При на Сингапур. Маса е на мнението, че този казус му е коствал световната титла през 2008 година.

Какво се случи на ГП на Сингапур през 2008?

Състезанието е запомнящо се благодарение на "умишлената" катастрофа на Нелсън Пике-младши, след която на пистата се появи кола за сигурност, а това, в крайна сметка, помогна на съотборника му в Рено Фернандо Алонсо.

Противоречието също оказа значително влияние върху битката за шампионата. Фелипе Маса направи катастрофално спиране в бокса, по време на колата за сигурност, което го накара да падне в подреждането и да завърши на 13-то място. Междувременно основният му съперник за титлата Люис Хамилтън се качи на подиума, допълвайки топ 3 в Сингапур.

След състезанието Маса се опитваше да накара ФИА да отмени резултатите в Сингапур, управляващият орган отхвърли жалбата му, цитирайки, че резултатите не могат да бъдат променяни след приключване на церемонията по награждаването.

Маса търси справедливост, а Люис Хамилтън трепери

Последните коментари на бившия шеф на Ф1 Бърни Екълстоун накараха бразилеца да предприеме мерки. Екълстоун предостави информация за отдавна изминалото Гран при на Сингапур през 2008, което беше огромен удар по амбициите на Фелипе Маса за титлата през тази година.

"Искахме да предпазим Формула 1 от голям скандал. Дори убедих Нелсън-старши да мълчи. По старият правилник класирането не можеше да се променя, след като са раздадени наградите. Титлата отиде при Хамилтън, но без точките от Сингапур щеше да е при Маса, който напълно я заслужаваше", сподели неотдавна Екълстоун.

След коментарите на Екълстоун, които намекват, че той и ФИА са знаели за нарушението на правилата преди края на сезон 2008, Маса вярва, че има основателни причини ситуацията да се преразгледа. Най-различни източници смятат, че ако Маса и неговите адвокати заведат дело и успеят да го спечелят, то титлата на Люис Хамилтън от 2008 година ще бъде отнета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички