Как новакът в тежка категория Усик втрещи Джошуа, но и света


Как новакът в тежка категория Усик втрещи Джошуа, но и света
Снимка: Getty Images

15974 0

През отиващата си 2021 година имаше няколко боксови събития, но най-зрелищното от тях несъмнено беше мачът между Антъни Джошуа и Олександър Усик. Всъщност, нищо не предвещаваше, че това ще бъде така - за британеца това изглеждаше като поредната защита на титлите, преди да се изправи срещу най-желания за него съперник - Тайсън Фюри.

Украинецът си спечели правото да се изправи срещу шампиона на WBA, IBF и WBO, след като победи Дерек Чисора в 12-рундов мач в Лондон. С успеха, присъден му с единодушно съдийско решение, Усик стана задължителен претендент за титлата на Световната боксова организация (WBO). Двубоят срещу Джошуа беше негов едва трети в тежка категория - преди това той беше мерил сили в дивизията само с Чисора и преди това с Чаз Уидърспун.

В Лондон 34-годишният Усик излезе доста уверен, въпреки че беше в ролята на аутсайдер, и доминираше в голяма част от двубоя. Битката се отличи с много движение по ринга. Няколко пъти Олександър можеше да нокаутира голямата звезда, най-сериозен беше шансът му в 12 рунд, когато въжетата помогнаха на Джошуа да остане на крака. След мача имаше фенове на украинеца, които заподозряха, че реферът е ударил гонга по-рано, за да спести нокаут на британеца. В крайна сметка мачът продължи пълни 12 рунда, но съдиите присъдиха победата на Усик. Така той отне всички титли, били притежание на Ей Джей.

Украинецът се показа като джентълмен и добър човек, след като отиде в съблекалнята на съперника след боя и му върна коланите му. Целта на това бе те да му останат за спомен, а за Усик щяха да бъдат изработени нови. Победителят остана непобеден на ринга, но по-впечатляващото бе, че стана едва третият боксьор в историята, печелил световната титла в 2 категории - полутежка и тежка. По-рано това бяха постигали само Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей. А ето кога ще се бият Тайсън Фюри и Усик. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички