От Чернобил, през боксовия връх, до войната в Украйна: Пътят на братята Кличко


От Чернобил, през боксовия връх, до войната в Украйна: Пътят на братята Кличко
Снимка: Getty Images

9962 0

Украйна продължава да се бори за своята независимост от Русия, а двама братя стоят в основата на отбранителните действия. Братята Виталий и Владимир Кличко ще влязат в историята на Украйна не само като двама от най-успешните им спортисти, но и като национални герои. Тяхната готовност да жертват живота си в името на Украйна обаче не е изненада предвид всички трудности в живота им.

Братята Кличко преживяха Чернобил и израснаха зад Желязната завеса, преди успехите им в бокса да ги отведат до световния връх - от битки на препълнени футболни стадиони в Германия до мегаспектакли на прочутата зала "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк. Сега и двамата братя Кличко се озовават в докладвания „списък за убийства“ от 24 украински мишени на Кремъл.

Нито един от двамата Кличко обаче няма да напусне Украйна. Виталий, който се оттегли от ринга през 2012 г., е кмет на столицата Киев от 2014 г. Владимир се записа в териториалната армия на Украйна месец преди началото на инвазията, когато 100 000 руски войници се събраха на границата на страната. Оттогава към него се присъединиха настоящите боксови звезди Олександър Усик и Васил Ломаченко.

Бащата на Кличко помага за ядрената катастрофа в Чернобил

Житейският път на братя Кличко е уникален. Баща им, полковник от военновъздушните сили, беше един от първите, повикани да помогнат за почистването на ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. Младото му семейство живееше на 60 мили от мястото на инцидента. „Военните превозни средства и хеликоптерите се върнаха тук, за да бъдат измити“, каза Владимир в „Кличко“, документалния филм от 2011 г. "Всичката радиоактивна вода се стичаше в огромни басейни - и аз играх в тези басейни с моите хартиени лодки."

Бащата на братята Кличко почина на 64-годишна възраст от рак, почти сигурно причинен от Чернобил. Но поне успя да види как двамата му снажни синове – които са обсебени от Брус Лий и Арнолд Шварценегер като деца – достигат световния връх в тежка категория. Първата голяма страст на Виталий са кикбоксът и каратето, като той печели международни медали в състезания по кикбокс, завършвайки с рекорд 34 победи и само 2 загуби.

Владимир Кличко става боксьор, за да види свят извън СССР

Фокусирайки се върху бокса, Виталий се превърна в професионалист през 1996 г. и спечели един от световните пояси в Лондон три години по-късно, когато унищожи Хърби Хайд в два рунда, постигайки рекорд от 25 победи и нула загуби (25 с нокаут). Владимир тръгва по стъпките на брат си в бокса, но по-късно признава, че го е направил основно, за да може да пътува до аматьорски турнири и да види свят извън Съветския съюз.

Влад беше поразен от първото си пътуване до търговски център в САЩ, където е изумен колко много различни сирена съществуват извън СССР. „Това е лудост. Как може да има 100 вида сирена?", по-късно си спомни той. „Има само един вид сирене… Нарича се „сирене“.“ Макар Владимир да не е имал вродената любов на брат си към битките, той всъщност беше по-стилният боксьор и спечели златен медал от Олимпийски игри в Атланта през 1996 г.

Братя Кличко са защитили световната титла общо 40 пъти

Владимир стана професионалист по-късно същата година, и докато братята постигат удивителен успех – общо 40 успешни защити на световната титла – и двамата трябва да преодолеят много сериозни предизвикателства.

Виталий претърпя първата си загуба през 1996 г. и изтърпя да бъде наричан нещо, което никога повече няма да бъде наречен: предал се. Шампионът се оттегли от битка, която печелеше срещу Крис Бърд през 2000 г., когато сериозно повреди рамото си след деветия рунд. За Витали боксът беше спорт, но той беше "ужилен" от критиките, особено от САЩ.

Облян в кръв: мачът, който Виталий Кличко молеше да не спира

След пет победи Виталий се завърна и влезе като късен заместник срещу световния шампион Ленъкс Люис през 2003 г. В 6-рундова битка, в която поклати Люис няколко пъти, Виталий беше порязан от неприятен удар, но молеше битката да не бъде спирана, протестирайки срещу решението на висок глас с кръв, стичаща се по лицето му като сцена от филм на Роки.

Застаряващият Люис мъдро избра да се оттегли от реванша и Виталий никога не претърпя друго професионално поражение. Той спечели вакантната титла в два периода (прекъснати от четиригодишно пенсиониране, причинено от наранявания) и завърши с рекорд в кариерата си от 45-2 (41 с нокаут), пенсионирайки се окончателно 41-годишна възраст.

Владимир - без желязната брадичка на Виталий, но...

Подобно на брат си, Владимир бе изваян, студеноок и със сериозна нокаутираща сила. Но външният вид може да бъде измамен. Виталий беше с желязна брадичка – той никога не е бил изпускан в професионалната си кариера и единствените му поражения бяха от контузия и порязване – докато Владимир беше по-уязвим. Той беше спрян при четири от петте си загуби в кариерата в невероятен рекорд 64-5 (53 с нокаут).

Въпреки това той беше по-плавен боксьор със забележителна балетна работа на краката за такъв гигант от 17 камъка (както Дейвид Хей може да потвърди). Обединяването с великия американски треньор Мани Стюард през 2004 г. помогна да усъвършенства уменията, увереността на Влад и той най-накрая се влюби в спорта. От края на 2004 г. до срещата с Тайсън Фюри през 2015 г. той записа 11-годишна серия от 22 двубоя без загуба, повечето от които като номер 1 в тежка категория. Той се превърна в огромна атракция в Германия, където бяха неговите мачове. 

Битките на Кличко с Тайсън Фюри и Антъни Джошуа

След като Тайсън Фюри се оттегли от техния реванш, по-младият Кличко имаше битка и с Антъни Джошуа на Уембли през 2017 г., събаряйки Ей Джей в шести рунд, преди в крайна сметка да загуби в предпоследния рунд в епичен мач за историята. Той получи емоционално сбогуване от 90-хилядната лондонска тълпа.

По това време Виталий вече беше кмет на Киев, част от политическо движение за модернизиране на Украйна. „Спомням си Съветския съюз и когато желязната завеса падна през 1991 г.“, каза той пред „Гардиън“. „Бях само на 20 години и всеки имаше мечта да живее в модерно демократично общество, в модерна страна. Минаха повече от 15 години и нищо не се промени. Има една поговорка, която много харесвам: ако искаш нещо да стане хубаво, направи го сам." Нищо чудно, че Владимир Путин, който мрази, че Украйна е станала по-западна страна, се е насочил към Виталий Кличко наред с други.

50-годишен, бивш шампион в тежка категория, който е кмет на Киев по време на инвазия, може да звучи като сюжет на филм на Шварценегер. Но ужасите от случващото се в Украйна са твърде реални. Поне двама бивши братя боксьори, със сила и глобално влияние, имат достатъчно опит в преодоляването на най-лошите пречки в живота, за да се изправят срещу тази мрачна реалност със същите качества, които винаги са носили на ринга: почтеност, дисциплина и смелост.

*По статията работи Стефан Йорданов и е изготвена по материал на TalkSPORT.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Като върл критик на Путин Виталий Кличко подписа смъртната си присъда

Русия елиминира братята Кличко

Майката на детето на Владимир Кличко: Иска ми се да се боря там с вас!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички