Нито Алонсо, нито обилен дъжд спряха Макс Верстапен към още един триумф в Гран При на Монако


Нито Алонсо, нито обилен дъжд спряха Макс Верстапен към още един триумф в Гран При на Монако
Снимка: Getty Images

6406 0

Макс Верстапен си осигури четвърта победа във  Формула 1 през сезона на Гран При на Монако в Монте Карло. Това бе 39-ата победа в кариерата на Макс и втора за него в Княжеството. Втори се нареди Фернандо Алонсо от Астън Мартин, а трети бе Естебан Окон от Алпин.

Макс доминира през цялото състезание и не загуби първата си позиция от самия старт. Разликата между него и втория Алонсо бе от 27.9 секунди на финала. Естебан Окон пък стигна до първи подиум през сезона в състезание номер 50 за Алпин.

На четвърто и пето място финишираха пилотите на Мерцедес. Люис Хамилтън записа и най-бърза обиколка, а петият Джордж Ръсел, който получи наказание успя да се пребори с двете Ферарита и затвори топ 5.

Миналогодишният победител Чеко Перес от Ред Бул стартира от последната позиция и въпреки очакванията не успя да влезе в местата, даващи точки. 

След седмия кръг за годината Макс и Чеко са разделяни от 39 точки, като начело е световният шампион, Трети в подреждането е Алонсо, който изостава с 51 пункта от Верстапен.

Гран При на Монако вече е в историята, а следващата стъпка от календара на Формула 1 е Гран При на Испания в Барселона.

СТАРТ: Макс Верстапен стартира чудесно надпреварата от първа позиция. Фернандо Алонсо пък затвори чудесно набиращия скорост Естебан Окон и не пу позволи да го задмине. Не се стигна до сериозен инцидент в началото, но контакт имаше след един от завоите между Нико Хюлкенберг и Логан Сарджънт.

Веднага след първата обиколка Чеко Перес влезе в бокса и сложи твърдите сликове. DRS системата бе активирана, но все още нямаше изпреварвания с нея. Ланс Строл пък бе ударен и веднага се оплака по отборното радио за проблем с болида си.

5/78: От ФИА веднага обявиха наказанието на Нико Хюлкенберг. Централата излезе с причина "причинен удар" и към времето на германеца ще бъдат добавени още 5 секунди.

8/78: Макс Верстапен продължава да води надпреварата и е по бърз с две секунди от втория Фернандо Алонсо. Третият Естебан Окон пък е на цели 10 секунди зад испанеца. На дъното пък Чеко Перес лека-полека си покачва позициите и вече заема 18-ата позиция.

11/78: Агресивен Карлос Сайнц опита да натисне Естебан Окон за третото място. Испанецът изоставаще с +0.600. Пилотът на Ферари опита изпреварване и разби част от предното си крило.

14/78: Разликата между Алонсо и Верстапен стигна до пет секунди. Испанецът се свърза с отбора си, за да проверят дали има проблем със задната му дясна гума, но те не потвърдиха за такъв.

18/78: Развитие в дъното на редицата. Битката между Кевин Магнусен и Логан Сарджънт продължи. Датчанинът успя да изненада неприятно младия пилот на Уилямс и го изпревари на един от шиканите.

20/78: Преднината на Верстапен се увеличи на 8 секунди, а изглежда проблемите с болида на Алонсо допринесоха до голяма степен за това. Битката на дъното продължи да е безкрайно интересна. Логан Сарджънт слезе до 18-ата позиция, след като бе задминат от Нико Хюлкенберг.

24/78: Магнусен продължи подема си и изненада и Ланс Строл. Датчанинът показа, че е отличен при изпреварванията и се покачи до 14-ата позиция. Вълнуваща е и битката за петата позиция. Шарл Льоклер всячески се опитва да мине през Хамилтън, но седемкратният световен шампион не му дава тези шансове, като разликата между тях е 2 секунди.

30/78: Много от отборите започнаха да уведомяват своите пилоти за валеж. Според информацията се очаква над Монте Карло да завали към последната част от надпреварата, което може да обърка стратегията на много тимове.

34/78: Верстапен затвори с обикола своя съотборник Перес. Естебан Окон пък влезе в бокса, но забавяне с предната гума. Спирания в бокса на Сайнц и Хамилтън промениха челната тройка. Льоклер влезе в топ 3, а зад него се нареди Пиер Гасли.

Серхио Перес пък имаше лек инцидент с Ланс Строл, подобен на този на Карлос Сайнц с Окон по-рано. Част от карбона на предното крило на Чеко се откъсна и той бе повикан в бокса за смяна на носа.

40/78: Верстапен продължава да води с 9 секунди пред втория Алонсо, Льоклер пък е плътно зад испанеца със своите твърди сликове. Най-бързата обиколка до момента пък принадлежи на Люис Хамилтън.

44/78: Оплакванията на Макс продължиха от тежкия "грейнинг" по гумите. Нидерландецът иска да влезе в бокса, но съветите от Ред Бул са да остане на пистата, за да не сдаде първото място.

45/78: Ферари вкара Льоклер в бокса за смяна на гуми, той замени твърдите сликове с медиуми и продължава да води битка с Хамилтън.

50/78: От отборното радио на Ред Бул съобщиха на Макс, че може да очаква първите капки дъжд в началото на завоите от втори сектор, малко по-късно Джордж Ръсел от Мерцедес пък потвърди, че е забелязал капки.

53/78: Дъждът над Монте Карло е факт. Първи реагираха от Алфа Ромео и Астън Мартин, сменяйки гумите на Валтери Ботас и Ланс Строл на интермедия. Никой от лидерите не рискува за промяна обаче, оплакванията на Макс продължават. Макс води с 10 секунди пред Алонсо.

55/78: Алонсо влезе в бокса и смени гумите си на медиум. Зад него са двете Ферарита, които са със същите гуми. Макс Верстапен пък изчака развоя на събитията и бе възнаграден от бокса си с интермедия. Петият към момента Естебан Окон също е с интермедия.

56/78: Само обиколка по-късно обаче отборите осъзнаха, че трябва да сложат интермедия и последваха нови масови посещения в боксовете.

58/78: Единственият с твърди гуми за суха настилка - Кевин Магнусен, се удари в мантинелата точно преди завоя за бокса. Веднага бяха показани жълти флагове, но датчанинът реагира подобаващо и се прибра в бокса бързо.

60/78: Джордж Ръсел получи наказание от пет секунди за сблъсък със Серхио Перес. Британецът се върна на пистата и не беше предпазлив в действията си. Ланс Строл пък отпадна от състезанието.

66/78: Битката между Ръсел и Хамилтън за четвъртата позиция продължи. Първият бе очевидно по-бързият, но от отбора не позволяват на Джорд да премине и да заеме мястото на Люис.

68/78: Ландо Норис направи чудесна маневра и задмина Юки Цунода. Японецът впоследствие се оплака от лошото състояние на спирачките си и малко преди завоя "Мирабо" му се наложи да пропусне няколко пилоти и загуби много позиции.

ПРЕДИ СТАРТА

Във вчерашната (27 май) квалификация Макс Верстапен бе над всички. Нидерландецът записа време от 1:11.365, по-бавен с +0.084 бе Фернандо Алонсо (Астън Мартин), а местният любимец - Шарл Льоклер (Ферари) записа трето най-добро време, но получи наказание и ще стартира с 3 места надолу.

Миналогодишният шампион в Княжеството Серхио Перес изгуби контрол върху колата си в един от шиканите на пистата по време на квалификацията и се разби брутално. Той ще стартира последен в днешното Гран При, очакванията са обаче, че той ще навакса заради завидната скорост на своята машина.

Прогнозата за времето днес в Монте Карло развали настроението на много от феновете на спорта. В сутрешните часове в Княжеството е било доста студено, а шансовете за валеж са се покачили на 70%. Много експерти смятат, че това би объркало плановете на отборните стратегии.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички