Формула 1 се завръща: График, фаворити, изненади и всичко, което трябва да знаете за предстоящия сезон


Формула 1 се завръща: График, фаворити, изненади и всичко, което трябва да знаете за предстоящия сезон
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3506 0

Новият сезон във Формула 1 чука на вратата. След броени часове ще бъде даден старт на новата кампания в надпреварата, която ще стартира с Гран При на Бахрейн.  В настоящия материал ще ви запознаем с най-важното, което трябва да знаете за предстоящия сезон, за който очакванията и надеждите на феновете за зрелище са огромни.

Големите фаворити

Безспорно фаворит №1 за спечелването на световната титла е пилотът на Ред Бул - Макс Верстапен. Нидерландецът се цели към трети пореден успех на световната сцена, с който ще запише името си сред най-великите в спорта. Ред Бул направи колата си доста по-мощна по време на паузата, което определено устройва агресивния Макс.

7-кратният световен шампион Люис Хамилтън се е прицелил към величието с евентуално завоюване на осма титла. Проблемите за Мерцедес бяха свързани с подскачането т.нар. "porpoising" на болидите при правите отсечки. Британецът неведнъж се оплакваше от проблема през изминалия сезон, но сега мнозина вярват, че подобренията по колата на "сребърните стрели" са чудесни и място за оправдания няма да има.

От Ферари пък ще се надяват техния №1 пилот - Шарл Льоклер, да сложи край на сушата от 16 години без световна титла. Монегаскът започна по страхотен начин изминалия сезон, но проблеми с болида на Скудерията дадоха шанс на Верстапен и Ред Бул да си върнат челните позиции. Фред Васьор обаче замени Матиа Биното на директорския пост в отбора и редица специалисти вярват, че новият силен човек в тима ще донесе свежи идеи.

Пилотите, които могат да поднесат изненадата

Американската публика ще се надява, че Логан Сарджънт, първият пилот от Формула 1 от САЩ от 2015 г. насам, ще се прочуе за отбора на Уилямс. Реалността обаче е, че той ще кара болид, който е малко вероятно да му донесе успехи. Сарджънт определено притежава качествата, за да върне Уилямс обратно на върха в близкото бъдеще, където е и неговото място.

В Макларън замениха един от австралийските си пилоти с друг. Мястото на Даниел Рикардо бе заето от новобранеца Оскар Пиастри, който ще си партнира заедно с Ландо Норис. Новият модел болид MCL6o не се представи впечатляващо на тестовете, но двамата пилоти притежават нужния опит и качества, за да постигнат резултати и да поднесат евентуална изненада през предстоящия сезон.

Не на последно място в списъка с нови пилоти на Ф1 е шампионът във Формула Е за 2020/21 - Ник де Врис, който се присъедини към Алфа Таури. Технически Де Врис не е новобранец, след като направи дебюта си в надпреварата през изминалия сезон с болида на Уилямс. Нидерландецът въпреки напредналата си възраст (28 години) е смятан за едно от бъдещите големи имена в спорта.

Може ли Фернандо Алонсо да спечели в края на кариерата си?

В нормално състезание с Ред Бул, Ферари и Мерцедес, които вървят безпроблемно, отговорът е не. Колата на Астън Мартин изглеждаше добре при тестване, но тепърва ще разберем дали Алонсо е получил болид, който може да го прати над средата в таблицата.

Във Формула 1 понякога обаче се случват изненадващи победи. Имайки предвид огромния опит на Алонсо, то той със сигурност знае как да се възползва, когато големите се провалят. Той не е печелил състезание във Формула 1 от Гран при на Испания през 2013 година насам. Двукратният световен шампион със сигурност познава вкуса на разочарованието и ще иска да сложи край на черната серия.

Пълна програма за сезона

5 март  (Бахрейн), 19 март (Саудитска Арабия), 2 април (Австралия), 30 април (Азербайджан), 7 май (Маями), 21 май (Емилия Романя), 28 май (Монако).

4 юни (Испания), 18 юни (Канада), 2 юли (Австрия), 9 юли (Великобритания), 23 юли (Унгария), 30 юли (Белгия), 27 август (Нидерландия), 3 септември (Италия), 17 септември (Сингапур).

24 септември (Япония), 8 октомври (Катар), 22 октомври (САЩ), 29 октомври (Мексико), 5 ноември (Бразилия), 18 ноември (Лас Вегас), 26 ноември (Абу Даби).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички