Отнемат световна титла на Люис Хамилтън във Формула 1?


Отнемат световна титла на Люис Хамилтън във Формула 1?
Снимка: Getty Images

4603 0

Бившият пилот от Формула 1 Фелипе Маса ще завежда дело срещу Международната автомобилна федерация (FIA) в съда. Бразилецът, който дълго време караше за Ферари, желае да му бъде присъдена титлата при пилотите за 2008 година - тогава Люис Хамилтън му отмъкна успеха с точка аванс.

В основата на този скандал стои Бърни Екълстоун. Британецът потвърди, че Маса умишлено е бил ощетен за сметка на Хамилтън. 92-годишният бивш шеф на Ф1 разкри пред списание "F1-insider" за случилото в последното състезание в Сингапур. Състезанието бе спечелено от Фернандо Алонсо, след като съотборникът му Нелсън Пикет-младши се блъсна, а това доведе до кола за сигурност на пистата.

Тогава Маса, който водеше до 15-ата обиколка, завърши 13-ти. Хамилтън пък оформи топ 3. Нелсън обяви, че му е било наредено от бокса да предизвика катастрофа, а Екълстоун разкри, че е бил запознат с това.

"Искахме за запазим Формула 1 от голям скандал. Дори убедих Нелсън-старши да мълчи. По старият правилник класирането не можеше да се променя, след като са раздадени наградите. Титлата отиде при Хамилтън, но без точките от Сингапур щеше да е при Маса, който напълно я заслужаваше", заяви Екълстоун.

"Не искам пари, а справедливост! Още тогава исках да потърсим правата си, но адвокатите на Ферари ме спряха. Сега обаче открито се признава, че съм бил ощетен! Какво като е минало толкова много време? Как успяха да вземат всичките титли на Ланс Армстронг! Какво е разликата между него и Хамилтън?", каза пък Маса пред "Motorsport.com".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички