Едва на 25, но не спира да "троши" рекорди: Постиженията на Верстапен във Формула 1


Едва на 25, но не спира да "троши" рекорди: Постиженията на Верстапен във Формула 1
Снимка: Getty Images

1649 0

Нидерландският пилот на Ред Бул - Макс Верстапен, продължава да доминира във Формула 1. 25-годишният състезател вече пише история, като добави още един рекорд на своята сметка след победата си на емблематичната писта "Монца" в Гран при на Италия през изминалия уикенд.

Кои рекорди държи Верстапен?

С победата на "Монца" Макс постави новия рекорд за най-много последователни победи в един сезон във Формула 1 (10). Това бе седмият рекорд, който нидерландецът записва в своята кариера.

Това обаче не е единственото постижение, което Макс държи. Верстапен е пилотът с най-много победи в един сезон (15) и с най-много точки (454) - през 2022-а. 

В същото време той е пилотът, печелил място в топ 3 след състезания най-много пъти (18) - през 2021-а. Макс е и най-младият състезател, който печели надпревара някога - на 18-годишна възраст в Гран при на Испания (2016-а).

Общо-взето рекордите за "млади" пилоти са окупирани от Верстапен, тъй като той е най-младият пилот, който записва точки в историята на спорта, когато бе на 17-годишна възраст. Също така той е и най-младият състезател, започвал в надпревара - постига го отново на 17.

Макс няма спирка

Верстапен гледа стремглаво към трета поредна титла във Формула 1 през 2023-а. Нидерландецът заема първото място при пилотите с актив от 364 точки, като зад него стои съотборникът му Серхио Перес, записал 219 пункта след 14 състезания. Отличната работа по болида на Макс, от страна на Ред Бул, както и неговите страхотни умения говорят за това, че доминацията на 25-годишния състезател в спорта е абсолютна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички