Виталий Кличко, остър критик на Путин, може би подписа смъртната си присъда


Виталий Кличко, остър критик на Путин, може би подписа смъртната си присъда
Снимка: GettyImages

37052 0

Снимките на Виталий Кличко, заобиколен от абсолютен хаос, са незабравими. През ноември и декември 2013 година, легендарният боксьор току-що бе приключил кариерата си в бокса и водеше протестите в Киев, Украйна. 

Частично изгорен автобус, потрошените му прозорци, цялостната обстановка тогава - всичко това зад него свидетелства за опасността по улиците. 

Както започва да говори на микрофон, човек изскача пред него и го пръска директно в лицето му. Кличко временно изчезва от кадър зад бял облак. Секунди по-късно лицето му е покрито с прах, сякаш току-що някой го беше замерил с брашно. 

За тези, които познаваха Кличко и му се възхищаваха, това беше страшен и обезпокоителен период. И все пак, 8 години по-късно, тези протести изглеждат "спокойни", предвид ситуацията, в която легендарният шампион се намира в момента. Русия нападна Украйна и атакува в четвъртък, стартирайки война. Кличко никога не е бягал от битка, няма да го направи и сега. Тази обаче може да е едната битка, която може да го убие. 

Той е кмет на Киев, но се превърна в лидера на украинската защитна линия срещу Русия. Президентът Володимир Зелеснкий, бивш комедиант, прекара последните седмици в дипломатически призиви, които не доведоха до нищо съществено. 

Кличко даде да се разбере, че иска мир. Разликата между него и повечето от останалите обаче е, че той е готов на всичко, за да осигури този мир. Той ще води фронта на Украйна. Попитан от "Добро утро, Британия", дали би се бил на фронта той дори не се поколеба: "Нямам друг избор. Трябва да го направя". 

Всъщност, той има друг избор. Може да работи с останалите политически лидери в Украйна, за да разработи стратегии и да потърси помощ от НАТО и други съюзници. 

Той е брилянтен човек с кураж, който е голям колкото страшните му ръст и сила, и знае, че е много важен за своите съграждани. Но веднъж боец, винаги боец. Кличко, който е роден в бившия СССР, вярва, че Украйна трябва да е свободна и независима. Вярва, че участие в ЕС ще помогне на страната му икономически и културно. 

Ако Украйна се присъедини към Европейския съюз и просперира, възможно е да накара и други бивши републики на СССР да последват примера. Владимир Путин, който организира и стартира атаката срещу Украйна, не иска това. 

"Нашият източен съсед не е щастлив с нашето решение да станем част от европейското семейство", каза Кличко пред британския "Канал 4" през миналия месец. "Не искаме да се връщаме към СССР. Бяхме в СССР и виждаме бъдещето като част от ЕС. Господин Путин не е съгласен. Имат идея да пресъздадат Съветския съюз, но ние не искаме това. Виждаме бъдещето си като свободна демокрация. 

"Като бивш офицер, прекарах много време в армията. Като някогашен войник, готов съм да защитавам страната си и да пазя независимостта. Дали ще се бия във войната в Русия? Да, разбира се. Ще се бия на фронтовата линия". 

Лидер да бъде част от фронтовата линия във военна зона е немислимо в днешния свят. Но това решение да рискува всичко, за да обедини своите съграждани и защитава суверенитета на Украйна, го прави основна цел на Путин и може и да означава, че е подписал собствената си смъртна присъда. 

Като атлет, Кличко е показвал безграничен кураж в лицето на екстремни трудности. Показа това на ринга през 2003 година срещу Ленъкс Люис в Лос Анджелис, по време на който отнесе тежка травма на окото си. Искаше да продължи и протестира жестоко, когато обявиха, че няма как да продължи в мача. 

Но това е абсолютно нищо в сравнение с това, което се случва в момента. Той и неговият по-малък брат - Владимир, ще бъдат запомнени с това, което правят в последните няколко дни, след като се включиха в Украинската армия и ще се бият с редовите войски. 

Толкова много критици на Путин загинаха след встъпването на власт на руснака, че Ейми Найт написа книга през 2017 година, озаглавена: "Orders to Kill: The Putin Regime and Political Murder" (бел. ред. Заповед за убийства: Режимът на Путин и политически убийства). 

Братята Кличко са наясно с това и знаят, че като критици на Руската федерация и на Путин, могат да бъдат част от следващите критици, които Путин успява да смълчи. 

 

Изисква се специална смелост да се качиш на ринга и да се биеш с друг човек, който е трениран с месеци да те победи. Но това е детска игра в сравнение с битката, която братята Кличко водят днес. 

Никога не са се отказвали от предизвикателство и, за съжаление, няма да се откажат и сега. Дори краят да е близо до тях, те влизат във войната с много сърце и решителност. 

Това е всичко, което знаят. 

Автор: Кевин Йол, Yahoo Sports

ВИЖТЕ ОЩЕ: Братята Кличко с невероятно послание към Русия и Европа

ВИЖТЕ ОЩЕ: Виталий в униформа и с автомат в ръце - светът коментира решението му да излезе на фронта

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички