Фаворит, изненади и още: Всичко, което трябва да знаете преди старта на Гран При на Австралия във Формула 1


Фаворит, изненади и още: Всичко, което трябва да знаете преди старта на Гран При на Австралия във Формула 1
Снимка: Getty Images

1511 0

Гран При на Австралия във Формула 1 чука на вратата. Феновете на спорта очакват с нетърпение да разберат дали доминацията на Ред Бул през сезона ще продължи и в "Албърт Парк", като на дневен ред ще бъде също и дебютът на местния любимец в Австралия Оскар Пиастри.

Големият фаворит

Определено това ще са двата болида на Ред Бул, пилотирани от световния шампион Макс Верстапен и неговия колега Серхио Перес. Макс имаше малшанса да не финишира преди година поради теч в неговия двигател, а Серхио Перес изми срама за "биковете", финиширайки втори пред Шарл Льоклер от Ферари.

Мексиканският пилот на Ред Бул е на гребена на успеха, след като завоюва първото място на Гран При на Саудитска Арабия през този сезон. Чеко Перес бе изключително бърз в Джеда и не остави шанс на конкуренцията от Ферари, Астън Мартин и Мерцедес.

Атракцията - Оскар Пиастри

Последният австралийски световен шампион във Ф1 при пилотите - Алън Джоунс, е толкова впечатлен от 21-годишния Оскар Пиастри, че вярва, че е способен да вземе титлата един ден. Интересното е, че много сънародници на Пиастри споделят мнение в социалните мрежи, че именно той ще си тръгне с първото място през предстоящия уикенд.

Негоият Макларън може да е една от най-лошите коли на стартовата решетка през сезона, но Пиастри даде страхотна заявка за таланта си, когато успя да стартира от осмата позиция за второто състезание за годината в Саудитска Арабия.

Какво се случи преди година?

Льоклер доминираше в Австралия през 2022 година, водейки за всичките 58 обиколки, за да завърши на 20 секунди пред Перес. Мерцедесът на Джордж Ръсел завърши трети, а неговият съотборник Хамилтън беше четвърти, но болидите им бяха на километри от темпото, а това се превърна в зловещ знак за това какво предстои за "сребърните стрели" до края на сезона.

Победата на Льоклер го изведе с 34 точки пред Верстапен за титлата при пилотите, но състезанието беше връхната точка на сезона за италианския отбор, който беше разбит от Ред Бул в последствие. Техните собствени проблеми и главозамайващи стратегически решения унищожиха кампанията за Скудерията.

Карлос Сайнц пък направи ужасяващо състезание, след като се затрудняваше в квалификациите, падайки от девето място в стартовата решетка на 14-то в старта, преди да загуби контрол и да забие колата си в чакъла във втората обиколка.

Легендарният "Албърт Парк"

"Албърт Парк", който за първи път беше домакин на Гран При на Австралия през 1996 година - е дълъг 5,278 км, като цялата дистанция на трасето е малко над 306 километра за 58 обиколки.

Льоклер постави рекорд за обиколка от 1.20.260 миналата година, след като пистата беше обновена, като разширяването на шестия завой и премахването на шикана на завои 9 и 10 допринесоха за светкавичното му темпо.

Тази година пилотите трябва да бъдат още по-бързи благодарение на добавянето на четвърта DRS зона, като промяната накара мнозина да предскажат, че това ще бъде най-бързото състезание, виждано някога на пистата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Шарл Льоклер обясни за скандала със своя инженер в Джеда.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички