Ферари хвърли всичко срещу Макс Верстапен, но нидерландецът доказа, че просто няма равен на "Монца"


Ферари хвърли всичко срещу Макс Верстапен, но нидерландецът доказа, че просто няма равен на "Монца"
Снимка: Getty Images

5429 0

Макс Верстапен записа десета поредна победа във Формула 1 за сезон 2023 на Гран при на Италия. Нидерландецът продължи доминацията си през кампанията, доказвайки за пореден път, че няма равен. Втори зад световния шампион се нареди неговият съотборник Серхио Перес, който също показа чудесно пилотиране и грабна място на подиума. 

Ферари се опита всячески да зарадва домашната публика на "Монца", но не успя. Все пак, Скудерията има пилот на почетната стълбичка - стартиралият от първа позиция - Карлос Сайнц, намери място в топ 3, а зад него се нареди Шарл Льоклер, който, въпреки че получи инструкции да не атакува испанеца - го направи в самия край и рискува много, за негово щастие обаче не се стигна до инцидент.

Топ 10 в Италия пък бе допълнен от Джордж Ръсел, Люис Хамилтън, Алекс Албън, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Валтери Ботас.

С победата днес Макс постави пореден рекорд. Той се превръща в единствения пилот с 10 поредни победи в рамките на един сезон. Преди състезанието в Италия той споделяше първата позиция със Себастиан Фетел, като и двамата имаха по 9 успеха един след друг.

Развой на събитията

*След като бъде изтеглен болидът на Юки Цунода ще има още една загравяща обиколка и стартът ще бъде повторен от място.

*FIA се произнесе и обяви, че надпреварата ще стартира в 16:20 (българско време). Също така от контролния орган обявиха, че състезанието ще бъде редуцирано с две обиколко заради инцидента с Цунода.

СТАРТ: Чудесно начало на Карлос, който дирекно затвори Верстапен. При завой номер 1 Сайнц успя да защити позицията си и всички зад него също запазиха местата си. Испанският пилот запази преднината си и дори натрупа преднина от почти секунда пред световния шампион.

3/51: Макс Верстапен отвори задното си крило и опита да изпревари Сайнц. Испанецът продължи да се защитава подобаващо, но нидерландецът не спираше със своята офанзива.

5/51: Верстапен бе готов да атакува отново на "Параболика", но забави нападението си за следващия шикан, където го осъществи, но за пореден път Сайнц се отбрани перфектно. Зад Макс пък Шарл Льоклер не спираше да притеснява световния шампион, но не му достигаше скорост.

9/51: Льоклер се доближаваше все повече до Макс. Нидерландецът обаче не успяваше да намери точния момент, в който да предприеме атака срещу първия Сайнц, чиято защита продължаваше да бъде брилянта при шиканите.

13/51: Първият пилот, който се яви в бокса бе Пиер Гасли от Аплин, който смени медиум гумите си с хард. Решението на пръг поглед бе странно, но французинът е на дъното на колоната, така че нямаше особено значение. Междувременно Серхио Перес не спираше да натиска Джордж Ръсел за четвъртата позиция, но британецът не се даваше лесно.

15/51: Само 15 обиколки бяха нужни на Макс, за да вземе лидерството. На "Аскари" пилотът на Ред Бул натисна сериозно и атакува от външната страна Сайнц. При края на маневрата пък нидерландецът намали правилно и мина през Карлос.

18/51: Сайнц започна да изостава с повече от секунда от първия Верстапен заради живота на своите медиум гуми. Льоклер се свърза с отборното радио и попита дали не е добра идея да мине пред Карлос, защото темпото на монегасак бе доста по-добро.

20/51: Бокс мания! Първо, гумите на Сайнц бяха сменени с хард. Веднага след него в бокса се явиха Верстапен и Льоклер, които също получиха твърди гуми. В момента лидер е Серхио Перес, а зад него са двата болида на Макларън - Пиастри и Норис.

24/51: Последваха още много влизания в бокса, което отново разреди редицата. Хамилтън поведе с твърдите си гуми, а зад него се наредиха Верстапен, Сайнц, Льоклер, Перес и Ръсел.

28/51: Макс записа най-добра обиколка с новите си хард гуми. Преднината му пред вече втория Сайнц стигна до 5 секунди, топ 5 пък оформят Льоклер, Перес и Ръсел, който получи наказание от 5 секунди за сблъсък с Окон.

32/51: В предишната обиколка Чеко опита атака на завой "Курва Гранде" срещу Льоклер за третото място. Мексиканецът обаче се засуети при следващия шикан и монегаскът запази позицията си. Перес опита нова офанзива на старт-финалната права и тя бе успешна.

34/51: Верстапен поведе с 7,3 секунди пред Сайнц и записа най-бърза обиколка за 1:25.240 минути.

38/51: Създаде се интересна битка за шестото място между Ландо Норис и Алекс Албън от Уилямс. Пилотът на Макларън атакува британеца, но той се защити отлично и запази мястото си.

41/51: С 10 обиколко до края Хамилтън опита атака над  Пиастри за осмото място, но се провали. След старт-финалната права пък Серхио Перес не съумя да мине пред втория Сайнц, който продължаваше да действа отлично в защита.

42/51: На "Роджа" Хамилтън се удари в нов опит да изпревари Пиастри. Двамата се сблъскаха тежко, но успяха да продължат на "Монца".

44/51: ФИА веднага се произнесе по инцидента с Хамилтън и Пиастри, като наложи наказание от 5 секунди на 7-кратния световен шампион.

47/51: Перес най-накрая излезе втори. Чеко изпревари Сайнц, а веднага след това третата позиция на испанеца бе отнета от неговия съотборник Льоклер. В крайна сметка се стигна до нова борба, в която Карлос бе победител и отново бе трети.

 

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Уикендът на "Монца" бе доста добър за "черните кончета". Освен вчерашната квалификация, Карлос Сайнц успя да спечели две от тренировките в Италия. След испанеца пък ще стартира настоящият световен шампион Макс Верстапен, а плътно зад него ще бъде съотборникът на Сайнц - Шарл Льоклер.

На Ферари определено ще му бъде трудно срещу Макс. Нидерландецът ще търси десета поредна победа през сезона, с която ще постави нов рекорд в спорта. Към настоящия момент Верстапен е първи в класирането с актив от 339 точки, следван от съотборника си Серхио Перес (201) и Фернандо Алонсо от Астън Мартин (168).

Ред Бул няма равен и при конструкторите. "Биковете" са окупирали първата позиция със своите 540 точки. Зад тях е Мерцедес с 255, а на третото място е Астън Мартин с 215.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички